Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι συζήτησαν με τον Χάρη Θεοχάρη οι Γ. Μαχειμάρης & Κ. Λέσσης

Θεοχάρης Χάρης
23 Ιουλίου 2020 / 11:51

Όλα τα θέματα, τα οποία έθιξαν στον Υπουργό Τουρισμού, κατά την επίσκεψή του στις 11 Ιουλίου, οι Δήμαρχοι Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Στο περιθώριο της επίσκεψης του Υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος συνόδευσε -μεταξύ άλλων υπουργών- τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Κέρκυρα στις 11 Ιουλίου και της συνάντησής του με τους Δημάρχους Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας, Γιώργο Μαχειμάρη και Κων/νο Λέσση, αντίστοιχα, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στο τουριστικό προϊόν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο Δήμαρχοι:

Σε γενικές  γραμμές καταγράφηκαν τα ακόλουθα:

• Η πανδημία, κα¬τέδειξε τα όρια της τουρι¬στικής «μονοκαλλιέργειας» και το δεδομένο ότι το σημαντικότερο κομμάτι της οικονομίας του νησιού στηρίζεται ουσιαστικά στον τουρισμό αφενός και αφετέρου την έλλειψη στοιχειώδους στρατηγικού σχεδιασμού.

Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα για:

• Στρατηγικό σχεδιασμό για τη δυναμική επανατοποθέτηση της Κέρκυρας στον  τουριστικό χάρτη, με στοχοθεσία προσαρμοσμένη στα Κερκυραϊκά, Ιόνια  δεδομένα, με  συστράτευση Πολιτείας -το σύνολο των Υπουργείων (Υγείας-Οικονομικών-Δημόσιας τάξης κ.λ.π.), φορέων, ΤΑ ,Περιφέρειας, επιχειρήσεων, εργαζόμενων.

• Ενέργειες και δράσεις για την επαναφορά και τη διαφύλαξη της τουριστικής περιόδου, αλλά και τα απαιτούμενα μέτρα για την τόνωση του συγκεκριμένου επιχειρηματικού κλάδου  ώστε να κρατηθεί όρθια η τοπική οικονομία και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες του τουρισμού ,της εστίασης αλλά και όσοι κλάδοι επηρεάζονται από το ντόμινο των συνεπειών.

• Αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν τόσο το οικονομικό σκέλος (εγγυήσεις ελληνικού δημοσίου, κεφάλαια κίνησης, τραπεζική χρηματοδότηση, διαχείριση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, κλπ.), όσο και το επιχειρηματικό (στοχευμένες καμπάνιες, τουρισμός υγείας, επιμήκυνση τουριστικής περιόδου, εσωτερικός τουρισμός, κλπ.).

• Θέσπιση και σωστή εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων  για την διασφάλιση της υγείας των επισκεπτών-τουριστών  όσο και των εργαζόμενων στις δομές του τουρισμού και γενικώς για την προστασία της δημόσιας υγείας. Είναι ένα μέτρο που ενισχύει την αίσθηση ασφάλειας των επισκεπτών και μετατρέπεται σε έναν από τους πολύ σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν τις αποφάσεις-προτιμήσεις των επισκεπτών.

Η επόμενη μέρα απαιτεί η χώρα να εστιάσει την πολιτική της σε δυο  πολυσήμαντους τομείς με σταθερή τουριστική ζήτηση: το περιβάλλον και τον πολιτισμό. 

Ο βιώσιμος τουριστικός σχεδιασμός αυτών των τομέων είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας. Πόσο όμως αυτό μπορεί να είναι συμβατό με τις δυνητικές επιπτώσεις από την εξόρυξη υδρογονανθράκων; Πόσο συμβατή μπορεί να είναι με τη βιώσιμη ποιοτική τουριστική ανάπτυξη που επιθυμούμε μια μαζική επένδυση δόμησης σε ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον όπως αυτή που προτείνεται στην περίπτωση του  ΕΡΗΜΙΤΗ; Με τη τσιμεντοποίηση του υπονομεύεται το περιβάλλον ως ένα από τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.

Εργαλεία που πρέπει λειτουργήσουν:

Νέο αναπτυξιακό μοντέλο ελληνικού τουρισμού με:

• ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ που θα πρέπει να καλύψει και τη διαχείριση κρίσεων με ΠΑΡΑΤΗΡΗΡΙΟ  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ -  ΜΟΝΙΜΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ

• ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟ ΜΑΡΚΕΤΙΓΚ 

ΤΟΠΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: 

Η Κέρκυρα παραμένει χωρίς σημαντικές - ουσιαστικές παρεμβάσεις στον τομέα των υποδομών.

Α. ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

ΥΔΡΕΥΣΗ:

• ανεπάρκεια πόσιμου νερού , ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο,

• κακή κατάσταση των υποδομών στο δίκτυο,

• έλλειψη αποχετευτικού και γεωτρήσεων 

ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ:

•  τραγική κατάσταση του οδικού δικτύου όλης τη Κέρκυρας που φτάνει στα όρια της επικινδυνότητας .

Β.ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ:

• ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ και ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

• ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ σύστασης Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου που θα αναδείξει τους υπάρχοντες εννέα λιμένες και λιμενίσκους της Νότιας Κέρκυρας με τη δημιουργία τουριστικών καταφυγίων και μαρίνων τουριστικών σκαφών.

• ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ  της Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Στελέχωση-αναβάθμιση των δομών υγείας: Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κέρκυρας, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία 
Εξοπλισμός τους με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή

• ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ των θαλάσσιων μεταφορών-επανασχεδιασμός των θαλάσσιων δρομολογίων.

ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ:

Τα αντανακλαστικά της πολιτείας ήταν άμεσα στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Παραμένει «αγκάθι» το κόστος μεταφοράς τους , για το οποίο υπήρχε δέσμευση κάλυψης αρχικά, αλλά στην πορεία, αθετήθηκε με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσβάστακτο για τους Δήμους.

• Στο Σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού και της στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, καταγράφουμε την αναγκαιότητα για:

ΣΤΗΡΙΞΗ των εργαζομένων όλων των επαγγελμάτων, και των δεκάδων  μικρομεσαίων επιχειρήσεων όλων των κλάδων που κινδυνεύουν να σβηστούν από το χάρτη, με την απειλή της κατάσχεσης από τις αμείλικτες τράπεζες συμπαρασύροντας και τον κόσμο τους στην καταστροφή .

Ενδεικτικά αναφέρουμε ειδικότητες εργαζόμενων στον  κλάδο του τουρισμού –εστίασης –μεταφορών-και δη υπάλληλοι υποδοχής, υπάλληλοι τουριστικών γραφείων, μάγειροι, σερβιτόροι, μπάρμαν, καμαριέρες, μπουφετζήδες, γκρουμ, κηπουροί, καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι, πλύντριες, λαντζέρηδες, ξεναγοί, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων και ταξί κ.α.

Ενώ στις επιχειρήσεις καταγράφουμε : αερομεταφορές, ξενοδοχειακές μονάδες,  καταλύματα, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης ψυχαγωγίας-διασκέδασης, ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, κλαμπ, νυχτερινά κέντρα, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, ταξιδιωτικά γραφεία, μέσα μεταφοράς κ.α

• Μείωση του ΦΠΑ για όσο χρόνο χρειαστεί μέχρις ότου ανακτηθεί το χαμένο έδαφος της διαμονής,όλης της εστίασης, των εγχώριων μεταφορών κ.λ.π .

• Προγράμματα επιδότησης εργασίας και εργαζομένων από την επανεκκίνηση της οικονομίας και για όλο το 2020.

• Δίχτυ προστασίας και διεύρυνση του ταμείου ανεργίας.

• Εργαλεία ρευστότητας για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων.

• Μη καταβολή δόσεων δανείων για όλο το 2020 και μετάθεσή τους στο τέλος της διάρκειας του δανείου με έναν χρόνο επέκταση.

• Επαναφορά ΕΣΠΑ με δυνατότητα επιδότησης επιλέξιμων επενδύσεων κατασκευών, τεχνολογίας και υπηρεσιών, για όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων.

• Στοχευόμενη καμπάνια προβολής.