Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυλωνίτης: «Δεν αντίκρισα ποτέ ξανά, έτσι την Κέρκυρα!»

Αυλωνίτης Αλέξανδρος
04 Αυγούστου 2020 / 13:13

«Απαιτείται ένας νέος, πιο αποδοτικός, μηχανισμός και μέριμνα για την οπισθοχώρηση των νέων κρουσμάτων», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Σε μια περιγραφή της κατάστασης σε τοπικό,. αλλά και κεντρικό επίπεδο, προβαίνει με δήλωσή του ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξανδρος Αυλωνίτης, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και τις επιπτώσεις της σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας.

Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης κάνει λόγο για σφάλματα και φιάσκα σε επιπεδο χειρισμών της κυβέρνησης σε κεντρικό επίπεδο, ενώ αναφέρεται και στην Κέρκυρα, όπου -σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- η ανεργία, η αγορά και οι οικονομία διαμορφώνουν μια κατάσταση ενδεχομένως χειρότερη και από την 8ετή περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης μάλιστα, αφού υπογραμμίζει ότι απαιτείται ένας νέος, πιο αποδοτικός, μηχανισμός και μέριμνα για την οπισθοχώρηση των νέων κρουσμάτων, εκφράζει την επιθυμία του για μια σύσκεψη εργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων.

Αναλυτικά η γραπτή δήλωση του Βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξανδρου Αυλωνίτη:

«Η ανεργία καλπάζει στη Κέρκυρα, όπως ομολογούν τα επίσημα στοιχεία του τοπικού ΟΑΕΔ. Η φτώχεια παίρνει μαζικές διαστάσεις και ο κόσμος της εργασίας και ιδιαίτερα της εποχικής αναστενάζει. Το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων σε όλους τους τομείς της ιδιωτικής οικονομίας εκπέμπει κραυγή αγωνίας, απογοήτευσης και απαισιοδοξίας. Οι επιχειρηματίες βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση απόποτέ, πιθανότατα σε πιο δεινή θέση κι από την 8 ετή περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Δεν αντίκρισα ποτέ ξανά, έτσι την Κέρκυρα!

Σωρεία κοινοβουλευτικών ενεργειών έχουμε κάνει. Όμως φωνή βοώντος εν τη ερήμω! Η αποδοχή τους από την κυβέρνηση ελάχιστη, μηδαμινή σχεδόν ανύπαρκτη. Από τις 23 Μαρτίου 2020, όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα ασφαλείας του πληθυσμού της χώρας με τον περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια, την αποστολή σχετικού μηνύματος στις αρμόδιες κρατικές αρχές (sms) και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, μετά από 71 νέα κρούσματα κορονοϊού πέρασε αρκετός χρόνος.

Επαρκής χρόνος που δεν αξιοποιήθηκε αποτελεσματικά από την κυβέρνηση στην κατεύθυνση ενός συνεκτικού σχεδιασμού που θα περιλάμβανε τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας με την παράλληλη επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και κυριότητα της βαριάς μας βιομηχανίας, του Τουρισμού και του Επισιτισμού.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αρκέστηκε στον εφησυχασμό της μείωσης των νέων κρουσμάτων, αφοπλίστηκε εντελώς από μία επίπλαστη συνθήκη μετα-κοροναϊκής ευφορίας που καλλιέργησαν αντι-δεοντολογικώς τα ΜΜΕ της λίστας των 20 εκατ. ευρώ του κ. Πέτσα και αφέθηκε σε μια εφήμερη προπαγάνδιση της επιστροφής στην «κανονικότητα» και σε μια αδιέξοδη επιχειρηματολογία της δήθεν αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης κατά τις επαφές που έκανε ο Πρωθυπουργός με επαγγελματίες και εργαζόμενους ανά την Ελλάδα.

Μία ανάλογη επαφή με τον επαγγελματικό κόσμο έκανε επισκεπτόμενος την Κέρκυρα στις 11 του Ιούλη, την οποία κατέκρινα για πολλούς λόγους δημοσίως. Καθώς, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού πέρασε με δάφνες κολακείας και πολιτικά λιβανίσματα που δεν δέσμευσαν το κυβερνητικό επιτελείο σε τίποτα, ουσιαστικό για τον Κερκυραίο εργαζόμενο και επιχειρηματία.

Μέσα σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση για τους Έλληνες, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη διοίκησε τον κρατικό μηχανισμό με γνώμονα το πολιτικό της συμφέρον και την ιεροποίηση του προφίλ της σε φίλους και συμμάχους της, μοιράζοντας δημόσιο χρήμα που συγκεντρώθηκε από τους κόπους και τις θυσίες των Ελλήνων. Υπονόμευσε το δημόσιο νοσοκομείο και τις δυνατότητές του επιχορηγώντας μονάδες εντατικής θεραπείας σε ιδιωτικά θεραπεύτρια και κατόπιν της λαϊκής κατακραυγής ανέτρεξε στο φιλότιμο και την αυταπάρνηση των γιατρών και των νοσηλευτών του ελληνικού δημοσίου. Και αυτοί, την ξελάσπωσαν προς όφελος του γενικού καλού.

Προσωπικά, έριξα μεγάλο βάρος των προσπαθειών μου στην αφύπνιση της διοίκησης του Νοσοκομείου της Κέρκυρας για την καλύτερη δυνατή στελέχωσή του και προμήθεια του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, όπως και για την ανάγκη διαρκούς ενημέρωσης του Κερκυραϊκού λαού.

Παρά τις εκκλήσεις του πολιτικού κόσμου και του ΣΥΡΙΖΑ για την ασφαλή επανέναρξη των εργασιών της τουριστικής οικονομίας με τη χρήση ειδικών πρωτοκόλλων και κανόνων υγείας, η κυβέρνηση κατασπατάλησε κάθε χρήσιμο πόρο της με μοναδικό σκοπό να μην σπαταλήσει το πολιτικό της κεφάλαιο. Έδρασε άνευ σχεδίου, όπως συνεχίζει ακόμα και τώρα. Ελάχιστος αριθμός τουριστών και επισκεπτών ελέγχεται διεξοδικά κατά την είσοδό του στη χώρα. Άλλες διαδικασίες τηρούνται κατά την είσοδο, άλλες κατά την έξοδο, άλλες σε στεριά, άλλες σε αέρα και άλλες σε θάλασσα.

Το ένα κραυγαλέο σφάλμα διαδέχεται το επόμενο. Το ένα φιάσκο μετά το άλλο. Χωρίς καμία πυξίδα και κυρίως, χωρίς προσανατολισμό.

Κι η πιο συγκλονιστική απόδειξη όλων των παραπάνω είναι ότι ενώ ανακοινώθηκαν 110 νέα κρούσματα, υπερδιπλάσια από όσα κατέστησαν αναγκαίο το lockdown το Μάρτιο, η κυβέρνηση δίνει το σήμα αύξησης της πληρότητας των πλοίων στους πλοιοκτήτες από 65% σε 80%, εκκινώντας ταυτόχρονα και την κρουαζιέρα.

Σήμερα, το επικοινωνιακό αφήγημα της κυβέρνησης ξεκινά από τους «μασκοφόρους» Υπουργούς της που εμφανίζονται χωρίς ντροπή στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και καταλήγει, βγάζοντας την «ουρά» της απέξω στην ατομική ευθύνη των πολιτών σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα τραγικά της λάθη.

Σήμερα, ξαναγυρίσαμε στο ίδιο σημείο από όπου ξεκινήσαμε και με ακόμα, δυσμενέστερους όρους. Στην Κέρκυρα τα κρούσματα διαδέχονται τις τελευταίες ημέρες το ένα μετά το άλλο. Δεν περιορίζονται μόνο σε αλλοδαπούς επισκέπτες, αλλά επεκτείνονται και σε συμπολίτες μας και μάλιστα, στην πιο δυσάρεστη εκδοχή τους, αυτή της νεαρής ηλικίας.

Ο χρόνος πλέον είναι φανερό πως δεν είναι με το μέρος μας. Απαιτείται νέος πιο αποδοτικός μηχανισμός και μέριμνα για την οπισθοχώρηση των νέων κρουσμάτων και για να μην ζήσουμε χειρότερες ημέρες από αυτές που ζήσαμε.

Αυτή είναι η προσωπική μου προτροπή στη βάση της κοινωνικής απαίτησης για την επαγγελματική και εργασιακή κανονικότατα με όρους ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Σε ότι αφορά στο επίπεδο του τοπικού συντονισμού δράσης θεωρώ χρήσιμη και αναγκαία μία σύσκεψη εργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων».