Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στον «αέρα» η Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα ελέω Covid19

Λιτανεία
04 Αυγούστου 2020 / 14:12

Λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Πολιούχου Αγίου της Κέρκυρας εντός του Ναού, το σενάριο που προκρίνεται από Δήμο και Μητρόπολη Κερκύρας

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Κρίσιμη θεωρείται η Τετάρτη 5 Αυγούστου, καθώς αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την τέλεση ή όχι της Λιτανείας του Αγίου Σπυρίδωνος στις 11 Αυγούστου.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα πάντα είναι στον «αέρα». Φαίνεται, όμως, ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να γίνει Λιτανεία, έστω και υπό αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες.

Πηγές από την Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων ανέφεραν ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το αν πρέπει -και κυρίως με ποιες προϋποθέσεις και κάτω από ποιους υγειονομικούς κανόνες και περιορισμούς- να λιτανευτεί φέτος το Ιερό Σκήνωμα του Πολιούχου Αγίου της Κέρκυρας.

Η ανησυχία στην τοπική κοινωνία με την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού είναι έκδηλη, ενώ και η κυβέρνηση φαίνεται να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά στη χαλάρωση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Ούτως ή άλλως βάσει των μέτρων προστασίας απαγορεύεται η διεξαγωγή τελετών και εκδηλώσεων με περισσότερα από 100 άτομα.

Η λιτανεία της 11ης Αυγούστου έχει εξέχουσα θέση στα δρώμενα της κερκυραϊκής πραγματικότητας, αυτό ωστόσο, με δεδομένες τις ιδιαίτερες  συνθήκες που επικρατούν στην «Covid19 εποχή», φαίνεται ότι περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Τα προηγούμενα χρόνια πλήθη πιστών από την Ελλάδα, τη Ρωσία, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο συνέρεαν για να παρακολουθήσουν τις μεγαλοπρεπείς θρησκευτικές εκδηλώσεις, συνοδεία πάντοτε των φιλαρμονικών του νησιού.

Κάθε χρόνο η πλατεία Σπιανάδα πλημμυρίζει από πιστούς που περνούν το βράδυ ακόμα και στο γρασίδι, προκειμένου νωρίς το πρωί να προσκυνήσουν το Ιερό Σκήνωμα του Αγίου.

Άλλωστε, λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας, το διήμερο 10 και 11 Αυγούστου, συχνά παρομοιάζεται στην Κέρκυρα με την περίοδο του Πάσχα.

Εν έτει 2020, η διαμορφωθείσα κατάσταση επιτάσσει διαφορετική προσέγγιση. Η δημόσια υγεία αποτελεί την προτεραιότητα για όλους όσοι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης και η συγκέντρωση μεγάλου πλήθους θα μπορούσε ν' αποτελέσει υγειονομική «βόμβα» για την Κέρκυρα.

Όπως ανέφεραν, άλλωστε, πηγές από το Μαράσλειο, είναι σχεδόν αδύνατο να διοργανωθεί μια Λιτανεία στο Λιστόν και την Σπιανάδα και να ελεχθεί το πόσος κόσμος θα συγχρωτιστεί.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα επιλεγεί η Λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα εντός του Ιερού Ναού ως modus operandi, που θα ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα διασποράς του ιού.

Όπως και να 'χει, την Τετάρτη (5/8) αναμένεται να ληφθεί η όποια απόφαση, με τις πιθανότητες να είναι συντριπτικά υπέρ της ακύρωσης της Λιτανείας της 11ης Αυγούστου, τουλάχιστον έτσι όπως την έχει συνηθίσει ο κόσμος.

Μάλιστα, όπως έλεγε χαρακτηριστικά αυτοδιοικητικό στέλεχος, «δεν είναι εποχές για αντάρτες!», απαντώντας στο ερώτημα αν θα υπάρξουν ενδεχομένως αντιδράσεις...