Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η «ΛΑ.ΣΥ.» στο δημοτικό συμβούλιο για τις Εργατικές του Αγ. Ιωάννη

«ΛΑ.ΣΥ.»
27 Ιουλίου 2020 / 15:32

Η εισήγηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το 4ο θέμα της ημερήσιας διάταξης του προσεχούς (29/7) δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, που αφορά στις Εργατικές Κατοικίες του Αγίου Ιωάννη

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Την εισήγησή της για το θέμα των εργατικών κατοικιών του Αγίου Ιωάννη, τέταρτο κατά σειρά θέμα της ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, την Τετάρτη 29 Ιουλίου, γνωστοποίησε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αναλυτικά η εισήγηση της «ΛΑ.ΣΥ.» έχει ως εξής:

«Εργατικές κατοικίες Αγίου Ιωάννη. Προοπτική ολοκλήρωσης του έργου από το Δήμο και την ΔΕΥΑΚ. Παράδοση σπιτιών στους δικαιούχους»

Από το 2009 κληρώθηκαν οι δικαιούχοι των εργατικών κατοικιών του οικισμού του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) στον Άγιο Ιωάννη, στην Κέρκυρα.

Έχουν περάσει δηλαδή έντεκα (11) χρόνια από τότε και ακόμη τα σπίτια αυτά δεν έχουν παραδοθεί, ρημάζουν έρμαια στο καιρό. Την ώρα που σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αντίστοιχα έργα ανέργεσης εργατικών κατοικιών έχουν εδώ και χρόνια παραδοθεί, στη Κέρκυρα οι εργασίες βρίσκονταν για χρόνια σε τέλμα με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Για ένα έργο που σημειωτέον δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης καθώς υπάρχουν δεσμευμένα χρήματα για την ολοκλήρωσή του.

Όλα αυτά τα χρόνια λοιπόν αν και επανειλλημένα ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχουν υπάρξει αντίστοιχες ερωτήσεις και στη Βουλή από το ΚΚΕ, οι δικαιούχοι συνεχίζουν να ζουν με νοίκι (με ποσά διόλου ευκαταφρόνητα-όπως γνωρίζουμε όλοι για τα νοίκια στη Κέρκυρα), πληρώνουν την εισφορά υπέρ ΟΕΚ, με παρακράτηση από το μισθό τους.

Οι δικαιούχοι είναι όλοι άνθρωποι του μόχθου, μεροκαματιάρηδες, πολλοί από τους οποίους εποχιακά απασχολούμενοι ή άνεργοι, άλλοι φτωχοί συνταξιούχοι, υποαπασχολούμενοι, πολύτεκνοι ή ακόμα και απλήρωτοι εργαζόμενοι που βιώνουν στο πετσί τους την ανεργία, την εργασιακή ανασφάλεια και την άγρια φτώχεια, που έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο από την πρωτόγνωρη κατάσταση με τον κορονοϊό που πυροδότησε τη νέα καπιταλιστική κρίση.

Και ενώ αυτοί οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται εδώ και 11 χρόνια, φτάνοντας σε σημείο να αδυνατούν πλέον να καλύψουν τα έξοδα ενοικίου για τη στέγαση την οικογενειών τους επειδή δεν έχει γίνει το έργο αποχέτευσης που είναι απαραίτητο για την λειτουργικότητα του οικισμού.

Εξόφθαλμη είναι η αντίθεση ανάμεσα στις εργατικές κατοικίες από τη μια που δεν ολοκληρώνονται καθώς είναι «ανυπέρβλητο» εμπόδιο το αποχετευτικό και στο ξενοδοχειακό συγκρότημα με το θεματικό πάρκο της «Aqualand» που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Για το ξενοδοχειακό συγκρότημα ήταν εύκολο να βρεθούν λύσεις για τη λειτουργία τόσο του ξενοδοχείου όσο και του θεματικού πάρκου με τις πισίνες και τις νεροτσουλήθρες. Φαίνεται για άλλη μια φορά η ταξική διαφορά.

Μετά την κατάργηση του Ο.Ε.Ε. και του Ο.Ε.Κ. από το 2012 διαβεβαίωνε ο τότε αρμόδιος Υφυπουργός ότι τα κατασκευαστικά προγράμματα θα ολοκληρωθούν και οι κατοικίες θα παραδοθούν σύντομα στους δικαιούχους. 

Πέρασαν ακόμη  8 χρόνια. Διάφορα κόμματα και πρόσωπα στην εξουσία έχουν αλλάξει, δεν άλλαξε όμως η ανάγκη των εργαζομένων στη λαϊκή στέγη που ακόμη δεν έχει ικανοποιηθεί, αντίθετα τα προβλήματα μεγάλωσαν.

Επί έντεκα ολόκληρα χρόνια, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και των εκπροσώπων τους στην Τοπική Διοίκηση, οι δικαιούχοι -176 λαϊκές οικογένειες- εμπαίζονται, αφού όλα αυτά τα χρόνια έχουν ακούσει από όλους τους αρμόδιους πάμπολες υποσχέσεις που όμως έχουν παραμείνει απλά υποσχέσεις.

Ενώ οι ευθύνες για μη ολοκλήρωση του έργου γίνονται μπαλάκι μεταξύ Περιφέρειας Ι.Ν., Δήμου, ΔΕΥΑΚ και ΟΑΕΔ. Επειδή όμως οι άνθρωποι δεν είναι μπαλάκι του τένις. Και το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων οφείλει να δώσει τέλος στην αγωνία αυτών των ανθρώπων, κάνοντας δηλαδή το αυτονόητο, να παραδοθούν τα σπίτια στους δικαιούχους τους μαζί με τους στοιχειώδεις σύγχρονους όρους υγιεινής.

Για το «ανυπέρβλητο» πρόβλημα του αποχετευτικού, παραθέτουμε το απόσπασμα από το ΦΕΚ 585, ΤΕΥΧΟΣ Β’/ 24 ΦΕΒ 2020 που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η τροποποίηση ΚΥΑ για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς λυμάτων από τον οικισμό. «Η κατασκευή του έργου “κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση αγωγού μεταφοράς λυμάτων από τον οικισμό του τ. ΟΕΚ ΚΕΡΚΥΡΑ V (ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ) στην Ε.Ε.Λ. Πέλεκα - Σιναράδων” καθίσταται αναγκαία στα πλαίσια του κοινωνικού σκοπού του Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής, καθώς η ολοκλήρωσή του θα επιφέρει την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του οικισμού.

Η κατασκευή του έργου θα υλοποιηθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης που θα καταρτιστεί μεταξύ του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κέρκυρας και του Δήμου Κέρκυρας, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3669/2008, όπως ισχύουν. Η δαπάνη για την υλοποίηση του έργου δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 1.900.000,00 € (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) και θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού».

Το παραπάνω σχετίζεται με μία ακόμη μεγάλη πληγή που αφορά τους βιολογικούς, ωστόσο πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία ώστε να λυθεί οριστικά το αποχετευτικό των εργατικών κατοικιών του οικιστικού συγκροτήματος Αγίου Ιωάννη Κέρκυρας, όπως και η ολοκλήρωση των συνδέσεων με τα υπόλοιπα δίκτυα και υποδομές (πχ. ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό).

Αν και έχει πραγματοποιηθεί η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο  και η υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης, που δεσμεύει ΟΑΕΔ, Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, ΔΕΥΑΚ και εργολήπτρια εταιρεία για την παράδοση του έργου στους δικαιούχους εντός 6 μηνών, ωστόσο δεν έχουμε δει να ξεκινούν τα έργα που θα έπρεπε.
Ωστόσο σήμερα πρέπει να απαντηθεί κατά πόσο έχει προχωρήσει η υλοποίηση των δεξαμενών ως προσωρινή λύση του αποχετευτικού μέχρι να ολοκληρωθεί η σύνδεση με τον βιολογικό.

Να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος τώρα το καλοκαίρι, που είναι ιδανικό για τέτοιες εργασίες, να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για την υλοποίηση του έργου, ώστε να λυθεί το αποχετευτικό.

Θα είναι εγκληματική κάθε καθυστέρηση, καθώς με την νέα οικονομική κρίση που πυροδότησε ο κορονοϊός, οι  εργαζόμενοι στον Τουρισμό, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην Κέρκυρα βιώνουν στο πετσί τους την ανεργία, την εργασιακή ανασφάλεια και την άγρια φτώχεια. Πλέον πολλές οικογένειες δεν έχουν να πληρώσουν το νοίκι τους και απειλούνται με εξώσεις!

Να υπάρξει συγκεκριμένο - σύντομο - χρονοδιάγραμμα ώστε παραδοθούν άμεσα οι κατοικίες στις 176 οικογένειες των δικαιούχων.