Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση «ΛΑ.ΣΥ.» στο δ.σ. Κεντρ. Κέρκυρας για τα σχολικά κυλικεία

«ΛΑ.ΣΥ.»
29 Ιουλίου 2020 / 10:58

Ποια μέτρα στήριξης προτίθεται να πάρει η δημοτική Αρχή προκειμένου να στηρίξει τους μισθωτές των σχολικών κυλικείων, ρωτά στο πλαίσιο του δημοτικού ελέγχου η παράταξη με επικεφαλής τον Γιάννη Μπορμπότη

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ερώτηση, στο πλαίσιο του δημοτικού ελέγχου, κατεθέτει η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην αποψινή (29/7) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, με θέμα τους εργαζόμενους στα σχολικά κυλικεία.

Αναλυτικά η ερώτηση, με τίτλο «Μέτρα στήριξης του εισοδήματος των μισθωτών σχολικών κυλικείων», την οποία καταθέτουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «ΛΑ.ΣΥ.», Γιάννης Μπορμπότης, Μυρσίνη Χαραλάμπους και Γιάννης Πιέρρης, αναφέρει τα εξής:

«Λόγω της πανδημίας και των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση, οι ημέρες λειτουργίας για το σχολικό έτος 2019-2020 ήταν πολύ λιγότερες από τις προβλεπόμενες.

Ακόμη και όταν τα σχολεία ξαναλειτούργησαν, τα σχολικά κυλικεία παρέμειναν κλειστά.Σύμφωνα και με την επιστολή του Σωματείου των Ιδιοκτητών Σχολικών Κυλικείων, δούλεψαν μόνο 80 από τις 180 ημέρες που προβλεπόταν και αυτό είχε ως συνέπεια τη σοβαρή απώλεια του εισοδήματός  τους, καθώς το ίδιο διάστημα έτρεχαν και μια σειρά από άλλες υποχρεώσεις όπως ΕΦΚΑ, φόρος εισοδήματος, ενοίκια και λογαριασμοί.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά μετά τη διακοπή των Χριστουγέννων, όπου η εποχική γρίπη είχε ως αποτέλεσμα τα σχολεία λειτουργούν με μεγάλο αριθμό απουσιών των μαθητών ενώ η υγειονομική κρίση και το ολοκληρωτικό κλείσιμο των σχολείων αποδεκάτισε κυριολεκτικά το εισόδημα τους.

Θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει να πάρει μέτρα για να διευκολυνθούν οι μισθωτές των σχολικών κυλικείων και τα μέτρα αυτά να υλοποιηθούν από τις αντίστοιχες Σχολικές Επιτροπές του Δήμου σε συνεργασία με το Νομικό Τμήμα αλλά και να γίνουν, προς την κυβέρνηση, οι παρεμβάσεις που τυχόν απαιτούνται για νομοθετικές ρυθμίσεις.

Mε βάση τα παραπάνω, αλλά και την αβεβαιότητα που υπάρχει για τη νέα σχολική χρονιά, ερωτάται η Δημοτική Αρχή ποια μέτρα θα πάρει ώστε να στηρίξει τους επαγγελματίες αυτούς και συγκεκριμένα να προχωρήσει σε:

1. Απαλλαγή της β΄ δόσης ενοικίου για την σχολική χρονιά 2019- 2020.

2. Μείωση του ενοικίου για την επόμενη σχολική χρονιά (2019 – 2020) σε ποσοστό 50%.

3. Παράταση των συμβάσεων για δύο επιπλέον χρόνια από τον χρόνο λήξεως εκάστης για όσους το επιθυμούν.

4. Δυνατότητα λύσης της σύμβασης, εάν το επιθυμεί ο εκμισθωτής, με ταυτόχρονη  επιστροφή της εγγύησης.

5. Ανάλογες μειώσεις και συμψηφισμό του ποσού της β΄δόσης 2019 - 2020 για όσους την έχουν καταβάλλει, με τα μισθώματα της επόμενης σχολικής χρονιάς».