Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το ταξίδι των κερκυραϊκών σκουπιδιών και οι δύο... πραγματικότητες

Απορρίμματα
13 Ιουλίου 2020 / 18:15

«Πέρασαν κανονικά την πόρτα του Εργοστασίου στην Κοζάνη», λέει η Υδραίου - «Δεν τα δεχτήκαμε, δεν ήμασταν έτοιμοι», λέει ο Δ/νων Σύμβουλος της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. - Η αλήθεια για το τι έγινε - Πώς μπαίνει στην... εξίσωση ο δεματοποιητής

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Εκ διαμέτρου αντίθετα είναι όσα είπαν στο enimerosi.com, από τη μία η ΔΙ.ΑΔΥ.ΜΑ., από την άλλη ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, αναφορικά με την πρώτη «καραβιά» κερκυραϊκών σκουπιδιών που εστάλησαν στην Κοζάνη τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.

Η μια καταγεγραμμένη πραγματικότητα είναι αυτή, την οποία περιέγραψε στο enimerosi.com ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ., Δημοσθένης Μαυρίδης και θέλει τους περίπου 150 τόνους απορριμμάτων, που φορτώθηκαν στο λιμάνι της Κέρκυρας τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου ξεκινώντας το ταξίδι τους προς την Κοζάνη, να μην πέρασαν ποτέ την πόρτα του Εργοστασίου! Κι αυτό διότι -όπως εξήγησε ο κος Μαυρίδης- εκκρεμεί μια σειρά από διαδικασίες που πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν προκειμένου να είναι έτοιμη η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Κοζάνης να δεχθεί τα κερκυραϊκά σκουπίδια.

Ποιες είναι αυτές οι διαδικασίες; Σύμφωνα με τον Δημοσθένη Μαυρίδη, η ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. πρέπει να υπογράψει σύμβαση με την εταιρεία που λειτουργεί τη Μονάδα Επεξεργασίας. Επίσης πρέπει να έχει στην κατοχή  της όλα εκείνα τα έγγραφα, που αποδεικνύουν ότι η μεταφορά των απορριμμάτων γίνεται βάσει των συγκεκριμένων -και πολύ αυστηρών- προϋποθέσεων και ευρωπαϊκών κανόνων. Δηλαδή, ποια αυτοκίνητα θα έρθουν στην Κοζάνη, τις προδιαγραφές τους, τις πινακίδες τους, τι μεταφέρουν κ.ο.κ.

Και βεβαίως, όπως τόνισε στο enimerosi.com ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ, «χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να μπορεί η Μονάδα να δεχθεί τον όγκο των απορριμμάτων της Κέρκυρας. Αυτό προϋποθέτει πρόσληψη κάποιων εργαζόμενων, ώστε να βγαίνει επιπλέον βάρδια. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να εκπαιδευτούν και να προσαρμοστούν σε μια σειρά καθηκόντων».

«Εκτιμώ -τόνισε ο Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας- ότι θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την παραλαβή των απορριμμάτων της Κέρκυρας περίπου στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Εμείς είμαστε αυτοί που θα πούμε στην Κέρκυρα πότε θα στείλει τα απορρίμματά της».

Τι συνέβη ωστόσο, με τους πρώτους 150 τόνους που φορτώθηκαν τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στο λιμάνι της Κέρκυρας και σαλπάρισαν για Ηγουμενίτσα; Τα παρέλαβαν στην Κοζάνη προκειμένου να τα επεξεργαστεί το Εργοστάσιο; Τα επέστρεψαν στην Κέρκυρα;

«Εμείς δεν δεχτήκαμε σκουπίδια. Δεν μπορούσαμε να δεχτούμε, από τη στιγμή που δεν είχαν προηγηθεί όλα όσα σας περιέγραψα προηγουμένως. Κρατήστε αυτό, δεν μπορώ να γνωρίζω τι απέγιναν τα απορρίμματα...», ήταν η απάντηση του Δημοσθένη Μαυρίδη.

Υδραίου:  Τα σκουπίδια πέρασαν κανονικότατα την πόρτα του Εργοστασίου στην Κοζάνη

Στο νησί των Φαιάκων καταγράφεται η δεύτερη πραγματικότητα, αυτή την οποία περιγράφει  στο enimerosi.com  η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων -αλλά και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ- Μερόπη Υδραίου.

Η Μερόπη Υδραίου δεν έκρυψε την ενόχλησή της για όσα ακούγονται και γράφονται υπογραμμίζοντας ότι τα απορρίμματα που εστάλησαν στην Κοζάνη πέρασαν κανονικότατα την πόρτα του Εργοστασίου, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Όπως τόνισε μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί και η ίδια στην Κοζάνη προκειμένου να ρυθμίσει κάποιες λεπτομέρειες με τη ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ., κάτι που πιθανότατα θα είχε, ήδη, συμβεί, αν δεν υπήρχε η προγραμματισμένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού και του κυβερνητικού κλιμακίου στην Κέρκυρα τις προηγούμενες μέρες.

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, εξάλλου, φώτισε μια ακόμα πτυχή της πραγματικότητας με όσα είπε στο enimerosi.com. Όπως είπε, μέχρι τις 21 Ιουλίου (σ.σ. την ερχόμενη Τρίτη) είναι σε ισχύ η σύμβαση με την εταιρεία που λειτουργεί τον δεματοποιητή στο Τεμπλόνι.

Μια σύμβαση που δεν θα ανανεωθεί, καθώς πλέον δεν έχει κανένα απολύτως νόημα η δεματοποίηση των «φρέσκων» απορριμμάτων, τα οποία είναι αυτά, τα οποία δέχεται η ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. για επεξεργασία στο δικό της Εργοστάσιο (σ.σ. σε καμία περίπτωση στην Κοζάνη δεν θα σταλεί σκουπίδι παλαιότερο των τριών ημερών).

Όμως μέχρι την άλλη εβδομάδα, ο εργολάβος του δεματοποιητή θέλει να κάνει τη δουλειά του (σ.σ. αυτή για την οποία θα πληρωθεί) δημιουργώντας εκ των πραγμάτων πρόβλημα στη διαδικασία. Ένα πρόβλημα, το οποίο σύμφωνα με τη Μερόπη Υδραίου θα λυθεί ούτως ή άλλως, καθώς ο εργολάβος θα ειδοποιηθεί να μαζέψει τον εξοπλισμό του μόλις ολοκληρωθεί η σύμβασή του δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό και τον απαραίτητο χώρο, όπου θα φορτώνονται τα -προς μεταφορά- απορρίμματα στα κοντέινερ της Enact για να σαλπάρουν από το λιμάνι.

Η ομόφωνη απόφαση του δ.σ. της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ.

Το enimerosi.com επικοινώνησε και με τον Δήμαρχο Γρεβενών, Γιώργο Δασταμάνη, μέλος του δ.σ. της ΔΙ.Α.ΔΥ..ΜΑ.

Αυτό που βγήκε ως συμπέρασμα απ' όλα όσα είπε ο κος Δασταμάνης είναι ότι όντως τα κερκυραϊκά απορρίμματα πέρασαν την πόρτα του Εργοστασίου στη Δυτική Μακεδονία. Δεν.. χάθηκαν κάπου στη διαδρομή!

Για να περάσουν ωστόσο, την πόρτα της Μονάδας Επεξεργασίας χρειάστηκε να συνεδριάσει δια περιφοράς το δ.σ. της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. και να πάρει την απόφαση (ομόφωνα μάλιστα) να γίνουν δεκτά αυτά τα πρώτα κοντέινερς με τους περίπου 150 τόνους. Ήταν τέτοια η ποσότητα που μπορούσε να τη διαχειριστεί το προσωπικό του Εργοστασίου. Για τυπικούς λόγους, όμως, έπρεπε να ληφθεί απόφαση του δ.σ.

Παρ' όλ' αυτά, η διαδικασία μεταφοράς δεν πρόκειται να συνεχιστεί, πριν τουλάχιστον το τέλος Ιουλίου (αν όχι αρχές Αυγούστου), σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γρεβενών, όταν και θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που εκκρεμούν (σ.σ. υπογραφές συμβάσεων, πρόσληψη προσωπικού στο Εργοστάσιο κτλ).

Λεπτομέρειες, οι οποίες -όπως και η Μερόπη Υδραίου παραδέχτηκε στην επικοινωνία της με το enimerosi.com- θα διευθετηθούν και με τη δική της φυσική παρουσία τις επόμενες μέρες στη Δυτική Μακεδονία.