Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι Εργατικές του Αγ. Ιωάννη στο δ.σ. Κεντρ. Κέρκυρας από τη «ΛΑ.ΣΥ.»

Εργατικές Κατοικίες
31 Ιουλίου 2020 / 10:26

«Μένει τώρα να δούμε αν σκοπεύει η Δημοτική Αρχή να αναγκάσει τον εργολάβο να τελειώσει το έργο και να μας παραδώσει τα σπίτια μας...», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι δικαιούχοι των Εργατικών Κατοικιών του Αγίου Ιωάννη

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανακοίνωση, στην οποία συνοψίζονται τα συμπεράσματα που βγήκαν από τη συζήτηση του θέματος στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, εξέδωσε ο Σύλλογος Δικαιούχων Εργατικών Κατοικιών Αγίου Ιωάννη.

Σημειώνεται ότι η εισήγηση της «ΛΑ.ΣΥ.», η οποία έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, υπερψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης (29/7).

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, συζητήθηκε το θέμα της ολοκλήρωσης των εργασιών στις εργατικές κατοικίες στον Άγιο Ιωάννη, στην Κέρκυρα.

Το θέμα έφερε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση, κατανοώντας την αγωνία των 176 εργατικών οικογενειών, που 11 χρόνια τώρα εμπαίζονται από όλους τους αρμόδιους.

Την εισήγηση έκανε η Δημοτική Σύμβουλος της ΛΑ.ΣΥ. Μυρσίνη Χαραλάμπους, που τόνισε την ανάγκη «να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος τώρα το καλοκαίρι, που είναι ιδανικό για τέτοιες εργασίες, να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για την υλοποίηση του έργου, ώστε να λυθεί το αποχετευτικό».

«Επί έντεκα ολόκληρα χρόνια,» πρόσθεσε «με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και των εκπροσώπων τους στην Τοπική Διοίκηση, οι δικαιούχοι -176 λαϊκές οικογένειες- εμπαίζονται, αφού όλα αυτά τα χρόνια έχουν ακούσει από όλους τους αρμόδιους πάμπολλες υποσχέσεις που όμως έχουν παραμείνει απλά υποσχέσεις.

Ενώ οι ευθύνες για μη ολοκλήρωση του έργου γίνονται μπαλάκι μεταξύ Περιφέρειας Ι.Ν., Δήμου, ΔΕΥΑΚ και ΟΑΕΔ. Επειδή όμως οι άνθρωποι δεν είναι μπαλάκι του τένις. Και το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων οφείλει να δώσει τέλος στην αγωνία αυτών των ανθρώπων, κάνοντας δηλαδή το αυτονόητο, να παραδοθούν τα σπίτια στους δικαιούχους τους μαζί με τους στοιχειώδεις σύγχρονους όρους υγιεινής». 

Και συνέχισε «Αν και έχει πραγματοποιηθεί η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο  και η υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης, που δεσμεύει ΟΑΕΔ, Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, ΔΕΥΑΚ και εργολήπτρια εταιρεία για την παράδοση του έργου στους δικαιούχους εντός 6 μηνών, ωστόσο δεν έχουμε δει να ξεκινούν τα έργα που θα έπρεπε».

Τέλος απαίτησε  «Να υπάρξει συγκεκριμένο - σύντομο - χρονοδιάγραμμα ώστε παραδοθούν άμεσα οι κατοικίες στις 176 οικογένειες των δικαιούχων. Να προχωρήσει η υλοποίηση των δεξαμενών ως προσωρινή λύση του αποχετευτικού μέχρι να ολοκληρωθεί η σύνδεση με τον βιολογικό».

Στη συνέχεια εκ μέρους των δικαιούχων μίλησε η Τζένη Σκέμπρη που ανέδειξε «τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης που αντιμετωπίζουν τους δικαιούχους μόνο ως ψηφοφόρους, τους υπόσχονται προεκλογικά και ξεχνάνε τις ανάγκες τους μετεκλογικά.

Τόνισε ότι τα χρήματα του ΟΤΕΚ είναι χρήματα που πλήρωσαν, ως ασφαλιστικές εισφορές σε όλο τον εργάσιμο βίο τους μισθωτοί και συνταξιούχοι και απαιτούν να μπουν στα σπίτια τους που είναι έτοιμα και ρημάζουν, γιατί σε 11 χρόνια δεν μπόρεσε να λυθεί το αποχετευτικό!»

Εξήγησε «την δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εποχιακοί εργαζόμενοι, που άλλοι είναι σε αναστολή με πενιχρό εισόδημα κι άλλοι εντελώς ακάλυπτοι και απειλούνται με εξώσεις γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τα νοίκια τους».

Η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου στην τοποθέτησή της προσπάθησε να διασκεδάσει τους φόβους των δικαιούχων, ότι θα καθυστερήσει κι άλλο η λύση του αποχετευτικού, παραθέτοντας το πλήθος των συσκέψεων που έχουν γίνει και δήλωσε ότι τον χειμώνα θα γίνουν εγκαίνια (!) και θα δοθούν τμηματικά κάποια σπίτια. 

Αυτό προκάλεσε την οργή των δικαιούχων, που δεν χρειάζονται εγκαίνια, αλλά σπίτια και ξέρουν ότι το «τμηματικά» μπορεί να σημαίνει άλλα τόσα χρόνια, όπως τόνισε η δικαιούχος Λουίζα Στεφάνου στην τοποθέτησή της.

Τον λόγο πήραν Δημοτικοί Σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις, ενώ στην ομιλία του ο Δημοτικός Σύμβουλος Λευτέρης Μαρκάτης είπε ότι και οι γονείς του είναι δικαιούχοι και φυσικά στηρίζει αυτόν τον δίκαιο αγώνα.

Στο κλείσιμο η Μυρσίνη Χαραλάμπους είπε «Θα είναι εγκληματική κάθε καθυστέρηση, καθώς με την νέα οικονομική κρίση που πυροδότησε ο κορονοϊός, οι  εργαζόμενοι στον Τουρισμό, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην Κέρκυρα βιώνουν στο πετσί τους την ανεργία, την εργασιακή ανασφάλεια και την άγρια φτώχεια.» και ζήτησε να ψηφιστεί η εισήγηση και χωρίς καμία καθυστέρηση να προχωρήσει η υλοποίηση του αποχετευτικού.

Ομόφωνα ψηφίστηκε η εισήγηση, από όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους.

Μένει τώρα να δούμε αν σκοπεύει η Δημοτική Αρχή να αναγκάσει τον εργολάβο να τελειώσει το έργο και να μας παραδώσει τα σπίτια μας.

Οι δικαιούχοι στο δρόμο του αγώνα, απαιτούμε να μπούμε άμεσα στα σπίτια μας!»