Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αποσύρεται ο φάκελος της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου

ΣΔΙΤ
12 Αυγούστου 2020 / 19:59
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Η Κομισιόν είχε κάνει κάνει σαφές ότι θα αρνηθεί οποιαδήποτε χρηματοδότηση του ΣΔΙΤ, κρίνοντας ότι το έργο δεν ανταποκρίνεται στις κοινοτικές οδηγίες, είναι «υπερκοστολογημένο» και «υπερδιαστασιολογημένο» καθώς και αμφισβητούμενης «ωριμότητας» – παρότι έχουν περάσει επτά χρόνια από την επιλογή αναδόχου που είναι η κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ

ΑΘΗΝΑ (Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων).  Αποσύρει η χώρα μας τον φάκελο του έργου “Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ”, όπως ενημερώνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, με σχετικό έγγραφό του, την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα, “λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις” που έχουν διατυπωθεί εγγράφως από την Κομισιόν, “θα προβούν στην αναμόρφωση του φακέλου, μέσω εξειδικευμένου συμβούλου και με την υποστήριξη της ομάδας JASPERS, με την οποία έχει ήδη γίνει η σχετική επικοινωνία, προκειμένου να επανυποβληθεί ο Φάκελος Μεγάλου Εργου στις υπηρεσίες σας το συντομότερο δυνατό”.

Οπως εξηγεί ο υφυπουργός, “λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία COVlD-19, αλλά και ότι η προθεσμία για την απάντησή μας συμπίπτει με την περίοδο των καλοκαιρινών αδειών στελεχών των εμπλεκομένων Υπηρεσιών, σας γνωρίζουμε ότι δεν κατέστη δυνατή η συμπλήρωση / επικαιροποίηση του φακέλου εμπρόθεσμα και για το λόγο αυτόν οι ελληνικές αρχές αποσύρουν τον φάκελο του έργου που έχει υποβληθεί”.

Για το έργο είχε κρούσει «καμπανάκι» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κρίνοντάς το «μη συμβατό» με κοινοτικές οδηγίες και εντοπίζοντας παράλληλα υπερκοστολογήσεις, παραθέτοντας και σοβαρές ενστάσεις για τη χωροθέτηση μονάδας επεξεργασίας στη Σκάλα Λακωνίας και σε περιοχή Natura 2000.

Με έγγραφο που εστάλη πριν έναν περίπου μήνα στο υπουργείο Ανάπτυξης και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Κομισιόν είχε κάνει κάνει σαφές ότι θα αρνηθεί οποιαδήποτε χρηματοδότηση του ΣΔΙΤ, κρίνοντας ότι το έργο δεν ανταποκρίνεται στις κοινοτικές οδηγίες, είναι «υπερκοστολογημένο» και «υπερδιαστασιολογημένο» καθώς και αμφισβητούμενης «ωριμότητας» – παρότι έχουν περάσει επτά χρόνια από την επιλογή αναδόχου που είναι η κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ.

Το έγγραφο της Κομισιόν έκανε ειδική μνεία στην τρίτη Μονάδα που έχει χωροθετηθεί στην περιοχή Ξηροκάμπια, στη Σκάλα Λακωνίας, η οποία προορίζεται για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, διαπιστώνοντας υπέρβαση στην κοστολόγηση σε σχέση με την επεξεργασία των απορριμμάτων, και ενημερώνει πως πρόσφατα έργα που συγχρηματοδότησε η Ε.Ε. σε Κροατία και Βουλγαρία, είχαν χαμηλότερο επενδυτικό κόστος ανά τόνο σκουπιδιών. Η συγκεκριμένη Μονάδα στη Σκάλα Λακωνίας μπήκε στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν και λόγω του ότι βρίσκεται σε περιοχή Natura 2000.

Πηγές: ΕΡΤ Καλαμάτας, eleftheria online.gr

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.