Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Περιοριστικά μέτρα, πρόστιμα κι αθέμιτος ανταγωνισμός στην Κέρκυρα

μέτρα
14 Αυγούστου 2020 / 13:45
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δεν έχουν τέλος τα παράπονα επιχειρηματιών εστίασης στην πόλη, όταν διαπιστώνουν την οδυνηρή συνέπεια της αυστηρής τήρησης των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού.

Τηλεφωνούν στο enimerosi.com με την συστολή και ίσως τον φόβο ότι η κατάσταση και οι καταγγελίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν είτε σε κυνήγι μαγισσών είτε σε επιχειρηματικό εμφύλιο. Και οι δυο περιπτώσεις κοινωνικά διαλυτικές και επώδυνες. Κι αυτό διότι:

1- Καταγγέλεται η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων όσον αφορά στην χωρητικότητα, με έναν πελάτη ανά δύο τ.μ., έτσι που η επιλεκτική διαπίστωση της παράβασης μπορεί να οδηγήσει σε αθέμιτο ανταγωνισμό. Όσοι τιμωρήθηκαν κι εκείνοι που φοβήθηκαν και έκλεισαν μόνοι τους τις επιχειρήσεις τους, αισθάνονται αδικημένοι έναντι εκείνων που συνεχίζουν. Ιδιαιτέρως μάλιστα εάν πιστεύουν ότι δεν υπήρξαν καθόλου ή οι μοναδικοί παραβάτες. Από την άλλη μεριά όμως δεν σημαίνει ότι όποιος παραμένει ανοικτός είναι κατ' ανάγκη επιλεκτικά ωφελούμενος και εξ' ορισμού ανταγωνιστικά αθέμιτος.

Το βάρος του ισχυρισμού εδώ πέφτει στον επιλεκτικό χαρακτήρα της εφαρμογής, με κραυγαλέες εκείνες τις περιπτώσεις που καταγγέλεται ότι δεν βεβαιώνεται παράβαση εφόσον δεν υφίσταται καν άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα. Ανάλογες καταγγελλίες γίνονταν και τα προηγούμενα χρόνια, αναφερόμενες στη διαγράμμιση για τον καθορισμό της ζώνης εκμετάλλευσης ανά επιχείρηση. Αυτός που είχε άδεια «διαγραμμιζόταν» ενώ ο στερούμενος απλωνόταν κατά το δοκούν για να μη χαθεί η χρονιά και πάντως ενόψει της οψέποτε αδειοδότησής του!

2- Έτσι κι αλλιώς, τα περιοριστικά μέτρα σε βάρος μικρών επιχειρήσεων τις υποχρεώνουν να βρίσκονται κάτω από την ίσαλο της βιωσιμότητας. Και είτε να χρεωθούν τη ζημιά είτε να κλείσουν. Είναι πολλές όμως κι εκείνες οι επιχειρήσεις που ακροβατούν στο ξυραφάκι, κι οι επιχειρηματίες παγώνουν κυριολεκτικά, αδυνατώντας να κινήσουν είτε μπροστά είτε πίσω.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.