Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν για ταξί & επιβατηγά οχήματα

ΤΑΞΙ
28 Ιουνίου 2020 / 11:47

Όσα προβλέπονται στην ισχύουσα Κ.Υ.Α. υπενθυμίζει ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ Κέρκυρας «Ο Ταξιάρχης»

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Τους κανόνες ασφαλείας και προστασίας της δημόσιας υγείας, οι οποίοι ισχύουν από χθες, Σάββατο 27 Ιουνίου και μέχρι τις 12 Ιουλίου, γνωατοποίησε ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ Κέρκυρας «Ο Ταξιάρχης».

Στην ισχύουσα Κ.Υ.Α. προβλέπονται τα εξής:

Άρθρο 5
Μέτρα προστασίας σε επιβατηγά οχήματα, δημόσιας χρήσης και ιδιωτικής χρήσης με οδηγό

1. Για επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του ν. 4093/2012 (Α΄ 222) μέχρι επτά (7) θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά τριών (3) επιβατών, πλέον του οδηγού.

2. Για επιβατηγά οχήματα οκτώ (8) ή εννέα (9) θέσεων, δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής Χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του ν. 4093/2012, επιτρέπεται η μεταφορά πέντε (5) επιβατών πλέον του οδηγού.

3. Στις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υπέρβαση του ορίου επιβατών, εφόσον στο όχημα επιβαίνουν, πέραν του οδηγού, μόνο γονείς με τα ανήλικα τέκνα τους. Στην περίπτωση που τα τέκνα είναι ενήλικα, η διαπίστωση της συνδρομής αυτής γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου (διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης).

4. Για τις περιπτώσεις των παρ. 1 έως 3, είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας, τόσο από τους επιβάτες, όσο και από τον οδηγό.

5. Για τις περιπτώσεις των παρ. 1 και 2, ο κλιματισμός συστήνεται να χρησιμοποιείται με ρυθμίσεις, ώστε να μην ανακυκλώνεται ο αέρας και σε συνδυασμό με ανοιχτά παράθυρα. Στην περίπτωση που γίνεται χρήση του κλιματισμού, ο αέρας να έχει κάθετη ροή και όχι οριζόντια, προκειμένου να μην κατευθύνεται στα πρόσωπα των επιβατών. Σε κάθε περίπτωση προτιμάται ο φυσικός εξαερισμός με ανοιχτά παράθυρα.

6. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ τόσο στον οδηγό του οχήματος, όσο και στους επιβάτες.