Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Άδειασε» Μαχειμάρη & Λέσση η Υδραίου πριν το δ.σ. του ΦοΔΣΑ (videos)

Υδραίου Μερόπη
24 Ιουλίου 2020 / 15:31

«Δεν έχουν πληρώσει ούτε ευρώ μέχρι τώρα για τα απορρίμματα στον ΦοΔΣΑ» - «Μπορούν αν θέλουν οι Δήμοι Βορρά και Νότου να κάνουν μόνοι τους τη μεταφορά των δικών τους απορριμμάτων» - «Συνεχίζουμε απρόσκοπτα τη μεταφορά στην Κοζάνη» - «Εξετάζουμε και την περίπτωση της Ηπείρου» - «Προχωράμε κανονικά τη διαδικασία για το εργοστάσιο στο Τεμπλόνι» - «Σε καλό δρόμο η αποκατάσταση του Χ.Υ.Τ.Α.» - «Για πρώτη φορά δουλεύει ο βιολογικός»

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Στα ζητήματα λειτουργίας του ΦοΔΣΑ Κέρκυρας και στα όσα επετεύχθησαν στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων τους τελευταίους μήνες υπό την ηγεσία της, αναφέρθηκε σε σημερινή (24/7) συνέντευξη Τύπου η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας &ι Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου.

Παράλληλα η Μερόπη Υδραίου απάντησε στην κριτική που ασκούν οι Δήμαρχοι Βορρά και Νότου ως προς τη μεταφορά των απορριμμάτων και τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσει η παραπληροφόρηση γιατί αυτή είναι μόνο εις βάρος των δημοτών και της σωστής ενημέρωσής τους.

Ειδικότερα, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου, αναφέρθηκε στα όσα προώθησε η διοίκηση του Φορέα υπό την προεδρία της τους τελευταίους μήνες με την βοήθεια της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου, την οποία ευχαρίστησε ιδιαιτέρως.

«Έχουμε πετύχει, ήδη, τρία πολύ σημαντικά πράγματα...»

Συγκεκριμένα, η κ. Υδραίου επεσήμανε ότι τα ζητήματα και τα έργα που προωθήθηκαν είχαν και έχουν μόνο στόχο, την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων του νομού.

Όπως είπε, από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του Φορέα προχώρησαν όλα όσα είχαν σχεδιαστεί και αποφασιστεί και πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην προώθηση του έργου αποκατάστασης των τριών παλιών κυττάρων και στην ενδεδειγμένη και βάσει της νομοθεσίας λειτουργία του βιολογικού με την καλύτερη δυνατή απόδοση. Παράλληλα, επεσήμανε η κ. Υδραίου, ότι επετεύχθη αυτό που για πολίτες, αλλά και για πολιτικούς, φάνταζε αδύνατο, δηλαδή η μεταφορά των απορριμμάτων της Κέρκυρας εκτός νησιού, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο να ξαναζήσει το νησί των εφιάλτη των σκουπιδιών στους δρόμους ή σε ανεξέλεγκτες χωματερές.

«Αρχές της εβδομάδας νέα μεταφορά στην Κοζάνη - Εξετάζουμε και την Ήπειρο για το μέλλον»

Η κ. Υδραίου επεσήμανε ότι η μεταφορά των απορριμμάτων θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, ότι εξετάζεται με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας και με επιπλέον αποδέκτη κάνοντας γνωστό ότι εξετάζεται η επιλογή των Ιωαννίνων.



Η κ. Υδραίου τόνισε ότι πέραν της μεταφοράς των απορριμμάτων μέχρι τέλους του έτους, θα προχωρήσει και η διαδικασία για τη μεταφορά των απορριμμάτων για 2 συν 1 χρόνια έως ότου υπάρξει στο νησί νόμιμος σύγχρονος αποδέκτη, όπως προέβλεπε και αρχικά ο σχεδιασμός και διευκρίνισε ότι είναι δικαίωμα και των δύο Δημάρχων Βορρά και Νότου να επιθυμούν και να κάνουν πράξη τη μεταφορά των απορριμμάτων αυτόνομα ο καθένας για το Δήμο του.

Τέλος, η κ. Υδραίου ανέφερε ότι προωθήθηκε αυτούς τους μήνες και η υπόθεση της κατασκευής του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης, η οποία έφτασε στη δημοπράτηση και προχωρά σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες

.

Ωστόσο, όπως είπε η πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Κέρκυρας, από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του φορέα υπό τη νέα διοίκηση, οι Δήμαρχοι Βορρά και Νότου έβαζαν εμπόδια και τρικλοποδιές ή προσπαθούσαν τεχνιέντως με αιτήματα αναβολών των θεμάτων να καθυστερήσουν τη δρομολόγηση και την εξεύρεση λύσεων στα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων που ταλανίζουν επί δεκαετίες το νησί.

«Εμείς ως υπεύθυνη διοίκηση του ΦοΔΣΑ και η πλειοψηφία αυτού [...], θα προχωρήσουμε σε ό,τι προβλέπεται στο σχεδιασμό μέχρι και την τελευταία μέρα και ώρα άσκησης των καθηκόντων μας.

Γιατί, αυτό είναι το καθήκον που έχουμε απέναντι στην κοινωνία και στους δημότες όλου του νομού. Αν τους πειράζει ότι τα αυτοκίνητα μεταφοράς είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, αν τους ενοχλεί που τα κάναμε όλα γρήγορα, για μας δεν είναι ψόγος, αλλά επιβεβαίωση και ενθάρρυνση».



«Δεν έχουν πληρώσει ούτε ευρώ μέχρι σήμερα!»

Η Μερόπη Υδραίου, εξάλλου, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως μέχρι σήμερα, οι δημότες της Κεντρικής Κέρκυρας είναι αυτοί που πληρώνουν για τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς οι άλλοι Δήμοι -με εξαίρεση τους Παξούς- δεν έχουν καταβάλει στον ΦοΔΣΑ ούτε ένα ευρώ...

«Για τους δημότες όλης της Κέρκυρας, με εξαίρεση τους Παξούς που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις του, πληρώνει μόνο ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας. Οι δημότες της Κεντρικής Κέρκυρας πληρώνουν τη διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι σήμερα για όλο το νησί.

Τους έχω καλέσει πολλές φορές ευγενικά και με έγγραφα τους Δήμους Βορρά και Νότου, τους καλώ για άλλη μια φορά δημόσια, πριν κάνουν τις βαρύγδουπες και αίολες δηλώσεις τους, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους και να πληρώσουν αυτά που τους αναλογούν στο Φορέα Διαχείρισης ώστε να καλύψουν το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων των Δήμων τους και των δημοτών τους.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβάλει ούτε ένα ευρώ, και το θεωρώ άδικο, αντισυναδελφικό, αντιδημοκρατικό, να πληρώνουν μόνο οι δημότες της Κεντρικής Κέρκυρας»., τόνισε σε έντονο ύφος η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων.