Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυλωνίτης: «Να δοθεί παράταση μέχρι 28/9 για τις φορολογικές δηλώσεις»

Αυλωνίτης Αλέξανδρος
21 Ιουλίου 2020 / 10:33

Ο Βουλευτής Κέρκυρας με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τονίζει ότι το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει με βάση τα όσα συντρέχουν αυτή τη στιγμή να επανακαθορίσει τον τελικό του σχεδιασμό υιοθετώντας τις προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

ΑΘΗΝΑ.  Με αφορμή την επικείμενη εκπνοή του χρόνου κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων και τη σιωπή του Υπουργείου Οικονομικών προς τις προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για παράταση της ανωτέρω προθεσμίας κατάθεσης των δηλώσεων, ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξανδρος Αυλωνίτης, έκανε την εξής δήλωση:

«Τις τελευταίες μέρες που ο χρόνος κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων πλησιάζει προς την εκπνοή του (29.07) κρίνεται αναγκαία σε λειτουργικό επίπεδο η παράτασή του, η οποία θα βοηθήσει τόσο τους φορολογούμενους, όσο και τους λογιστές και φοροτεχνικούς αλλά και το ίδιο το Δημόσιο στην προσπάθεια συγκέντρωσης των εσόδων.

Τα ανθρωπίνως ανυπέρβλητα προβλήματα όπως, μου τα περιέγραψε αναλυτικά, ο Πρόεδρος Σύλλογος Επαγγελματιών Λογιστών Κέρκυρας - Σ.Ε.Λ.ΚΕ κ. Νίκος Μάμαλος κατά τη συνάντησή μας, το Σάββατο 18.07.2020  συνηγορούν στη γενική απαίτηση για άμεση νομοθετική πρωτοβουλία εκ μέρους της Κυβέρνησης.

Το Υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει καλά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί χωρίς ωστόσο να ανταποκρίνεται θετικά. Η σιωπή του Υπουργού για ένα τόσο κρίσιμο θέμα είναι εκκωφαντική. Σκοπεύω να εκφράσω τη δυσφορία αυτή, στην επικείμενη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής και να επιμείνω στο αίτημα αυτό, μέχρι την τελική του δικαίωση.

Δεδομένου ότι εκκρεμεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός μη κατατεθειμένων φορολογικών δηλώσεων, συνυπολογιζομένων των δυσλειτουργιών του συστήματος αλλά και σειράς ζητημάτων που θίγουν οι επαγγελματίες του κλάδου των λογιστών, όπως ανείσπρακτα εισοδήματα, μη εκκαθάριση του ΕΦΚΑ, μη ανάρτηση του αρχείου των βεβαιώσεων αποδοχών ασθενείας του 2019 κ.α. είναι βέβαιο πως το υφιστάμενο χρονικό πλαίσιο δεν επαρκεί και δεν εξυπηρετεί κανέναν.

Το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει με βάση τα όσα συντρέχουν αυτή τη στιγμή και όσα αντικειμενικά, αρθρώνουν θεσμικά οι κοινωνικοί φορείς να επανακαθορίσει τον τελικό του σχεδιασμό, υιοθετώντας τις προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για οριστική παράταση των φορολογικών δηλώσεων μέχρι 28 Σεπτεμβρίου, η οποία βαίνει προς όφελος όλων».