Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επισημάνσεις του Συλλόγου «Φίλοι του Βίδο» στη Μερόπη Υδραίου

Βίδο
02 Αυγούστου 2020 / 20:01

Συνάντηση του δ.σ. του Συλλόγου με τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, με θέμα τα όσα έχουν γίνει, αλλά και όσα... δεν έχουν γίνει στο νησάκι

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανακοίνωση του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Βίδο» με αφορμή τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 31 Ιουλίου, μεταξύ μελών του δ.σ. του Συλλόγου και της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Μερόπη Υδραίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου, αναφέρει:

«Τα μέλη της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου “Οι Φίλοι του Βίδο” Γιάννης Κούρκουλος, Στέφανος Πουλημένος, Γιώργος Ραιδεστινός, Παύλος Μεταλληνός και Τατιάνα Σπίγγου, συναντηθήκαμε την Παρασκευή 31/7 με τη Δήμαρχο Κερκυραίων και Διαποντίων κα Μερόπη Υδραίου προκειμένου να θέσουμε κάποιους προβληματισμούς μας σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη νησίδα και συγκεκριμένα:

• Το δημοτικό καϊκι επισκευάστηκε και ανακαινίστηκε άριστα ενώ ο καπετάνιος και πλήρωμα εκτελούν απόλυτα ικανοποιητικά τα καθήκοντά τους. Παρατηρήσαμε ωστόσο ότι τα δρομολόγια σταματούν στις 10.30 μ.μ. και ζητήσαμε να συνεχίζονται έως τα μεσάνυχτα, όπως προβλέπεται στη σύμβαση. Αντίστοιχα, το αναψυκτήριο οφείλει να λειτουργεί από το πρώτο έως το τελευταίο δρομολόγιο προκειμένου να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες, για την διευκόλυνση άλλωστε των οποίων λειτουργεί. Θεωρούμε δε ότι η δημοπράτηση του δρομολογίου του καϊκιού πρέπει να γίνεται για τρία χρόνια, κάτι στο οποίο η δήμαρχος ήταν θετική.

• Οι παρεμβάσεις στη νησίδα παραμένουν ημιτελείς και η κατάσταση τόσο στον χώρο των κατασκηνώσεων όσο και στις υπόλοιπες -πλην της μπροστινής- παραλίες είναι απογοητευτική. Η δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι υπήρξαν προβλήματα με κάποιους από τους εργολάβους και ότι οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν. Δεσμεύτηκε ότι οι παραλίες θα παραμείνουν για δωρεάν χρήση και δε θα δοθεί η εκμετάλλευσή τους σε ιδιώτη.

• Η μισθώτρια εταιρία έχει αυθαίρετα αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα πέραν των μισθωμένων χώρων, στον ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο μπροστά από το αναψυκτήριο. Τονίσαμε στη δήμαρχο ότι η καλαισθησία της παρέμβασης δεν αναιρεί την ουσία της καταπάτησης δημόσιου χώρου, γεγονός που συμβαίνει εν γνώσει του υπευθύνου του Βίδο. Η δήμαρχος απάντησε ότι θα δει το θέμα προσωπικά επιτόπου.



• Η ξύλινη εξέδρα δίπλα από το λιμάνι έχει ανυψωθεί και περιφραχτεί έτσι που δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί από τους λουόμενους. Θεωρούμε απαραίτητο να τοποθετηθεί άμεσα σκάλα προκειμένου να χρησιμοποιείται για τον σκοπό που κατασκευάστηκε, δηλαδή για διευκόλυνση της πρόσβασης στη θάλασσα και όχι για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, όπως είχε γίνει πέρσι.

Προτείναμε να τοποθετήσουμε σκάλα με έξοδα του Συλλόγου μας, η δήμαρχος ωστόσο δήλωσε ότι θα επιληφθεί η ίδια του θέματος.

• Συνοψίζοντας σημειώσαμε ότι παρά τα θετικά βήματα που έγιναν φέτος (επισκευή δημοτικού καϊκιού, αποκατάσταση τακτικής επικοινωνίας με το νησί, αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης, έναρξη εργολαβιών καθαρισμού και αποκατάστασης του χώρου), το Βίδο παραμένει παραμελημένο. Θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση προκειμένου να γίνουν οι παρεμβάσεις που χρειάζονται ώστε να αποδοθεί με ασφάλεια στο κοινό για χρήση, διατηρώντας ωστόσο το χαρακτήρα του και τη λειτουργία του ως προέκταση και “πρασιά” της πόλης, τόπος αναψυχής για όλους, χώρος δημοτικών και προσκοπικών κατασκηνώσεων και χώρος ιστορικής μνήμης.

Πάγια θέση μας είναι ότι κάθε δραστηριότητα που δεν συνάδει με αυτά τα χαρακτηριστικά, όπως αυτή που παρατηρήθηκε πέρσι από την μισθώτρια εταιρεία του εστιατορίου, είναι απαράδεκτη και η δημοτική αρχή οφείλει να μην κάνει ανεκτές πρακτικές που προσβάλλουν τόσο τη φυσιογνωμία και την ιστορικότητα του νησιού όσο και τους δημότες.

Δυστυχώς, οι απαράδεκτες πρακτικές που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια στο Βίδο με τη λειτουργία του ως προέκταση ξενοδοχειακής μονάδας, με την προβληματική επικοινωνία, με τη μη λειτουργία των δημοτικών κατασκηνώσεων, με την διαφαινόμενη απόπειρα μετατροπής του από δημοτικό χώρο σε «private island», είχαν σαν αποτέλεσμα το Βίδο να αρχίσει να φεύγει από τη συλλογική αντίληψη ως τόπος ηρεμίας, αναψυχής και γαλήνης και να αντικαθίσταται από την αίσθηση ότι είναι ένα μέρος για όσους λίγους έχουν να πληρώσουν πολλά. Ίσως εκεί οφείλεται και η μειωμένη προσέλευση που παρατηρείται αυτό το καλοκαίρι.
Φέτος φαίνεται να υπάρχει μια προσπάθεια επιστροφής στην προηγούμενη κατάσταση, που πρέπει να συνεχιστεί έτσι ώστε τουλάχιστον τον επόμενο χρόνο, να ζήσουμε ξανά το Βίδο ως έναν τόπο για όλους, με τις κατασκηνώσεις, τους προσκόπους, τη λειτουργία αναψυκτηρίου και εστιατορίου που να ταιριάζουν στον τόπο και στις συνήθειες μας.

Η ιστορική μνήμη αλλά και οι μνήμες όλων μας από την απλή και γαλήνια παραμονή στο νησί πρέπει να αντιμετωπιστούν με σεβασμό και οι αγώνες που έγιναν ώστε το Βίδο να παραμείνει χώρος για το λαό, να δικαιώνονται στο διηνεκές».