Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δυο όμιλοι των οκτώ ομάδων και μπαράζ, η Α1 της ΕΠΣΚ

Τοπικά πρωταθλήματα
11 Αυγούστου 2020 / 15:54
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η απουσία των μισών ομάδων της Α1 από την συγκέντρωση συζήτηση της ΕΠΣΚ στο Φαληράκι, για τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος

έδειξε ότι τα σωματεία βαρέθηκαν όλη αυτή τη «φασαρία» που έχει γίνει εφέτος με τις πολλές και αδιέξοδες συγκεντρώσεις. Μάλιστα έχουμε μια Ένωση να διατυπώνει άποψη γι το αν θα γίνει με ένα ή δυο ομίλους το πρωτάθλημα και τον τρόπο διεξαγωγής του, την τελευταία στιγμή και κατά την άποψή μας σε εντελώς λανθασμένο σχεδιασμό και άδικο για όλες τις ομάδες (θα εξηγήσουμε παρακάτω).
Στη συγκέντρωση το βράδυ της Δευτέρας 10/8 παρόντα ήταν τα οκτώ από τα 16 σωματεία και αποφασίστηκε το πρωτάθλημα να γίνει σε δυο ομίλους που θα είναι:

ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ:
Όλυμπος, Θιναλιακός, Νέος 2017, ΑΕ Καναλίων, Ολυμπιάδα, Οδυσσέας Αυλιωτών, Αχιλλέας, Αστέρας Λιαπάδων.

ΝΟΤΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ:
Αστέρας Πετριτή, Αναγέννηση Περιβολίου, Βολίδα, Ατρόμητος Στρογγυλής, ΑΟ Παξοί, ΑΟ Κάβος, Κεραυνός Αγίου Νικολάου, Φαίακας Μαραθιά.
Δείτε τι λέει η εισήγηση της ΕΠΣΚ για τον τρόπο διεξαγωγής, που στάλθηκε την περασμένη εβδομάδα:

Οι τέσσερις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου θα αγωνιστούν σε έναν όμιλο για την ανάδειξη του πρωταθλητή και οι τέσσερις επόμενες σε έναν όμιλο για τον υποβιβασμό στην Α΄ κατηγορία.
Στη β΄ φάση του πρωταθλήματος, τα σωματεία στους δύο ομίλους θα ξεκινήσουν με τις εξής βαθμολογίες: 1ο: 5 βαθμούς, 2ο: 3 βαθμούς, 3ο: 2 βαθμούς και 4ο: 0 βαθμούς.

Μάλιστα αναφέρει η ΕΠΣΚ ότι τα μπαράζ θα γίνουν σε ένα γύρο, 7 αγώνες δηλαδή σε κάθε ομάδα, ενώ με τον τρόπο αυτό, αρχικά θα έχουμε ένα πρωτάθλημα 21 αγωνιστικών, δηλαδή 6 μηνών και το ποδόσφαιρο να κάνει βήματα προς τα πίσω. Μάλιστα θα γίνει με κλήρωση, που σημαίνει ότι κάποιες ομάδες θα ευνοηθούν κάποιες όχι.

Η δικαιολογία για τους δυο ομίλους, ότι το ζήτησαν κάποιες ομάδες, το οικονομικό κλπ δεν στέκει, είσαι διοργανώτρια και έχει σχεδιασμό και όραμα. Βλέπεις ομάδες να δίνουν τριχίλιαρα και πεντοχίλιαρα σε ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές για να παίξουν 6 μήνες και θεωρείς ότι μειώνονται τα έξοδα και γλυτώνουν το κόστος 4-5 αγώνων στο Βορρά ή το Νότο αντίστοιχα (άντε να είναι 500-800€ για τη μετακίνηση + 1.000 για τις μισές ομάδες που θα πάνε Παξούς). Εκτιμώ ότι δεν στέκει μια τέτοια δικαιολογία, με βάση τις κινήσεις των ομάδων και τα χρήματα που ξοδεύονται για «οδοιπορικά»  ποδοσφαιριστών, αντί το βάρος να πέφτει στην ανάπτυξη και στις ακαδημίες.

Αλλά  και ο σχεδιασμός του πως θα γίνουν τα μπαράζ είναι κατά την άποψή μας εντελώς άδικος. Αν δηλαδή η ομάδα ενός ομίλου έχει κερδίσει 2 φορές τον 2ο  και 2 φορές τον 3ο του ομίλου της, μπαίνει στα μπαράζ με 2 και 4 βαθμούς παραπάνω,  αλλά φτάνει να χάσει ένα ματς, για να χάσει τα πάντα. Οι 14 αγώνες στην κανονική διάρκεια δεν δίνουν το απαραίτητο πλεονέκτημα στους πρώτους. Για να μην αναλύσουμε λεπτομέρειες να πούμε την δική μας πρόταση, που εκτιμάμε ότι είναι πολύ πιο δίκαιη.

Οι ομάδες να μεταφέρουν τους βαθμούς και τα αποτελέσματα των παιγνιδιών από την κανονική διάρκεια και να μην αντιμετωπίσουν ξανά τις ομάδες του ομίλου τους στα μπαράζ. Θα δώσουν μόνο από δύο αγώνες με κάθε ομάδα του άλλου ομίλου, εντός και εκτός έδρας (οκτώ συνολικά) και θα μετρήσει η συνολική βαθμολογία στο τέλος του πρωταθλήματος. Ουσιαστικά η κάθε μία θα έχει παίξει εντός και εκτός έδρας με όλους τους αντιπάλους  (συνολικά 22 ματς τη σεζόν), με ίσους όρους,  μέσα δε από αυτή τη διαδικασία να βγει ο καλύτερος.  

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια