Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο χαιρετισμός του προέδρου της ΠΕΔ-ΙΝ στην παρουσίαση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»

Παρίσης Αλέξανδρος
17 Ιουλίου 2020 / 16:20

Στην Πάτρα βρέθηκε ο Αλέξανδρος Παρίσης, στην παρουσίαση του προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο θα χρηματοδοτήσει με 2,5 δις € Δήμους και Περιφέρειες

ΠΑΤΡΑ.  Χαιρετισμός του Προέδρου της ΠΕΔ-ΙΝ, Αλέξανδρου Παρίση, στην ενημερωτική συνάντηση για την παρουσίαση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», που έγινε από τον Υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο στην Πάτρα την Πέμπτη 16 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της ΠΕΔ-ΙΝ, ο χαιρετισμός του προέδρου της έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Κύριοι Βουλευτές,

Κύριε Περιφερειάρχη,

Κυρίες και κύριοι Δήμαρχοι,

Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που έχω την ευκαιρία να χαιρετίσω την ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”.

Το Πρόγραμμα, όπως πολύ σωστά έχει αναφερθεί, αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών σε κάθε Δήμο της χώρας μας.

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή που ο Υπουργός Εσωτερικών κ.ΤάκηςΘεοδωρικάκος θα μας παρουσιάσει αναλυτικά το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Σήμερα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος από την πανδημία του κορονοϊού.

Η χώρα μας με τα μέτρα που έλαβε, έγκαιρα και σωστά, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την πειθαρχία και την υπευθυνότητα που έδειξαν οι πολίτες αλλά και με τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί ένα δυνατό θετικό παράδειγμα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήταν πολύ σημαντική η παρουσία του Υπουργείου Εσωτερικών και προσωπικά του Υπουργού κ.Θεοδωρικάκου με τις δράσεις που ανέλαβε αλλά και με την οικονομική στήριξη της Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα βέβαια θεωρούμε ότι η επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας αποτελεί ένα πλεονέκτημα που θα βοηθήσει και τον τουρισμό μας.

Όπως γνωρίζετε η πανδημία έχει προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα στον τουρισμό.

Ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων οφείλω να επισημάνω και να αναδείξω αυτά τα προβλήματα.

Στα νησιά μας ο τουρισμός αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα. Η φετεινή τουριστική περίοδος είναι πολύ δύσκολη.

Κάποιες επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν καθόλου και οι υπόλοιπες αναμένεται να έχουν μικρότερη κίνηση από τα προηγούμενα χρόνια.

Ο χειμώνας στη συνέχεια θα είναι δύσκολος αφού το εισόδημα για ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που εργάζονται στον τουρισμό θα είναι πολύ μικρότερο.

Επομένως είναι απαραίτητο να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να στηριχθούν οι πολίτες και οι τοπικές μας κοινωνίες.

Είναι πολύ σημαντικό που το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης”, ένα Πρόγραμμα 2,5 δισεκατομμυρίων για τέσσερα χρόνια, έρχεται αυτή την περίοδο.

Είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης και ανάπτυξης που αναμένεται να δημιουργήσει 40.000 νέες θέσεις εργασίας και να δώσει λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και οι τοπικές μας κοινωνίες.

Κύριε Υπουργέ,

Θέλω να σας δώσω συγχαρητήρια για την ονομασία του Προγράμματος.

Ο συμπατριώτης μου σπουδαίος πολιτικός Αντώνης Τρίτσης είχε όραμα για τον τόπο μας και διατύπωσε προτάσεις που είναι και σήμερα επίκαιρες.

Παράλληλα όμως είχε την επιστημονική και τεχνική επάρκεια αλλά και την ικανότητα να εργάζεται με σχέδιο και αποτελεσματικά για να κάνει το όραμα του πραγματικότητα.

Το παράδειγμα του αποτελεί πρότυπο και έχει τεράστια συμβολική σημασία που ένα Πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση φέρει το όνομα του.

Με την ευκαιρία της σημερινής συνάντησης θέλω να επισημάνω σύντομα και κάποια άλλα σημαντικά θέματα.

Το πρώτο είναι το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο κεντρικό κράτος και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είναι απαραίτητη σήμερα η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος σε Δήμους και Περιφέρειες με ταυτόχρονη μεταφορά πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.

Ένα άλλο θέμα επίσης είναι η υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την πραγματοποίηση έργων.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, χρειάζεται να αλλάξει ο Νόμος 4412 που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα.

Στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πολύ σημαντικό ρόλο και έχει βοηθήσει να κρατηθεί η κοινωνία όρθια.

Απαιτείται να στηριχθεί ακόμη περισσότερο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα
αλλά και για να προχωρήσουμε μπροστά.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ.Παν. Θεοδωρικάκος έχει αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται πλήρως αυτή την ανάγκη και εργάζεται αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Επομένως είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί με κοινή προσπάθεια και συνεργασία θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και να δουλέψουμε αποτελεσματικά
για πρόοδο και ανάπτυξη στον τόπο μας.

Σας ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή σας στη σημερινή ενημερωτική εκδήλωση
και εύχομαι καλή δύναμη και επιτυχία στον καθημερινό αγώνα που δίνουμε».