Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Π.Ι.Ν.: «Ενημέρωση & νομική τεκμηρίωση για την υπόθεση των Ορεινών Ζακύνθου»

Π.Ι.Ν.
02 Αυγούστου 2020 / 18:52

Δέσμευση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για πολιτική προστασία της περιοχής

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Στην απόφαση να ζητήσει έγγραφη ενημέρωση με παράδοση του σχετικού φακέλου από τον δικηγόρο που χειρίστηκε την υπόθεση, παρουσίαση της διαχρονικής εξέλιξης της υπόθεσης για την τεκμηρίωση των ενεργειών για την υπεράσπιση δικαιωμάτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην αγοραπωλησία των ορεινών αποφάσισε στην τακτική συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Αυγούστου 2020 στην Ζάκυνθο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου της Π.Ι.Ν., η συζήτηση με θέμα «Η θέση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην παράνομη αγοραπωλησία στα ορεινά Ζακύνθου και η παρέμβαση της στην δικαστική διερεύνηση», την οποία εισηγήθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΝ.Α.Σ.Α.», Θόδωρος Γαλιατσάτος, έγινε κεκλεισμένων των θυρών με μόνη σύντομη παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δωδώνης κ.κ. Χρυσοστόμου λόγω αυστηρής εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.

Υπόμνημα παρέδωσε στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαριών, Δημήτρης Μποζίκης, το οποιο διανεμήθηκε σε όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα–Τσαγκαροπούλου, δήλωσε πως μέχρι σήμερα τόσο η ίδια, όσο και η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει επίσημα ενημερωθεί και δεν της έχει παραδοθεί κανένας φάκελος για σχετική δικαστική εκκρεμότητα που αφορά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από την στιγμή που εκκινήθηκε δικαστικά η υπόθεση της αγοραπωλησίας των ορεινών, το 2015.

Σε κάθε περίπτωση το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζει την εμπιστοσύνη του στις δικαστικές αρχές για την απόδοση δικαιοσύνης στα ιδιοκτησιακά ζητήματα κατοίκων, δημοσίων, ιδιωτικών φορέων και Εκκλησίας που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στην αγοραπωλησία των ορεινών.

«Καμιά επένδυση, καμιά αξιοποίηση περιοχής δεν μπορεί να προχωρήσει με δικαστικές εκκρεμότητες και αμφισβητήσεις. Πιστεύουμε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη σύντομα σε όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις και διεκδικήσεις. Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα και δεν επιδέχονται λαϊκισμούς, παραπληροφόρηση και πολιτική εκμετάλλευση όπως αυτή που κάνει ο κ. Γαλιατσάτος.

Όσον αφορά στις διεκδικήσεις από την πλευρά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, σήμερα δεν έχουν έρεισμα βάσει των δεδομένων που έχουμε από τις ενέργειες της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής.

Σε κάθε περίπτωση ζητούμε να γνωρίσουμε τον σχετικό φάκελο και την άποψη του δικηγόρου που το χειρίστηκε. Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη του. Ελέγχουμε όλες τις περιπτώσεις για την διεκδίκηση και κατοχύρωση της περιουσίας της Περιφέρειάς μας», δήλωσε η Περιφερειάρχης.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο υιοθέτησε κατα πλειοψηφία ψήφισμα, το οποίο εισηγήθηκε η Περιφερειάρχης έναντι της πρότασης του κ. Γαλιατσάτου, στο οποίο αναφέρονται τα ακόλουθα:

• Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων και η Περιφερειακή Αρχή για πρώτη φορά ενημερώνονται από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή για τα πεπραγμένα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και την παρέμβασή της στην υπόθεση της αγοραπωλησίας στα ορεινά της Ζακύνθου.

• Η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει επίσημα ενημερωθεί και δεν της έχει παραδοθεί κανένας φάκελος για σχετική δικαστική εκκρεμότητα όπως εκκρεμότητα αγωγής ή άλλης διεκδικητικής παρέμβασής της εκτός της «πρόσθετης παρέμβασης», δηλαδή χωρίς διεκδίκηση για ιδιοκτησιακά δικαιώματα από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων όπως επίσης και των ενεργειών που έχουν γίνει ή θα μπορούσαν να είχαν γίνει από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μετά το 2015, όταν δηλαδή εκκινήθηκε δικαστικά η υπόθεση της αγοραπωλησίας των ορεινών.

• Επίσης, η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει ενημέρωση από τις διοικητικές, νομικές, οικονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας για δικαστικές εκκρεμότητες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην εν λόγω υπόθεση.

• Ειδικά, η Περιφερειακή Ενότητα της Ζακύνθου ενημερώθηκε από τον δικηγόρο κ. Σπύρο Κοτσώνη ο οποίος χειρίστηκε την σχετική υπόθεση, ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν τεκμηριώνει κανένα έννομο συμφέρον στην εν λόγω υπόθεση, και ότι για τον λόγο αυτό δεν ενεπλάκη σε δικαστική διεκδίκηση.

• Με στόχο την εμπεριστατωμένη ενημέρωση, το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά από την Περιφερειακή Αρχη να αιτηθεί από τον δικηγόρο που χειρίστηκε την υπόθεση εκ μέρους της Περιφέρειας, έγγραφη ενημέρωση με παράδοση του σχετικού φακέλου, παρουσίαση της εξέλιξης της υπόθεσης όπως και των αναγκαίων ενεργειών για την περίπτωση υπεράσπισης δικαιωμάτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην αγοραπωλησία των ορεινών.

• Σε κάθε περίπτωση η Περιφερειακή Αρχή πρέπει να αναλάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις για την πρόληψη και αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την πολιτική προστασία της περιοχής των ορεινών, η οποία αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις επικινδυνότητας.

• Το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζει την εμπιστοσύνη του στις δικαστικές αρχές για την απόδοση δικαιοσύνης στα ιδιοκτησιακά ζητήματα κατοίκων, δημοσίων, ιδιωτικών φορέων και Εκκλησίας που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στην αγοραπωλησία των ορεινών.