Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας: Kομματικές επιλογές των Διευθυντών Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα

ΣΥΡΙΖΑ
11 Αυγούστου 2020 / 13:35
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η διαδικασία επιλογής με αντικειμενικά κριτήρια έχει παγώσει εδώ και ένα χρόνο και αιφνιδίως δρομολογείται η επιλογή με κομματικά κριτήρια, καταγγέλει ο ΣΥΡΙΖΑ Παιδείας Κέρκυρας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Με αιφνίδια τροπολογία (27/7/20) του Υπουργείου Παιδείας, παύονται όλοι οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και δρομολογείται διαδικασία ορισμού νέων. Για την επιλογή των νέων Διευθυντών Εκπαίδευσης, συστήνεται Διορισμένο 5-μελές Συμβούλιο Επιλογής, χωρίς τη συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών. Να θυμίσουμε ότι σε όλες τις διαδικασίες επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης, οι αιρετοί πάντοτε συμμετείχαν, ακόμα και στην επιλογή νέων Περιφερειακών Διευθυντών το 2019.

Είναι φανερή η στόχευση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, και κατ’ επέκταση της Κυβέρνησης, να ορίσει Στελέχη της Εκπαίδευσης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με αμιγώς κομματικά κριτήρια, κατά τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη δική τους «αριστεία»,  αφενός για να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης, και αφετέρου για να ικανοποιήσουν τις κομματικές τους πιέσεις.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η παύση των Διευθυντών Εκπαίδευσης γίνεται για το «καλό» τους αφού έχουν εγκλωβιστεί επί μακρό χρόνο στις θέσεις τους. Γιατί όμως πάγωσαν και μετά ακύρωσαν πριν ένα χρόνο τη διαδικασία επιλογής νέων Διευθυντών, με αντικειμενικά κριτήρια, συγκεκριμένο προσοντολόγιο και μοριοδότηση, ενώ είχαν κατατεθεί οι αιτήσεις και οι φάκελοι;

Προφανώς για να γίνει η επιλογή με ραβασάκια και τηλεφωνήματα.
Οι τωρινοί διευθυντές εκπαίδευσης προέκυψαν από διαδικασία επιλογής στην οποία κεντρικό ρόλο είχε το αποτέλεσμα εκλογής από τους Διευθυντές, Υποδιευθυντές και Προϊσταμένους σχολικών μονάδων ως έκφραση λόγου, κρίσης του κλάδου, ώστε αυτοί να μην είναι έξω από το εκπαιδευτικό πεδίο που θα διευθύνουν, αλλά και τα αντικειμενικά μόρια. Αυτό δεν βόλευε προφανώς τους σημερινούς άριστους!

Ως ΣΥΡΙΖΑ Παιδείας καταγγέλλουμε αυτή την αυθαίρετη διαδικασία διορισμού Διευθυντών, η οποία στερείται κάθε επιστημονικού, εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού ερείσματος, και δυστυχώς βλέπουμε για άλλη μια φορά, ο χώρος της εκπαίδευσης, να μετατρέπεται σε πεδίο πολιτικού ρεβανσισμού και η επιλογή στελεχών στην υπηρεσία της συγκρότησης κομματικού στρατού».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.