Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γαλιατσάτος: Η περιφερειακή αρχή Κράτσα αδυνατεί να απορροφήσει το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το στέλνει στην… μαύρη τρύπα του Άδωνι!

ΑΝΑΣΑ
19 Ιουλίου 2020 / 22:36

ΚΕΡΚΥΡΑ. Παράνομη και παράτυπη χαρακτηρίζει η παράταξη Γαλιατσάτου (ΑΝΑΣΑ) την απόφαση της Περιφέρειας για τη μεταφορά των 30 εκατομμυρίων από το ΕΣΠΑ στο ΕΠΑΝΕΚ του Υπουργείου Ανάπτυξης

«Στις 7/7/2020 ενημερώσαμε με το παρακάτω κείμενο για την πρωτοφανή ενέργεια της περιφερειάρχη να απομειώσει κατά 13% το ΠΕΠ/ΕΣΠΑ 2014-2020 της ΠΙΝ και μάλιστα με μια εμφανώς παράτυπη/παράνομη απόφαση:
« Η περιφερειάρχης πήρε τα χρήματα από το ΕΣΠΑ της ΠΙΝ, 30.112.370 ευρώ, και τα έδωσε στον… Άδωνι!
Πολύτιμοι πόροι 30,1 εκατομ. ευρώ αφαιρέθηκαν από το ΠΕΠ/ΕΣΠΑ της ΠΙΝ και μεταφέρθηκαν στο πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ του υπουργείου Ανάπτυξης του κ. Γεωργιάδη, με πρόσχημα τον covid-19!
3 εκατομ. για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων
2 εκατομ. για υδρεύσεις
2 εκατομ. για τον σύγχρονο πολιτισμό
3,6 εκατομ. για λιμενικά έργα
16,4 εκατομ. για οδικά έργα και
3,1 εκατομ. για σχολεία
Σύνολο 30,1 εκατομ. ευρώ προορισμένα για τις ανάγκες των πολιτών του Ιονίου "πέταξαν" με την ευθύνη της κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, η οποία δεν θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει, έστω και εκ των υστέρων, το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Μάλιστα, όπως καταγγέλλει σε επιστολή του ο Μ. Φόρτες ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ-ΙΝ στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ/ΕΣΠΑ, η απόφαση αυτή ελέγχεται για την νομιμότητα της αφού άλλοι εκλήθησαν να συμμετάσχουν και άλλοι αναφέρονται ως ψηφίσαντες. »
Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε η περιφερειάρχης, κατά την προσφιλή τακτική της, επέρριψε την ευθύνη για την παρατυπία/παρανομία σε άλλους, και εν προκειμένω στην Ειδική Διαχειριστική Υπηρεσία (ΕΥΔ), ενώ για τους πόρους που χάνονται δήλωσε ότι …θα επιστραφούν όταν η χώρα λάβει την βοήθεια των 32 δις από την ΕΕ!
Τελικά με μεγάλη καθυστέρηση εκδόθηκε διευκρινιστική ανακοίνωση από την ίδια την ΕΥΔ/ΠΙΝ από την οποία, αφ’ ενός γίνεται γνωστό ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης (Επ.Πα) που διέγραψε τα 30,1 εκατ. θα επαναληφθεί, και αφ’ ετέρου ότι η απόφαση της μεταφοράς τους γίνεται στα πλαίσια «κλεισίματος» του προγράμματος!

Συμπεράσματα δικά μας:

- Η κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου παραδέχεται την διάπραξη εκ μέρους της υφαρπαγής υπογραφής μελών της Επ.Πα και την έκδοση παράνομης απόφασης.

- Η κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου αποκαλύπτει τον πραγματικό λόγο της απομείωσης κατά 13% του ΠΕΠ/ΕΣΠΑ 2014-2020 της ΠΙΝ, που δεν είναι άλλος από την εμφανή πλέον αδυναμίας της να προχωρήσει σε αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ στα Ιόνια Νησιά. Έτσι οι πόροι αυτοί, που έχουν σχεδιαστεί και διατεθεί για την ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών των νησιών μας, οδεύουν με την πράξη αυτή στα ταμεία του Αδωνι Γεωργιάδη με αδιευκρίνιστη κατάληξη, αφού κανένα σχέδιο αξιοποίησης τους δεν έγινε γνωστό.

- Η κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, σε μια επίδειξη αλαζονείας και περιφρόνησης στους θεσμούς, δεν θεώρησε σκόπιμο να θέσει το θέμα ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου ή έστω κατ’ ελάχιστον να προχωρήσει σε ενημέρωση των μελών του.

- Η παρουσία της κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και των προθύμων συμμάχων της (Σπύρου-Αλεξάκης) βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα της ΠΙΝ και των πολιτών της.

Η ΑΝΑΣΑ παρέδωσε το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 σε δυναμική πορεία προόδου και με θετική εκτίμηση της Επ.Πα για την επιτυχή ολοκλήρωση του. Ένα χρόνο μετά, η ανεπαρκής διαχείριση του, η παντελής έλλειψη οράματος, σχεδιασμού και συντονισμού εκ μέρους της ΠΙΝ/Κράτσα, οδηγεί στην κατάρρευση και την απώλεια σημαντικών πόρων. Χρειάστηκαν μόνο έντεκα μήνες διοίκησης Κράτσα για να κατρακυλήσει η ΠΙΝ τέσσερεις θέσεις κάτω μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας ως προς την απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ!
Το 2015 διασώσαμε το προηγούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013 που καρκινοβατούσε από την ανεπάρκεια της διαχείρισης Σπύρου.
Σήμερα προειδοποιούμε για την απώλεια των 30,1 εκατομ. ευρώ, ποσόν που είναι πιθανόν να αυξηθεί μέχρι το τέλος του 2020 που λήγει η προθεσμία για την συμβασιοποίηση νέων έργων και δράσεων.

Σημείωση: Με την ευκαιρία θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ΕΥΔ/ΠΙΝ γιατί μέσω του νέου διαφημιστικού «κύματος» για το ΕΣΠΑ προβάλλει με πληρότητα το έργο της Περιφερειακής Αρχής ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ στην εκτέλεση έργων και δράσεων και στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων!
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ
ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά»