Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κανείς δεν κάνει τίποτα στον Ερημίτη - Εκκρεμεί και το memorandum με το υπουργείο Πολιτισμού

ερημίτης
03 Αυγούστου 2020 / 13:34
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Οι πάντες, ένθεν κακείθεν της επένδυσης, αναρρωτιούνται, τι απέγινε με τον Ερημίτη. Κι ενώ οι πλούσιοι γείτονες διεθνοποίησαν την επιχειρηματολογία τους, η εταιρεία δεν απαντά καν στο υπουργείο Πολιτισμού, προαπαιτούμενο ώστε ν΄ αρχίσει το έργο!

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εξακολουθεί να εκκρεμεί η συναποδοχή του Μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και την NCH Capital για το Kassiopi Project, που εγκαινίασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στον Ερημίτη.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, την κινητικότητα των ημερών πριν και κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο νησί και την περιοχή της επένδυσης, ακολουθεί σιωπή ασυρμάτου. 
Κι ενώ πέρασε σχεδόν ένας μήνας από τότε (11.7.20) η πλευρά της εταιρείας δεν έχει ανταποκριθεί, ακόμα και σε δευτερεύουσας σημασίας προϋποθέσεις, για την υπογραφή του Μνημονίου και την έναρξη των εργασιών.
Στο μεταξύ παρατηρείται έκρηξη δημοσιότητας της αντίθετης προς την επένδυση άποψης, αυτή τη φορά σε βαρείς τίτλους media του εξωτερικού (Figaro, Guardian), συμπεριλαμβανομένης και της αγγλικής έκδοσης, της δικής μας της Καθημερινής. 







Ο Ν. Ρότσιλντ, εκ των επωνύμων ιδιοκτητών της περιοχής, μετά το υβριστικό τιτίβισμα του προς τον πρωθυπουργό, (τον χαρακτήρισε ανόητο), για το οποίο δηλώνει πως δεν είχε την πρόθεση να ενοχλήσει κανέναν και γι' αυτό ζητάει ανεπιφύλακτα συγγνώμη, επανέρχεται, ξεδιπλώνοντας τα επιχειρήματά του κατά της επένδυσης.

 
Ο Ρότσιλντ
 
Παρουσιάζοντας τις αρχές και τις δράσεις του Ιδρύματος Βουθρωτού, που ίδρυσε και διοικεί η οικογένειά του, στην απέναντι, αλβανική ακτή, επισημαίνει: «... Οι εργολάβοι πίσω από την επένδυση στον Ερημίτη δεν έχουν ένα τέτοιο όραμα. Αλλά έχουν ισχυρή πολιτική υποστήριξη στα υψηλότερα επίπεδα της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης, τον οποίο γνώρισα πέρυσι σε ένα γεύμα στη Νέα Υόρκη, έχει τη σεβαστή εντολή να προσελκύσει όσο γίνεται περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις σε μια σκληρά δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία. Εκ πρώτης όψεως, μια ανάπτυξη μαζικού τουρισμού ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ στη βορειοανατολική Κέρκυρα καλύπτει αυτά τα ζητούμενα.
Ωστόσο, η επένδυση στον Ερημίτη δεν θα λειτουργήσει ποτέ. Η περιφερειακή υποδομή δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τον μαζικό τουρισμό στη βορειοανατολική Κέρκυρα, ενώ ο Ερημίτης απέχει πολύ από το μικρό αεροδρόμιο του νησιού. Ακόμη και ο κύριος δρόμος προς τα βόρεια είναι μονόδρομος σε κάποια σημεία. Οι επενδυτές έχουν υποσχεθεί ότι το ξενοδοχείο θα παραμείνει ανοιχτό όλο τον χρόνο. Κανένας αξιόπιστος διαχειριστής ξενοδοχείων δεν θα συμφωνήσει σε αυτό»...
Και καταλήγει: «... Ο πατέρας μου είχε το όραμα να φέρει την οικογένειά του στη βορειοανατολική Κέρκυρα πριν από περισσότερα από πενήντα χρόνια. Η απόφαση αυτή ήταν ένας μικρός παράγοντας που συνέβαλε στη δημιουργία μιας ζωντανής τοπικής οικονομίας, μιας μικρής έκρηξης στην αγορά ακινήτων και στη διατήρηση ενός ισορροπημένου οικοσυστήματος. Θα έλεγα ότι αυτό είναι ακριβώς το είδος του αναπτυξιακού προτύπου που χρειάζεται η Ελλάδα στα νησιά και τις ακτές της για να συμπληρώσει τη γεωργία και τη βιομηχανία της. Η ανάπτυξη του Ερημίτη βάσει του ισχύοντος σχεδίου θα θέσει σε κίνδυνο ό,τι έχει επιτευχθεί στη βορειοανατολική Κέρκυρα τα τελευταία 50 χρόνια»! (Σ.σ. Το θαυμαστικό του enimerosi.com).
* Ο κ. Ναθάνιελ Ρότσιλντ είναι διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Volex plc, εταιρείας κατασκευών με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.