Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκίκας: «Η κυβέρνηση κλήθηκε ν΄ αντιμετωπίσει τρεις κρίσεις» (video)

Γκίκας Στέφανος
25 Ιουνίου 2020 / 16:12

Η ομιλία του Βουλευτή Κέρκυρας της ΝΔ για το Νομοσχέδιο για τις Μικροχρηματοδοτήσεις μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων

ΑΘΗΝΑ.  Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την χορήγηση μικροπιστώσεων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το πολιτικό γραφείο του Βουλευτή, ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε στις τρεις σοβαρές κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε λιγότερο από ένα χρόνο διακυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την υγειονομική κρίση που προκλήθηκε από την εξάπλωση του κορονοϊού, την οποία καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς με την συνδρομή όλων των Ελλήνων και υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Σήμερα η Ελλάδα είναι μία υγειονομικά ασφαλής χώρα και ένας υγειονομικά ασφαλής τουριστικός προορισμός.



Επίσης, η Ελλάδα αντιστάθηκε επιτυχώς στο σχέδιο αποσταθεροποίηση, το οποίο ενορχηστρώθηκε από την Τουρκία, δια της εργαλειοποίησης των προσφύγων και των μεταναστών.

Η τρίτη κρίση είναι η οικονομική κρίση, η οποία εμφανίστηκε κατά την παρούσα περίοδο και θα μας απασχολήσει και τους επόμενους μήνες. Προκλήθηκε από το lockdown της οικονομίας, το οποίο επιβλήθηκε για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Ο κ. Γκίκας υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση έχει νομοθετήσει ήδη μία σειρά νόμων που έχουν ως στόχο την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, «έτσι ώστε η Χώρα να σταθεί ξανά στα πόδια της».

Εστίασε ωστόσο στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων δεν έχουν αποκτήσει πρόσβαση στην ρευστότητα, η οποία είναι αναγκαία προκειμένου να λειτουργήσει η οικονομία. Εξήγησε ότι στην Κέρκυρα άνω του 85% της οικονομίας ανήκει στον τριτογενή τομέα και ασχολείται ιδίως με τον τουριστικό κλάδο ο οποίος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Έθεσε μάλιστα στον Υφυπουργό Οικονομικών το γεγονός, ότι οι περισσότερες Τράπεζες συνεχίζουν να θέτουν κριτήρια, τα οποία θυμίζουν την προ πανδημίας εποχή, «λες και δεν υπήρξε κορονοϊός, λες και δεν υπάρχει οικονομική κρίση» είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Στέφανος Γκίκας χαιρέτισε την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών για την θέσπιση Ιδρυμάτων Μικροχρηματοδοτήσεων, τα οποία θα παρέχουν σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μικροπιστώσεις που θα φτάνουν έως και τις 25.000 Ευρώ.

Ο Βουλευτής υπογράμμισε ωστόσο την κρισιμότητα του χρονοδιαγράμματος, λέγοντας πως έχει ιδιαίτερη σημασία σε πόσο σύντομο χρόνο θα στηθούν τα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων και από πότε οι επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση στις μικροπιστώσεις. Ήδη, όπως είπε, το 50% - 60% των τουριστικών επιχειρήσεων της Κέρκυρας δηλώνουν ότι την επόμενη εβδομάδα, όπου η Χώρα ανοίγει τις πύλες της στον τουρισμό, δεν θα ανοίξουν, επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια κίνησης.

Αναφέρθηκε επίσης σε προτάσεις που ο ίδιος έχει καταθέσειπρος το Υπουργείο Οικονομικών και αφορούν στην χρηματοδότηση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, εκφράζοντας την πεποίθηση πως εξετάζονται και ίσως αποτελέσουν στοιχείο εφαρμοσμένης πολιτικής στο άμεσο μέλλον.

Ο Στέφανος Γκίκας σημείωσε ότι το σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνει και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως είναι η παράταση 75 ημερών στην πληρωμή επιταγών τουριστικών και εποχικών επιχειρήσεων που λήγουν από 1η Ιουνίου έως 15η Ιουλίου, ενώ υπάρχει και πρόνοια και για τους κομιστές των επιταγών.

Επίσης, στο πλαίσιο των μέτρων για την φορολογική ελάφρυνση των πολιτών, προβλέπεται και για το 2020απαλλαγή από συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑγια τα αγροτεμάχια. Πολύ σημαντική είναι επιπλέον η θέσπιση της μηνιαίας καταβολής των τελών κυκλοφορίας, ήδη από το τρέχον έτος. Έτσι όσοι έχουν καταθέσει πινακίδες, μπορούν να εκκινήσουν την διαδικασία για την άρση της ακινησίας και να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας για το διάστημα που θα κυκλοφορεί το όχημα.