Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκίκας: "Η Μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί είναι πράξη βαρβαρότητας"

Στέφανος Γκίκας
24 Ιουλίου 2020 / 13:57

ΑΘΗΝΑ. Με αφορμή την σημερινή μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί συνιστά πράξη βαρβαρότητας.
Πρόκειται για μία απόφαση η οποία μας πληγώνει ως Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους, αλλά πληγώνει και όλο τονΧριστιανικό και τον πολιτισμένο κόσμο. Η Αγία Σοφία είναι ένα πολιτιστικό μνημείο που ανήκει στην Ανθρωπότητα και δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο εθνικιστικών και πολιτικών παιχνιδιών.
Η Κυβέρνησή μας, όπως και το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας, καταδίκασε στο μέγιστο βαθμό αυτή την αδιανόητη πράξη. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το έθεσε τόσο στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. όσο και στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ ανέλαβε σειρά πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο.
Με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η Τουρκία αποφασίζει να κλείσει και επίσημα την πόρτα προς τη Δύση που άνοιξε ο Ατατούρκ πριν 86 χρόνια.Ο κ. Ερντογάν δείχνει πρωτοφανή ασέβεια στην ιστορία και στον πολιτισμό. Παράλληλα εξακολουθεί να διατηρείτην επικίνδυνη πορεία των προκλήσεων και της σύγκρουσης.
Ωστόσο, όσο και αν τα ψηφιδωτά των περίφημων αγιογραφιών της Αγίας Σοφίας καλυφθούν πρόσκαιρα από κουρτίνες, απλωθούν χαλιά και ακουστεί το κάλεσμα του μουεζίνη, ένα είναι σίγουρο: η ιστορία και η ταυτότητα του Μνημείου δεν διαγράφονται και οι μουσουλμάνοι του κ. Ερντογάν θα προσεύχονται μέσα σε Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία. 
Απόδειξη αυτού, η νέα ταμπέλα που τοποθετήθηκε στην είσοδο του Μνημείου «τέμενος Αγία Σοφία» - μουσουλμανικό τέμενος με όνομα χριστιανικόορθόδοξο, δύο ασύμβατες έννοιες που υπογραμμίζουν την παράνοια της τουρκικής απόφασης.»