Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας: «Κάτω τα χέρια από τον Ερημίτη!»

ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας
03 Ιουλίου 2020 / 18:19

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανακοίνωση του Νομαρχιακού Τμήματος Κέρκυρας της ΑΔΕΔΥ, με την οποία χαιρετίζεται κάθε πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Ερημίτη και παράλληλα επισημαίνεται η διάθεση διεκδίκησης ακύρωσης κάθε απόφασης που ευνοεί την ιδιωτικοποίηση της περιοχής και η προσπάθεια μετατροπής της σε περιβαλλοντικό πάρκο

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Νομαρχιακού Τμήματος Κέρκυρας της ΑΔΕΔΥ, με τίτλο «Κάτω τα χέρια από τον Ερημίτη!», αναφέρει:

«Αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους και το λαό της Κέρκυρας το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ, ότι η καταστροφή και τσιμεντοποίηση του οικοσυστήματος του Ερημίτη από την μονοπωλιακή NCH-Capital, γίνεται για το καλό της Κέρκυρας και της χώρας.

Πρόκληση αποτελούν και οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη που σπεύδει με κάθε ευκαιρία να μιλά εξ ονόματος και υπέρμαχος των τεράστιων συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων που συγκρούονται για τα «φιλέτα» της περιοχής.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ερημίτης εκποιείται όπως εκποιήθηκε και το αεροδρόμιο, σε λίγο το λιμάνι, αργότερα και τα φρούρια μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Με τον ίδιο τρόπο εκποιήθηκαν τα χρόνια που πέρασαν σειρά μεγάλων παραγωγικών δομών του δημόσιου πλούτου της χώρας (ΕΛΠΕ, Ολυμπιακή, ΟΤΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Αυτοκινητόδρομοι κλπ.) πάντα στο όνομα της ανάπτυξης. Μιας «ανάπτυξης» όμως που δίνει απλόχερα τα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ για λαό και τους εργαζόμενους απομένει η λιτότητα, η ανεργία, η ελαστική εργασία, η ενεργειακή φτώχεια και ο φόβος των πλειστηριασμών της λαϊκής περιουσίας.

Αυτή η «ανάπτυξη» με όποια επικοινωνιακά σλόγκαν κι αν διαφημίστηκε από τις διάφορες κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και συνεργάτες): Άλλοτε ως «ισχυρή Ελλάδα», άλλοτε ως «δίκαιη ανάπτυξη», όσο κι αν σήμερα διαφημίζονται ως «εμβληματικές επενδύσεις» (βλ. πρόσφατο «περιβαλλοντικό νόμο»), αποκρύπτεται έντεχνα ότι αυτές οι πολιτικές φέρουν φαρδιά πλατιά την σφραγίδα της ΕΕ, που προωθεί με κοινό τρόπο σε όλη την Ευρώπη την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και των ιδιωτικοποιήσεων απ’ την οποία ωφελούνται αποκλειστικά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων του κεφαλαίου.

Ως Νομαρχιακό τμήμα ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας:

- Χαιρετίζουμε κάθε αγωνιστική και συλλογική πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε ως τώρα από τους εργατικούς - κοινωνικούς φορείς ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση του Ερημίτη, μιας περιοχής απαράμιλλου φυσικού πλούτου και κάλλους που πρέπει να παραμείνει αναλλοίωτη.

- Διεκδικούμε την ακύρωση των νόμων και των αποφάσεων ιδιωτικοποίησής του.

- Παλεύουμε για τη μετατροπή του σε περιβαλλοντικό πάρκο ανοικτό και ελεύθερο για το λαό, χωρίς κανένα ανταποδοτικό χαρακτήρα που θα συμβάλει στην κάλυψη αναγκών αναψυχής και ψυχαγωγίας των ανθρώπων όλων των ηλικιών.

Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί ως εντολοδόχου της NCH-Capital, καλούμε τα σωματεία του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα καθώς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να συζητήσουν και να λάβουν ανάλογες αποφάσεις. Να οργανώσουν κοινές αγωνιστικές δράσεις, ώστε το εργατικό – λαϊκό κίνημα να βάλει φρένο και να αποτρέψει την καταστροφή του Ερημίτη και όλων των οικοσυστημάτων του νησιού, όπως είναι η λίμνη Αντινιώτη, η λίμνη Κορισσίων, ο Ίσσος κ.λ.π.».