Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνάντηση Αυλωνίτη με τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ στην Αθήνα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος
01 Ιουλίου 2020 / 16:18

Η αποπεράτωση του έργου των Εργατικών Κατοικιών στον Άγιο Ιωάννη, η λειτουργία των Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης του ΟΑΕΔ, τα προγράμματα απασχόλησης των ανέργων, όπως και ο «Κοινωνικός Τουρισμός» απασχόλησαν τον Βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ και τον Διοικητή του Οργανισμού, Σπύρο Πρωτοψάλτη

ΑΘΗΝΑ.  Την κεντρική υπηρεσία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) επισκέφθηκε χθες, ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, προκειμένου να πραγματοποιήσει προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας με τον Διοικητή του, Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το πολιτικό γραφειίο του Βουλευτή Κέρκυρας, βασικό αντικείμενο συζήτησης ήταν το υφιστάμενο στάδιο των εργασιών στις εργατικές κατοικίες του Αγίου Ιωάννη Κέρκυρας. Πιο συγκεκριμένα, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ ενημέρωσε τον κ. Αυλωνίτη για την πορεία του φακέλου της συμπληρωματικής σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο, η επεξεργασία του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα για να ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΟΑΕΔ και εργολάβου του έργου.

Επιπλέον, έγινε σαφές πως το σύνολο των εργασιών θα συνεχιστεί με την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης, αμέσως μόλις αυτή εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η οποία δεσμεύει ΟΑΕΔ, Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, ΔΕΥΑΚ και εργολήπτρια εταιρεία για την παράδοση του έργου στους δικαιούχους εντός 6 μηνών.

Ο κ. Αυλωνίτης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το χρόνο αποπεράτωσης του έργου και για την αποτελεσματικότητα της επιλεχθείσας τεχνικής λύσης εξαιτίας ζητημάτων όπως η μεταφορά των 140 κυβικών των λυμάτων ημερησίως με βυτία στον κεντρικό βιολογικό καθαρισμό του Δήμου, η κοινωνική αντίδραση των όμορων οικισμών της περιοχής όπου το βιολογικό του Σκάφωνα σε συνδυασμό με την μη σύνδεση των εργατικών κατοικιών με τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό του Δήμου, λόγω τεχνικών δυσχερειών.

Επιπρόσθετα, ο κ. Πρωτοψάλτης ενημέρωσε τον κ. Αυλωνίτη και για το συγκρότημα των εργατικών Κατοικιών στις Κουλίνες αλλά και για το πλαίσιο λειτουργίας των Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης του ΟΑΕΔ με εξειδίκευση σε αυτήν που λειτουργεί στην Κέρκυρα.

Παράλληλα, έγινε ενημέρωση για το νέο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 8.300 ανέργων ηλικίας 55-67 ετών σε ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και σε επιχειρήσεις Δήμων και Περιφερειών με τον ΟΑΕΔ να καλύπτει το 75% της μισθοδοσίας και των εισφορών και μόλις το 25% από Δήμους, Περιφέρειες κα φορείς.

Όσον αφορά στα προγράμματα «Κοινωνικού Τουρισμού» του ΟΑΕΔ καταγράφεται κάλυψη περίπου 280.000 θέσεων από 300.000 που διατίθενται, ωστόσο οι επιχειρήσεις δηλώνουν διστακτικές για τα προγράμματα αυτά.



Στη συνέχεια ο κ. Αυλωνίτης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στον ΟΑΕΔ, κ. Μακράκη Γιώργο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα προβλήματα του Οργανισμού με κύριο τη μείωση των πόρων του Οργανισμού κατά περίπου 240 εκ. ευρώ ετησίως που συμπαρασύρεται από τη μείωση της απασχόλησης και των ασφαλιστικών εισφορών, όπως και τις συσσωρευμένες ανεξόφλητες οφειλές από τον ΕΦΚΑ, ύψους άνω των 10 δις ευρώ που αποδυναμώνουν τις δυνατότητες του Οργανισμού στην προστασία των ανέργων και της ενίσχυσης της εργασίας. Ο κ. Μακράκης εξήγησε πως η κυβερνητική εξαγγελία περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών θα σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση των πόρων του ΟΑΕΔ.

Αναφορικά με τον «Κοινωνικό Τουρισμό», όπως ενημερώθηκε ο Βουλευτής από τον πρόεδρο των εργαζομένων, τα χρήματα που έχουν προϋπολογιστεί και ανέρχονται στο ύψος των 30 εκ. ευρώ, αποτελούν μέρος μόνον των χρημάτων που προέρχονται αποκλειστικά από εισφορές των εργαζομένων και, συγκεκριμένα, από το 0,35% της εισφοράς υπέρ του πρώην Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

Ο κος Αυλωνίτης αφουγκράστηκε την ανησυχία του εκπροσώπου των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ για την καλπάζουσα αύξηση της ανεργίας, ο συνολικός αριθμός της οποίας φτάνει για το μήνα Μάιο στους 1.162.955 ανέργους εκ των οποίων μόλις οι 178.799 είναι Επιδοτούμενοι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι από το συνολικό αριθμό των ανέργων, περίπου οι 510 χιλ. ανήκουν στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων, ωστόσο, μόνο 170 χιλ. από αυτούς έλαβαν το εφάπαξ επίδομα που δόθηκε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς οι υπόλοιποι δεν πληρούσαν τα κριτήρια που υιοθέτησε η Κυβέρνηση με επόμενο τον αποκλεισμό μάλιστα, όσων εμφάνιζαν μεγαλύτερο διάστημα ανεργίας.