Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο καθείς τα του οίκου του, στη μεταφορά των σκουπιδιών

μεταφορά
05 Αυγούστου 2020 / 14:14
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Ο κάθε δήμος θα μεταφέρει εκτός, τα δικά του σκουπίδια, τα επόμενα τρία (;) χρόνια. Είτε διαδημοτικός είτε διαβαθμιδικός (περιφερειακός) ο ΦΟΔΣΑ δεν έγινε κατορθωτό να ενώσει τους ΟΤΑ που διαχειρίζονται το οξύ ζήτημα της αναγκαστικής μεταφοράς εκτός Κερκύρας. Ο λόγος βρίσκεται στο κόστος και την οικονομική κατάσταση κυρίως των περιφερειακών δήμων.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε ξεχωριστούς διαγωνισμούς για τη μεταφορά των σκουπιδιών τους προχωρούν οι περιφερειακοί δήμοι, αφήνοντας επίσης μόνον του σ' αυτήν τη δραστηριότητα και τον κεντρικό δήμο.

Το διαζύγιο είναι συναινετικό εφόσον την ξεχωριστή διαδικασία έχει αποδεχθεί το δ.σ. του ΦΟΔΣΑ, καθώς προβλέπεται από τη νομοθεσία, ενώ συμφωνεί και ο κουμπάρος! Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κ. Λέσση, υπάρχει η έγγραφη αποδοχή της ξεχωριστής διαδικασίας από τον γ.γ. διαχείρισης στερεών αποβλήτων, Μ. Γραφάκο.

Η υπόθεση αφορά στην αποκαλούμενη και μεγάλη μεταφορά, που στην καλύτερη περίπτωση θα διαρκέσει δυο + ένα χρόνια. Και πάντως μέχρι την αποπεράτωση του εργοστασίου και την κατασκευή νέου ΧΥΤΑ ως τελικού αποδέκτη.

Η διαφωνία των δημάρχων Λέσση και Μαχειμάρη αναφέρεται κυρίως στο κόστος της μεταφοράς, που μπορεί να ελαττωθεί ακόμα περισσότερο εφόσον ο προορισμός τους γίνουν τα Γιάννενα και όχι η Κοζάνη, που κατά δήλωση Λέσση είναι διερευνητέος. Το διαζύγιο δεν είναι θεωρητικό αλλά πράξη εφόσον την Πέμπτη εισάγεται στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Νότιας Κέρκυρας ενώ έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά το δημοτικό συμβούλιο.

Οι περιφερειακοί δήμοι, που δεν αποκλείεται να συνεργαστούν στη μεταφορά, χρησιμοποιώντας το λιμάνι της Λευκίμμης, πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν πρόσκληση ενδιαφέροντος με τιμή εκκίνησης τα 70€/τόνο σε αντίθεση με τον κεντρικό δήμο, που λέγεται ότι θα ξεκινήσει πιο ακριβά (104€/τόνο, λέει ο Λέσσης). Σημειώνεται πως τα κόστη προέρχονται μάλλον από τις προσφορές των ενδιαφερομένων εργολάβων, παρά από την αναλυτική μελέτη των δήμων.

Μάλιστα η απειλή ενός απαγορευτικού κόστους (και) για τον δήμο κεντρικής Κέρκυρας είναι ο λόγος της αναβολής της σχετικής απόφασης για τον διαγωνισμό την προηγούμενη εβδομάδα και η συζήτηση του φλέγοντος κυριολεκτικά θέματος, αυτήν την εβδομάδα σε νέα συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ κι αφού μελετήσει σχολαστικά και ενδελεχώς τα στοιχεία ο επικεφαλής μηχανικός του.

Σημειωτέον ότι η τρέχουσα μεταφορά κοστίζει 76€/τόνο αλλά στις νέες εκτιμήσεις υπολογίζεται και το κόστος της κατασκευής σταθμών μεταφόρτωσης που ο κεντρικός δήμος προγραμματίζει και οι περιφερειακοί δήμοι μάλλον, δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.