Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η έκθεση της Καλλιτεχνικής Σχολής

Νάσος Μαρτίνος
20 Ιουλίου 2020 / 17:22

Η ευτυχία είναι άπιαστη. Η ευχαρίστηση μπορεί να καταστεί απτή, με κύρια οδό τη συγκίνηση ως βιούμενο συναίσθημα. Κυριότατος φορέας συγκίνησης είναι η Τέχνη. Ας δούμε τη ζωγραφική· συχνά μιλάμε για το κατανοητό ή το μη κατανοητό ενός ζωγραφικού πίνακα.

Προέχει η συγκίνηση που μας   μεταδίδει και ακολουθεί ή -ίσως και δεν απαιτείται- η νοητική σύλληψη του ως καλλιτεχνικού γεγονότος δυνάμενου να κατανοηθεί.
Στην ετήσια έκθεση της Καλλιτεχνικής Σχολής Κερκύρας (ΚΣΚ) η μεταδιδόμενη συγκίνηση περισσεύει. Πρόκειται για μία ποιητική χρωματική, όπου οι λέξεις των ποιημάτων έχουν αντικατασταθεί με χρώματα. Ο Ταρντιέ ορίζοντας την ποίηση γράφει πως «ποίηση είναι όταν μία λέξη συναντάει μία άλλη για πρώτη φορά». Παραφράζοντάς τον μπορούμε να εννοούμε τη ζωγραφική αν το «λέξη» αντικατασταθεί με το «χρώμα». Γι αυτό περιγράφω την έκθεση της ΚΣΚ σαν χρωματική ποιητική, που ξεκινάει από τα αβέβαια χρωματικά βήματα του ανήλικου μαθητή, περνάει από τη σταθεροποιό εμπειρία της προόδου για να φτάσει στην ολοκλήρωση των ενηλίκων μαθητών. Αυτή η ολοκλήρωση, για μαθητές μεγαλύτερων ηλικιών, αποτελούσε όνειρο ζωής που πραγματοποιήθηκε με τη μαθητεία τους στην ΚΣΚ. Η προσέγγιση και η ενασχόληση με τη ζωγραφική δεν κοιτάζει ηλικιακές αρχές ή ύψη.
Στην ΚΣΚ, η γνώση στην Τέχνη της ζωγραφικής παρέχεται από από ικανούς και εμπνευσμένους δασκάλους, τους καθηγητές και καθηγήτριες της Σχολής, με προεξάρχοντα τον διευθυντή της Φίλη Κένταρχο. Είναι μέρος της συγκίνησης, όταν βλέπει κανείς αυτούς τους καταξιωμένους καλλιτέχνες να μοιράζονται με τους μαθητές τους την εμπειρία τους, τη γνώση τους, την έμπνευσή τους, αλλά πάνω απ’ όλα τον κραδασμό του συναισθήματός τους.
Ως μη εφησυχάζουσα δύναμη η Διοίκηση της Σχολής παρακολουθεί στενά την πρόοδο της Καλλιτεχνικής προσφέροντας απλόχερα κάθε δυνατή λειτουργική και οικονομική στήριξη. Η Καλλιτεχνική Σχολή Κερκύρας υπηρετεί την έμπνευση, ενισχύει το ταλέντο, παρέχει τη γνώση των ζωγραφικών κανόνων, ώστε, εν τέλει να παραχθεί η ποθητή και ζητούμενη συγκίνηση. Η έκθεση δείχνει με κυριολεκτικά ορατό τρόπο πως αυτό έχει επιτευχθεί απολύτως. 
Νάσος Μαρτίνος, Ιούλιος 2020