Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Παρούσα» η Κέρκυρα στη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή

Σχολεία
30 Ιουνίου 2020 / 11:53

Κατά πλειοψηφία (με 22 «ναι») πέρασε η πρόταση της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου για τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Με 22 «ναι» (σ.σ. στην ψηφοφορία υπήρξαν ακόμα 17 «όχι» και 1 «παρών») πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, στη χθεσινή (29/6) συνεδρίαση που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο, το θέμα, το οποίο εισηγήθηκε -με τη μορφή του κατ’ επείγοντος- η εντεταλμένη σύμβουλος Παιδείας, Μαρία Ζερβού και αφορούσε στη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.

Αν και αρχικά υπήρξε διαφωνία ως το κατά πόσο έπρεπε να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης ένα τόσο σοβαρό θέμα (σ.σ. διαφώνησαν οι παρατάξεις Τρεπεκλή, Σαρλή και Καλούδη), τελικά το θέμα συζητήθηκε -και υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία- με την Μαρία Ζερβού να εξηγεί πως επί της ουσίας το Υπουργείο Παιδείας έβαλε το… μαχαίρι στο λαιμό της δημοτικής Αρχής στέλνοντας το σχετικό έγγραφο για υπαγωγή του Δήμου στο Πρόγραμμα της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής μόλις μία μέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας.

Όπως παραδέχτηκαν, εξάλλου, άπαντες, το δημοτικό συμβούλιο και η Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης θα πρέπει να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Παιδείας για το γεγονός αυτό.

Στο «δια ταύτα», μετά τη συνεδρίαση, χθες το πρωί, της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου στο San Giacomo υπό την Μαρία Ζερβού, η εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο, αργότερα χθες το βράδυ, αφορούσε:

Α. Δημιουργία παραρτημάτων Νηπιαγωγείων ως εξής:

- Παράρτημα του 12ου Νηπιαγωγείου Κέρκυρας σε δύο αίθουσες που θα τοποθετηθούν στην περιοχή των Γενικών Λυκείων

- Παράρτημα του 8ου Νηπιαγωγείου Κέρκυρας σε δύο αίθουσες που θα τοποθετηθούν στην περιοχή των Γενικών Λυκείων

- Παράρτημα του Νηπιαγωγείου Καναλίων σε δύο αίθουσες που θα τοποθετηθούν στο παρακείμενο οικόπεδο του Δ.Σ. Καναλίων

Β. Μεταστέγαση Νηπιαγωγείων

Λόγω του αυξημένου αριθμού εγγραφών στο Νηπιαγωγείο Κοντοκαλίου και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κτίριο που στεγάζεται σήμερα το Νηπιαγωγείο προτείνεται η μεταστέγασή του σε άλλο κτίριο της περιοχής Κοντακαλίου που θα πληροί τις προϋποθέσεις φοίτησης των νηπίων κα προνηπίων.

Γ. Μίσθωση νέων κτιρίων για στέγαση Νηπιαγωγείων

Προτείνεται η ενοικίαση αιθουσών στην είσοδο της πόλης (αρχή Εθνικής Παλαιοκαστρίτσας και Αλεξάνδρου Παναγούλη) προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες φοίτησης νηπίων και προνηπίων λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία Covid-19.

Σημειώνεται ότι παρέμβαση έκαναν τόσο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Π.Ε.) Κέρκυρας, Αντώνης Κουρσάρης, όσο και ο Δ/ντης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας, Χρήστος Άνθης, αν και ο δεύτερος δεν πρόλαβε την ψηφοφορία και η τοποθέτησή του έγινε αφού το θέμα είχε περάσει κατά πλειοψηφία.

Ο Αντώνης Κουρσάρης τόνισε: «Έχει γίνει πραγματικά πολύ καλή δουλειά από την εντεταλμένη σύμβουλο για θέματα Παιδείας, Μαρία Ζερβού. Έχει γίνει μεγάλη προεργασία και από την Επιτροπή Παιδείας και από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Είμαστε έτοιμοι ως Δήμος. Η αλήθεια ωστόσο, είναι ότι απαιτείται η εύρεση μόνιμων λύσεων με κτιριακές υποδομές».

Με τη σειρά του ο Χρήστος Άνθης αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση, που βιώνει η Κέρκυρα, σε ότι αφορά τις σχολικές υποδομές και την παντελή έλλειψη κτιρίων κατάλληλων να στεγάσουν σχολικές αίθουσες συνυπογράφοντας κι αυτός επί της ουσίας την πρόταση της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων για τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.