Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επερωτήσεις της «ΛΑ.ΣΥ.» στο περιφερειακό συμβούλιο

«ΛΑ.ΣΥ.»
30 Ιουλίου 2020 / 13:17

Κουνουποκτονία στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα εισερχόμενα θαλάσσια σκάφη, φέρνει προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση»

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Δύο εκ των επερωτήσεων της «ΛΑ.ΣΥ.» στο περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Ζάκυνθο, το προσεχές Σαββατοκύριακο 1 και 2 Αυγούστου, αφορούν στην κουνουποκτονία, αλλά και στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον Covid19 στους εισερχόμενους με ιδιωτικά σκάφη.

Οι δύο επερωτήσεις της  «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναφέρουν:

Κουνουποκτονία στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Είναι κοινό μυστικό πως κουνουποκτονία υποδειγματική (σύμφωνα με όλους τους κανόνες της τέχνης, lege artis) δεν έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας και πολύ περισσότερο στην Περιφέρεια μας.

Σχεδόν πάντοτε είναι αναποτελεσματική, γίνεται πολύ αργότερα από ότι πρέπει και άρα ελάχιστα ωφελεί, κλπ. κλπ. Οι λόγοι είναι πολλοί κύρια όμως είναι η παντελής έλλειψη παρακολούθησης και ελέγχου, των ιδιωτών που αναλαμβάνουν να εκτελέσουν την κουνουποκτονία, εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών.

Σε μεγάλο βαθμό αυτό δικαιολογείται από την τεράστια έλλειψη προσωπικού και κύρια εξειδικευμένου προσωπικού. Εκείνο, βέβαια, που δεν δικαιολογείται είναι η απάθεια και η μοιρολατρία με την οποία και η τωρινή αλλά και οι προηγούμενες Περιφερειακές αρχές, αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν την τεράστια έλλειψη προσωπικού και την αποψίλωση, κυριολεκτικά, των υπηρεσιών της ΠΙΝ.

Αποτέλεσμα της έλλειψης στοιχειώδους ελέγχου είναι τα φτωχά αποτελέσματα της κουνουποκτονίας που έχουν σαν δυσάρεστη συνέπεια τα ενοχλητικά τσιμπήματα από τα χιλιάδες κουνούπια που κυκλοφορούν και την μεγάλη αύξηση των αλλεργικών αντιδράσεων αλλά και των σταφυλοκοκκικών, και όχι μόνο, μολύνσεων και επιμολύνσεων που παρατηρούνται κυρίως στα παιδιά, το καλοκαίρι.

Πολύ πιο σοβαρή συνέπεια είναι οι θάνατοι που παρατηρούνται στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, από τον ιό του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται από τα τσιμπήματα μιας ειδικής κατηγορίας κουνουπιών.

Ειδικά φέτος, στην Περιφέρεια μας, από ότι γνωρίζουμε, με αφορμή την πανδημία του covid-19, στην, ήδη, προβληματική κουνουποκτονία δόθηκε το τελειωτικό κτύπημα αφού σχεδόν τίποτε δεν έχει γίνει προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής κουνουποκτονίας.

Γνωστού όντος ότι στη χώρα μας έχουμε, ήδη, έξι θανάτους που οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου αλλά και σε πολλαπλάσιο βαθμό όλες τις βλαβερές συνέπειες των κουνουπιών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα Περιφερειάρχης:

1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ούτως ώστε να γίνει η κουνουποκτονία πιο αποτελεσματική και άρα να μειωθούν στο ελάχιστο οι βλαβερές συνέπειες των κουνουπιών;

2. Αν προτίθεται να διεκδικήσει αγωνιστικά την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων που παρατηρούνται στις υπηρεσίες της ΠΙΝ;



Πώς εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα ελέγχου για covid-19 στους εισερχομένους
με τα ιδιωτικά τους σκάφη στα Διαπόντια και στα άλλα Ιόνια νησιά


Από τη στιγμή που άνοιξαν τα σύνορα, τα πρωτόκολλα ελέγχου των εισερχομένων στη χώρα έχουν γίνει λάστιχο, αναλόγως του τι βολεύει τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Έτσι π.χ. στον Προμαχώνα παίρνεται δείγμα από όλους τους εισερχομένους, ενώ σε όσους ταξιδεύουν στα αεροπλάνα παίρνεται δειγματοληπτικά.

Το στρίμωγμα των επιβατών μέσα στα αεροπλάνα είναι χειρότερο από αυτό που παρατηρείται στα πανηγύρια, αφού με απαίτηση των αεροπορικών εταιρειών δεν παραμένει κενή καμία θέση, ενώ αρχικά είχε δηλωθεί πως η ενδιάμεση θέση θα παραμένει υποχρεωτικά κενή.

Εκεί, όμως, που κανένα πρωτόκολλο δεν ισχύει είναι για τους εισερχομένους με τα ιδιωτικά τους σκάφη ( ιστιοπλοϊκά, κότερα, ταχύπλοα κ.ά.) στη χώρα μας. Είναι γνωστό πως στα νησιά μας χιλιάδες επισκέπτες προτιμούν και έρχονται με τον τρόπο αυτό. Ειδικά από Ιταλία με ένα καλό ταχύπλοο μέσα σε 2 ώρες μπορεί να φθάσουν π.χ. στα Διαπόντια, και όχι μόνο, νησιά (Οθωνοί, Ερρείκουσα, Μαθράκι).

Αλλά και τα υπόλοιπα νησιά Παξοί, Αντίπαξοι, Λευκάδα, Μεγανήσι, Ιθάκη κ.ά. κατακλύζονται από εκατοντάδες τουρίστες που εισέρχονται στη χώρα μας με τα ιδιωτικά τους σκάφη χωρίς κανένα, ιδιαίτερα στα μικρότερα νησιά, έλεγχο.

Ο αριθμός των 43 νέων κρουσμάτων covid-19, όλα σχεδόν εισαγόμενα, που ανακοινώθηκαν μέχρι χτες ( 27/07/2020) για την Περιφέρεια μας, είναι ο κώδωνας κινδύνου που κτυπάει συνεχώς και επίμονα μας θυμίζει πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα πριν είναι πολύ αργά.

Η γενική θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το θέμα αυτό είναι σε όλους γνωστή: Ανεξάρτητα από τον τρόπο που εισέρχονται στη χώρα (με αεροπλάνο, πλοίο ή δια χερσαίας οδού) εργαζόμενοι, ή τουρίστες, πρέπει να υπόκεινται ΟΛΟΙ σε έλεγχο (και όχι δειγματοληπτικά) και να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Πολλώ δε μάλλω όλοι αυτοί, που περιγράψαμε πιο πάνω, που εισέρχονται στη χώρα μας από μη επίσημες πύλες εισόδου και δεν υποβάλλονται σε κανένα έλεγχο για covid-19.

Παρόλα αυτά και ενώ με τις προσπάθειες και τις θυσίες του Ελληνικού λαού -και κύρια των υγειονομικών μας- το προηγούμενο διάστημα κερδήθηκαν χρόνος και ζωές, διαπιστώνουμε ότι οι πολιτικές που επιλέχθηκαν βάζουν σε πρώτη μοίρα τα συμφέροντα των επιχειρηματιών του τουρισμού (και όχι μόνο), διακυβεύοντας ανοιχτά ό,τι κερδήθηκε.

Ερωτώνται η κα Περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες:

1. Υπάρχουν ειδικά πρωτόκολλα ελέγχου για τους εισερχομένους στην Περιφέρεια μας με τον τρόπο που περιγράφουμε πιο πάνω;

2. Αν υπάρχουν εφαρμόζονται και με πιο τρόπο;

3. ΑΝ δεν υπάρχουν με πιο τρόπο σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το σοβαρό αυτό θέμα;