Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κόντρα Βάρελη-Κόκκαλη για τις Πράσινες Γωνιές στη Βόρεια Κέρκυρα

Ανακύκλωση
05 Αυγούστου 2020 / 12:50
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΑΧΑΡΑΒΗ(ΒΟΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ). Σε τηλεοπτικές δηλώσεις του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας Σπύρου Βάρελη, σχετικά με τη δράσεις ανακύκλωσης του Δήμου, απαντά με ανακοίνωσή της η αντιδήμαρχος Σπυριδούλα Κόκκαλη

«Λυπάμαι ειλικρινά, γιατί ο κ. Βάρελης αγνοεί, ότι ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας  και κατ’ επέκταση οι δημότες, οι εθελοντές, οι πρόεδροι κοινοτήτων, οι συλλογικότητες –ευαισθητοποιημένοι όλοι σε μέγιστο βαθμό έχουν κατανοήσει πλήρως τα οφέλη της ανακύκλωσης και με συντονισμένες δράσεις ανταποκρίνονται στο στόχο της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων και της ισχυρής ενίσχυσης των ποσοστών αύξησης της ανακύκλωσης .

Δράσεις για «το θεαθήναι» χαρακτηρίζει τις πράσινες γωνιές και όλες τις δράσεις ανακύκλωσης.

Άραγε  για το θεαθήναι ήταν τα συγχαρητήρια που έδωσε στον πρόεδρο και του συγχωριανούς του στο Λαύκι  στα εγκαίνια της πράσινης γωνιάς;
Η ίδια η φράση από έναν αυτοδιοικητικό, ο οποίος γνωρίζει και τη δράση του «τίποτα» των προηγουμένων χρόνων είναι ακόμα μεγαλύτερη προσβολή  και απαξιώνει όλη την ανθρώπινη αλυσίδα που καταγίνεται με την ανακύκλωση.
Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ταλανίζει δεκαετίες το νησί μας. Σταθήκαμε απέναντι στο συγκεκριμένο πρόβλημα με σοβαρότητα,  βούληση κι αποφασιστικότητα για να δώσουμε λύση, προκειμένου να δημιουργήσουμε στο  δήμο μας συνθήκες ανάπτυξης.

Θα περιμέναμε, λοιπόν, στα πλαίσια της υγιούς λειτουργίας της αντιπολίτευσης προτάσεις βελτίωσης –ενίσχυσης οι οποίες σε κάθε κατεύθυνση και για κάθε θέμα είναι καλοδεχούμενες.

Ωστόσο, επειδή οι δημότες και η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου εργάζονται με πολύ ζήλο πάνω στον τομέα της ανακύκλωσης, δεν θα κουραστούμε να υπενθυμίζουμε δράσεις και ενέργειες, με απώτερο στόχο τη δραστική μείωση των απορριμμάτων. Το έργο είναι συλλογικό  και συμβάλλουν όλοι, με την καθοδήγηση και στήριξη της Δημοτικής Αρχής. Πρόεδροι κοινοτήτων-τοπικά συμβούλια-, πολιτιστικοί –αθλητικοί σύλλογοι –σωματεία- εκπαιδευτική κοινότητα- οι  κατά τόπους συλλογικότητες αλλά και οι εθελοντές.

Ενδεικτικά καταγράφουμε:
1. Ίδρυση-δημιουργία Γωνιών ανακύκλωσης, που αριθμούν στις 26 στην πλειοψηφία των κοινοτήτων του Δήμου μας, (σε σύνολο 38 κοινοτήτων) .(Προχωράμε σε ελεύθερες πράσινες γωνιές. Ήδη έτσι λειτουργούν σε Ραχτάδες, Αγρό, Άγιο Αθανάσιο, Λαύκι, Αχαράβη).
2. Λειτουργία ενός μικρού πράσινου σημείου στις ΣΙΝΙΕΣ.
3.Αποκομιδή κατά τακτά χρονικά διαστήματα , ανακυκλώσιμου υλικού  από επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη παραγωγή.
4. Συστηματική αποκομιδή και ταξινόμηση ογκωδών αντικειμένων.
5. Διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου σους δημότες.
Έχει ήδη πραγματοποιηθεί η διανομή 10.500 δισέλιδων, έγχρωμων, τυπωμένων σε wood free χαρτί (χαρτί ανακυκλωμένο για το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ξύλο για την δημιουργία του) φυλλαδίων στους δημότες μέσω των προέδρων των κοινοτήτων του Δήμου μας, στο οποίο αναγράφονται απλές κι εύκολες οδηγίες σχετικά με την σωστή διαχείριση των ανακυκλώσιμων και σύμμεικτων αποβλήτων μας.
6.Προβολή Δράσεων Ανακύκλωσης Δήμου Βόρειας Κέρκυρας  με συνέντευξη στο περιοδικό ECOTECH (τεύχος 160 Απριλίου-Μαΐου 2020).

Κλείνοντας, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κύριο μέλημα του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας είναι η αποτελεσματική λειτουργία της Ανακύκλωσης, με το συμφερότερο για το περιβάλλον και τον δημότη τρόπο. ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ.
Είναι ευπρόσδεκτη  κάθε πρόταση και καλή πρακτική, στα πλαίσια της ανακύκλωσης  προς όφελος πάντα του περιβάλλοντος  και των δημοτών.

‘Άλλωστε η ευρωπαϊκή νομοθεσία , σε συνδυασμό με την  εθνική μας, οι κανόνες, μας υποχρεώνουν να αυξήσουμε -και μάλιστα θεαματικά- τα σχετικά ποσοστά και να αναγάγουμε σε προτεραιότητα την  ανακύκλωση στην πηγή, την ανακύκλωση στο γυαλί, στο χαρτί, στο αλουμίνιο, στο πλαστικό.
«Μειώνουμε-Επαναχρησιμοποιούμε-Ανακυκλώνουμε»
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.