Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έτοιμη να γεμίσει «σπιτάκια» ανταποδοτικής ανακύκλωσης η Κέρκυρα

Ανακύκλωση
09 Ιουλίου 2020 / 16:17

Μέχρι τέλος της ερχόμενης εβδομάδας έρχεται στην Κέρκυρα το πρώτο «σπιτάκι» ανταποδοτικής ανακύκλωσης και ακολουθούν ακόμα 19, στα οποία οι πολίτες θα εναποθέτουν ανακυκλώσιμα απορρίμματα και θα «επιβραβεύονται» με voucher για αγορές προϊόντων

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Στη ζωή των Κερκυραίων μπαίνει άμεσα η ανταποδοτική ανακύκλωση, καθώς ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων κατάφερε να ενταχθεί στη λίστα με τους Δήμους εκείνους, οι οποίοι -εκμεταλλευόμενοι ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών- θα εξασφαλίσουν, χωρίς να σπαταλήσουν ούτε ένα ευρώ, είκοσι «σπιτάκια» ανακύκλωσης.

Πρόκειται για τα γνωστά «σπιτάκια» της εταιρείας Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε., στα οποία μπορεί ο καθένας να εναποθέσει ανακυκλώσιμα απορρίμματα και να λάβει ως ανταπόδοση ένα voucher  (σ.σ. για κάθε 33 συσκευασίες θα ανταμείβεται με 1 ευρώ, είτε για αγορές  προϊόντων, είτε για προσφορά σε κοινωφελή σκοπό).



Πριν από μερικούς μήνες, άλλωστε, τον περασμένο Δεκέμβριο για την ακρίβεια, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, Σπύρος Νεράντζης, είχε εκπροσωπήσει την Κέρκυρα στην εκδήλωση εγκαινίων -που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της αμερικανικής πρεσβείας- της πρώτης μονάδας παραγωγής μηχανημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης, στην Παλλήνη Αττικής. Μια εκδήλωση, η οποία είχε σημαδευτεί από την παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ.

Αρχικά πέντε Δήμοι είχαν μπει στο -100% χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Εσωτερικών- πρόγραμμα παίρνοντας τα «σπιτάκια» ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Ήταν οι Δήμοι Ιωαννιτών, Ναυπλίου και Άνδρου, όπως και οι Δήμοι Καλλιθέας και Νέας Σμύρνης στην Αττική.



Στη χθεσινή (8/7) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, η Δήμαρχος, Μερόπη Υδραίου, έφερε ως κατ' επείγον εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα της ένταξης του Δήμου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς η αντιδήμαρχος, Παναγιώτα Τζάννε -ως υπεύθυνη του προγράμματος I.C.C. Inteligent Cities Challenge-  είναι στην Αθήνα ακριβώς για τον λόγο αυτό, για να συμμετάσχει δηλαδή ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων στο πρόγραμμα του ΥΠ.ΕΣ. Η Ανακύκλωση, εξάλλου, περιλαμβάνεται στους τέσσερις άξονες αυτού του πολλά υποσχόμενου ευρωπαϊκού προγράμματος για την σύγχρονη αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών, στο οποίο κατάφερε να ενταχθεί ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων.

Όπως εξήγησε η Μερόπη Υδραίου, ο Δήμος δεν θα επιβαρυνθεί οικονομικά, το πρόγραμμα είναι 100% επιδοτούμενο, ενώ ακόμα και η αποκομιδή θα είναι ευθύνη της εταιρείας και όχι του Δήμου.

Με το «καλημέρα», το αργότερο μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, θα έρθει στην Κέρκυρα το πρώτο «σπιτάκι» (σ.σ. θα τοποθετηθεί πιθανότατα στην Παλιά Νομαρχία ή στην πλατεία Σαρόκο, χωρίς ωστόσο, να έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση), ενώ θ' ακολουθήσουν -μετά την υπογραφή και της σχετικής προγραμματικής σύμβασης- ακόμα 19 «σπιτάκια», με αποτέλεσμα στα όρια του Δήμου να τοποθετηθούν συνολικά 20 «σπιτάκια» (σ.σ. δέκα μεγάλα και δέκα μικρότερα) ανταποδοτικής ανακύκλωσης.

Το θέμα πέρασε από το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία, με την «ΛΑ.ΣΥ.» και την «Κέρκυρα 180» να ψηφίζουν «παρών» και την «Πρώτα η Κέρκυρα» του Γιώργου Καλούδη να υπερψηφίζει εκφράζοντας ωστόσο, τις επιφυλάξεις της.