Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γ. Βραδής: «Τα μυστήρια της Δικαιοσύνης στην Κέρκυρα και ο Γ. Καλούδης»

Βραδής Γιάννης
03 Αυγούστου 2020 / 12:34

Απάντηση στην πρόσφατη επιστολή του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, Γιώργου Καλούδη, με την οποία απηύθυνε επτά ερωτήματα προς το πρόσωπό του, έδωσε ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ.Κ., Γιάννης Βραδής

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Απάντηση στην πρόσσφατη επιστολή του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, Γιώργου Καλούδη, με την οποία διατύπωνε επτά ερωτήματα προς απάντηση από τον ίδιο, έδωσε -με δική του επιστολή- ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ.Κ., Γιάννης Βραδής.

Η απάντηση του Γ. Βραδή στον Γ. Καλούδη έχει ως εξής:

«ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ Ο Γ. ΚΑΛΟΥΔΗΣ»

Με καθυστέρηση ενάμιση περίπου μήνα ο κ. Γ. Καλούδης αντέδρασε στο άρθρο μου της 22.6.2020 με τίτλο «Οι εξαφανισμένες δικογραφίες και άλλα μυστήρια», με την δημόσια υποβολή ερωτημάτων προς εμέ, για να με φέρει, υποτίθεται, σε δύσκολη θέση να απαντήσω για τις χαμένες από την Εισαγγελία Κέρκυρας δικογραφίες, όντας άκρως ενοχλημένος από την κριτική μου στα θεσμικά ατοπήματα που διαπράττει  ως πρόεδρος του Δ.Σ. Κέρκυρας.

Καθυστέρηση σκόπιμη, ώστε να μην θυμάται ο κάθε αναγνώστης την θέση μου επί του θέματος, αφού κανένα σημείο του άρθρου μου δεν δικαιολογεί τα ερωτήματα Καλούδη, και με στόχο να δημιουργηθούν από τα ερωτήματα εντυπώσεις.

Παράλληλα, επιδιώκει ο κ.Καλούδης να μετατοπίσει την συζήτηση από τα κρίσιμα θέματα σε θέματα που αποτελούν κοινό τόπο. Διότι είναι κοινός τόπος η ταχεία διαλεύκανση του θέματος της απώλειας των δικογραφιών.

Υποχρεώνομαι έτσι να απαντήσω απλά και μόνο για να αποτρέψω την  διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

1. Η θέση μου για τις χαμένες δικογραφίες εκφράστηκε από εμένα σαφέστατα στο προαναφερθέν άρθρο μου. Ταχύτατη διαλεύκανση του θέματος από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Τα ερωτήματα του κ. Καλούδη δεν μπορούν να έχουν εμένα ως αποδέκτη. Παραβιάζει ανοικτές θύρες.
Μία απλή ανάγνωση του προαναφερθέντος άρθρου μου αρκεί. Ας μη υποθέσει όμως κανείς  ότι ο κ. Καλούδης είτε δεν διάβασε προσεκτικά το άρθρο μου είτε δεν το κατάλαβε.
Ακολουθεί συγκεκριμένη τακτική διαστρέβλωσης. Με κορύφωση, όταν ερωτά εμένα για το ποιοί πήραν τις 502 δικογραφίες! Μου απευθύνει το ερώτημα ωσάν εγώ να  είμαι αρμόδιος, ωσάν εγώ να γνωρίζω!!
‘Ώστε να δημιουργήσει την εντύπωση στους αδαείς για το θέμα αναγνώστες ότι έχω σχέση με την υπόθεση και γνωρίζω!!! Eρώτημα που κινείται στα όρια, αν δεν τα έχει ξεπεράσει, της συκοφαντικής δυσφήμησης!
Έχω δημόσια εκφράσει την άποψη  ότι ο μόνιμος την τελευταία τριακονταπενταετία πολιτευτής Γ.Καλούδης  είναι ο κατ’εξοχήν εκπρόσωπος στην Κέρκυρα του λαϊκισμού αυριανικού τύπου. Το αποδεικνύει ξανά.

2.- Υποθέτω πως γνωρίζει ο κ. Καλούδης ποιος είναι αρμόδιος για την τοποθέτηση και την μετάθεση των δικαστικών λειτουργών. Όμως υποβάλλει  ερώτημα για να δημιουργήσει τον συνειρμό ότι δήθεν έχει κάποια αρμοδιότητα ο οικείος Δικηγορικός Σύλλογος.
Αποσιωπά, βέβαια, ότι πάγια θέση της υπό την προεδρία μου διοίκησης του Δ.Σ.Κ., μεταφερόμενη πάντα στην εκάστοτε ηγεσία της δικαιοσύνης  και εκφραζόμενη στους ερχόμενους στην Κέρκυρα επιθεωρητές, ήταν πως ουδείς δικαστικός λειτουργός θα έπρεπε να μετατίθεται μετά από σύντομη παραμονή στα δικαστήρια του νησιού, διότι δημιουργούνται από τις συχνές αλλαγές  διάφορα προβλήματα.
Ομοίως, ότι δεν θα έπρεπε να παραμένει κάποιος επί μακρό χρονικό διάστημα  επειδή δημιουργούνται άλλης ποιότητας προβλήματα. Και, εν πάση περιπτώσει, γνωρίζει ο κ. Καλούδης να έγινε ποτέ ο Δ.Σ.Κ. δέκτης παραπόνων για την μακροημέρευση  δικαστικού λειτουργού στην Κέρκυρα και να μην ενήργησε;

3.- Η αυριανικού τύπου τακτική του κ. Καλούδη αναδεικνύεται και όταν με ερώτησή του μου καταλογίζει εμμέσως την περυσινή μετάβαση στον Α.Π. στενών δήθεν συνεργατών μου για να υποστηρίξουν την παραμονή στην Κέρκυρα εισαγγελικού λειτουργού.
Όταν εγώ παρέδωσα την προεδρία του Δ.Σ.Κ. την 31.12.2017, όταν δεν πρόκειται για «στενούς συνεργάτες μου» αλλά για μέλη του (μη λειτουργούντος υπό την προεδρία του ) Δ.Σ.-  Τα μέλη αυτά  άλλη εξήγηση έδωσαν για την σκοπό της μετάβασής τους.
Παρά ταύτα, άμεσα και δημόσια στον δικηγορικό χώρο  αλλά  και σ’αυτούς τους ίδιους εξέφρασα την αντίθεσή μου στην ενέργειά τους αυτή! Αντίθεση που ο κ. Καλούδης σκοπίμως αποσιωπά.

4.- Βεβαίως και έγιναν παρεμβάσεις της υπό την προεδρία μου διοίκησης του Δ.Σ.Κ. στην Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας και όπου αλλού θεσμικά απαιτούταν στην προσπάθεια  της καταπολέμησης των κυκλωμάτων προώθησης δικηγορικής πελατείας σε ποινικές υποθέσεις. Δεν πήγα για ….ανώνυμες αφισσοκολλήσεις!  Και με την  διαφορά ότι δεν σκέφτηκα ποτέ να έχω μαζί μου φωτογράφο σε κάθε ενέργειά μου όπως τα νέα ήθη πράττουν για  ενέργειες ρουτίνας.

Όμως στο άρθρο μου της 22.6.2020 αναφέρθηκα και σε «άλλα μυστήρια» που έχουν συμβεί  στον χώρο της Δικαιοσύνης στην Κέρκυρα επί της μέχρι τώρα προεδρίας Καλούδη.
Επ’αυτών ο κ.Καλούδης τηρεί αιδήμονα σιωπή (αλλιώς, ποιεί την νήσσαν) μετατοπίζοντας αλλού την συζήτηση. ‘Ετσι, ο κ. Καλούδης:

α- Δεν ανακαλεί, ούτε καν δικαιολογεί τον πρωτοφανή ισχυρισμό του ότι στην Κέρκυρα «μακράν απέχει η δίκαιη δίκη». Άρα επιμένει σ’αυτόν. Προφανώς δεν έχει συναίσθηση της σοβαρότητας του ισχυρισμού του,  της θεσμικής θέσης του  και του ρόλου του. Η ευθύνη όμως έτσι επεκτείνεται  και σε όσους δικηγόρους αποδέχονται την στάση αυτή. Έστω δια της σιωπής ή της ανοχής τους.

β- Από τον Οκτώβριο του 2018 και μέχρι σήμερα δεν απαντά επί του θέματος που ο ίδιος άνοιξε ως προς την αμεροληψία των δικαστικών αποφάσεων στο Πρωτοδικείο και στο Ειρηνοδικείο Κέρκυρας. Κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται ότι ουσιαστικά αναφέρθηκε σε παραδικαστικό κύκλωμα. Δεν αναφέρει αν έχει στοιχεία, εάν ελήφθη κάποια απόφαση επί του θέματος που αυτός εισήγαγε ή αν πρόκειται για άλλη μία πομφόλυγα (κοινώς φούσκα) που εκτόξευσε.

γ- Δεν διέψευσε ποτέ μέχρι σήμερα όσα κατά καιρούς κυκλοφόρησαν για παρεμβάσεις του στην μετατεθείσα Εισαγγελέα Εφετών για υποθέσεις, κατ΄αυτόν, διαφθοράς, διαπλοκής, για λειτουργία μαφίας στην Κέρκυρα κ.α. Υποθέσεις για τις οποίες δημόσια ανέφερε ότι απαιτείται να εγκατασταθεί στην Κέρκυρα Εισαγγελέας διαφθοράς!
Προφανώς επιμένει. Χωρίς όμως να αναφέρει, έστω και περιγραφικά, ποιες είναι αυτές οι υποθέσεις, αν έχει ενημερώσει την ηγεσία της δικαιοσύνης ή κάποια αρμόδια Αρχή αφού τον  Δικηγορικό Σύλλογο δεν τον ενημερώνει και το Δ.Σ. δεν λειτουργεί. Ώστε να συμπαραταχθούμε αλληλέγγυοι στην απαιτούμενη έρευνα και κάθαρση!!
Δεν καταλαβαίνει ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι άλλο είναι να τα λέει αυτά ο μόνιμος πολιτευτής και άλλο να τα λέει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου. Ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος δεν μπορεί να είναι εφαλτήριο πολιτικών επιδιώξεων!         

ΓΙΑΝΝΗΣ Γ. ΒΡΑΔΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.Κ