Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γρίφος για δυνατούς λύτες οι πρώτες αφίξεις πτήσεων

σεζόν
29 Ιουνίου 2020 / 19:51
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, πόσα αεροπλάνα θα κατέβουν την Τετάρτη στο Ι. Καποδίστριας και πόσους θάχουν μέσα. Τα μεγέθη της άσκησης επί χάρτου τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο, ήταν όλα υποθέσεις εργασίας!

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Επί χάρτου» υπηρεσιακή σύσκεψη έγινε το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας, ενόψει της επανεκκίνησης της σεζόν από 1ης Ιουλίου. Πρόκειται για την άσκηση προσομοίωσης που προανήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του εδώ. Συμμετείχαν υπηρεσιακά στελέχη της Fraport, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). 
 
Θεωρία και πράξη
 
Θεωρητικά, με τα έως τώρα δεδομένα της Fraport,  οι προγραμματισμένες για την 1η Ιουλίου πτήσεις εξωτερικού είναι 27 και χώρες προέλευσης η Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Ελβετία, Βρετανία. Κρίσιμα ωστόσο, είναι τα επόμενα εικοσιτετράωρα και οι επιβεβαιώσεις/ακυρώσεις ανάλογα με τις NOTAM που θα ανακοινώνονται,  βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων που επανεξετάζονται διαρκώς και καθορίζουν τις επιτρεπόμενες διασυνδέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες.  Δεν είναι να απορεί κανείς λοιπόν, που στα «κιτάπια»  της ΥΠΑ για την 1η Ιουλίου αναγράφονται 14 πτήσεις εξωτερικού, ενώ η παράταση απαγορευτικού της Βρετανίας τις κατεβάζει στις 12.  Διευκρινίζεται ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι αεροπορικές εταιρείες έχουν το δικαίωμα να ακυρώσουν πτήσεις έως και ένα 24ωρο πριν τον προγραμματισμό.  
 
Ποιούς θα ελέγχουν 
 
Όσον αφορά τις διαδικασίες ελέγχου των αφικνούμενων επιβατών, η Fraport υπογραμμίζει ότι «στο τιμόνι» βρίσκεται η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κέρκυρα έχουν ήδη φθάσει περίπου 10 υγειονομικοί, οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι με το έργο την λήψης των δειγμάτων των αφίξεων. Ο αριθμός των 400 τεστ ημερησίως που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, δεν θα είναι τυχαίος, αλλά βάσει αλγορίθμου. Δηλαδή, σύμφωνα με τα ερωτηματολόγια που θα έχουν συμπληρώσει οι επιβάτες 48 ώρες πριν την αναχώρηση, θα γίνεται λήψη στην Κέρκυρα του ενδεδειγμένου αριθμού δειγμάτων για την συγκεκριμένη πτήση. Μεγάλη βαρύτητα προφανώς και θα έχει το επιδημιολογικό status της χώρας προέλευσης και η πληρότητα του αεροσκάφους.  Από την Fraport έχουν παραχωρηθεί τα τετραγωνικά που έχουν ζητηθεί για δημιουργία χώρου λήψης δειγμάτων με το απαραίτητο παραβάν, πέραν αυτού, δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί του εξοπλισμού και της υγειονομικής διαδικασίας.
 
Τα τεστ
 
Στο επίπεδο της εικασίας, ωστόσο, κινούνται οι πληροφορίες για τον αποδέκτη των δειγμάτων. Θεωρείται πολύ δύσκολο να διεκπεραιώνονται από το μηχάνημα του Νοσοκομείου Κέρκυρας - το οποίο δεν έχει ακόμα λειτουργήσει. Τα δε εργαστήρια Ιωαννίνων, Πάτρας, Αθηνών και Θεσσαλονίκης μεταφράζονται σε 24ωρα καθυστέρησης.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.