Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απολαυστική η «Μαρία Πενταγιώτισσα» από την Κερκυραϊκή Σκηνή

Παλαιό Φρούριο
18 Αυγούστου 2020 / 16:20

Η παράσταση δεν αφήνει λεπτό το κοινό να ηρεμήσει από τα αμέτρητα κύματα γέλιου που το κατακλύζουν.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, 17/8/2020, η πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης “Μαρία Πενταγιώτισσα” του Μποστ (1982), στον προμαχώνα Savorgnan του Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας. 
Η Μαρία Δασκαλοπούλου, γνωστή ως Μαρία Πενταγιώτισσα, (1821-1885) ήταν μία Ελληνίδα καλλονή, γνωστή τόσο για την ομορφιά της όσο και για τα ερωτικά σκάνδαλα στα οποία εμπλεκόταν. Το όνομα “Πενταγιώτισσα” οφείλεται στο ότι καταγόταν από το χωριό “Πενταγιοί Φωκίδος”.


 
Εμπνευσμένος από την ιδιόρρυθμη αυτή φιγούρα, ο Μποστ (Μέντης Μπσταντζόγλου), με τον ποιητικό του λόγο που δίνει μία απίστευτη ζωντάνια στο έργο, δημιουργεί, στην ουσία, μία χιουμοριστική παρωδία ηθών και πεποιθήσεων.
Η παράσταση δεν άφησε λεπτό το κοινό να ηρεμήσει από τα αμέτρητα κύματα γέλιου που το κατέκλυζαν. Την ατμόσφαιρα αυτή σχημάτισαν τόσο ο ποιητικός λόγος που συνόδευε τις κυρίως χιουμοριστικές ατάκες των ηθοποιών όσο και η έξυπνη ιδέα του να υποδύονται γυναίκες τους άνδρες και άνδρες τις γυναίκες. 
Η, σκηνοθετημένη από την Νότα Δαρμανή, παράσταση αποτέλεσε τον τέλειο συνδυασμό χιούμορ και σοβαρών μηνυμάτων. Εξίσου ισορροπημένα προβλήθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ της εξωτερικής γοητείας της Μαρίας Πενταγιώτισσας και του σκοτεινού και όλο υποκρισία εσωτερικού της κόσμου. 
Επιμέλεια Σκηνικού Χώρου-κοστούμια: Μαρί Ροδίτη. Μουσική Σύνθεση και Επιμέλεια: Νίκος Δελαπόρτας. Φωτισμοί: Ανδρέας Τρύφωνας. Μακιγιάζ: Νάσος Γραμμένος, Αγγελική Αρμένη. Κομμώσεις: Χριστίνα Κουλούρη και Κατασκευή Σκηνικών αντικειμένων: Χρήστος Μπογδάνος.
 
Η διανομή
 
Κατερίνα Μηλιώτη, Ερμίνα Γεράρδη, Νότα Δαρμανή, Όλγα Τζήλιου, Γιάννης Μουμούρης, Χρήστος Μπογδάνος, Κώστας Κούρκουλος, Χριστίνα Κουλούρη, Αριστοτέλης Χονδρογιάννης, Σπύρος Σιώζης και οι μικροί Ορέστης Κούρκουλος, Βασίλης Μιχαλαρέας και Αγγελική Μιχαλαρέα.
Λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης κατά του νέου κορονοϊού covid-19, το κοινό είναι περιορισμένο στα 50 άτομα ενώ όλοι οφείλουν να διαθέτουν μάσκα. Παράλληλα, παρέχεται αντισηπτικό ενώ οι αποστάσεις τηρούνται αυστηρά. 
Οι παραστάσεις συνεχίζονται καθημερινά έως και την Τετάρτη 26 Αυγούστου, στις 21:15. Εισιτήρια προπωλούνται στο Ticket Box, τηλ. 26610 27400. Τηλ. Επικοινωνίας: 6946102926 Σπ. Δαρμανής.