Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιστολή Αυλωνίτη προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τη στήριξη του Επισιτισμού - Τουρισμού

Αλέκος Αυλωνίτης
24 Ιουνίου 2020 / 17:27

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επιστολή προς τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέστειλε ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, για την στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων στον κλάδο του Επισιτισμού και του Τουρισμού.

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή:
 
«ΠΡΟΣ
Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Ρ.Κράτσα
Δήμαρχο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Μ.Υδραίου
Δήμαρχο του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας κ. Γ.Μαχειμάρη
Δήμαρχο του Δήμου Νότιας Κέρκυρας κ. Κ.Λέσση
Δήμαρχο του Δήμου Παξών κ. Σ.Βλαχόπουλο
 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αξιότιμες κυρίες, Αξιότιμοι κύριοι,
Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος και τούτο, διότι η κατάσταση που βίωσαν και βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού στα νησιά μας τείνει να γίνει εκρηκτική. Αγωνιούμε όλοι για την κατάσταση της οικονομίας, της εργασίας εν όψει της ουσιαστικής εκκίνησης της τουριστικής μας περιόδου. Οι συνδικαλιστικοί φορείς των επιχειρήσεων στέλνουν ηχηρό μήνυμα αγωνίας επιβίωσής τους.

Όλα αυτά αναδεικνύουν τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος και συνολικά η αγορά εργασίας, όπως επίσης και τις ευθύνες της κυβέρνησης για αυτά. Οι αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν λύνουν το πρόβλημα των εργοδοτών, αλλά δημιουργούν επιπροσθέτως μεγαλύτερα και σε ευρύτερη βάση.
 
Η κάλυψη των αναγκών και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εποχικών εργαζομένων και των ελαστικά απασχολούμενων στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού είναι το ζητούμενο. Δεν πρέπει να εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία, δεν πρέπει να υπάρξει αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας.

Η ΝΔ επιμένει να επιδοτεί την ανεργία, την οριζόντια μείωση μισθών και την ακραία ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Επιμένει να μην προστατεύει τους εργαζόμενους από τις απολύσεις, επιμένει να μην καλύπτει με ουσιαστικά μέτρα τους εποχικούς εργαζόμενους που φέτος δεν θα εργαστούν. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχεδιασμό μέχρι το τέλος, του χρόνου.

Στην Κέρκυρα, χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται ήδη με την πλάτη στον τοίχο, χωρίς δουλειά, χωρίς επίδομα ανεργίας, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη για το επόμενο έτος, με την κυβέρνηση να τους διατηρεί αποκλεισμένους ακόμα και από αυτά τα στοιχειώδη και ανεπαρκή μέτρα που έχει εξαγγείλει. Όσοι απασχολούνται στις επιχειρήσεις επισιτισμού – τουρισμού, εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο, μισθωτοί οδηγοί λεωφορείων και ταξί, ξεναγοί, ξενοδοχοϋπάλληλοι κ.α. βρίσκονται πλήρως απροστάτευτοι μέχρι την επόμενη τουριστική σεζόν.

Η λύση για την επόμενη μέρα της Ελλάδας δεν περνά μόνο μέσα από την ενίσχυση των εργαζομένων όπως προανέφερα αλλά και τη στήριξη και ενίσχυση των επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Έτσι, επιτακτική είναι η ανάγκη ουσιαστικής οικονομικής ενδυνάμωσης των επιχειρήσεων, ώστε να αποκτήσουν ρευστότητα, να δανειοδοτηθούν με την εγγύηση του Δημοσίου, να ενισχυθούν για τη μισθολογική και ασφαλιστική οικονομική κάλυψη των εργαζομένων τους και να αντιμετωπίσουν εν τέλει την κρίση, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Πιστεύουμε στους ανθρώπους του Τουρισμού, τους χρειαζόμαστε και η προστασία τους είναι ευθύνη της Πολιτείας.

Μην ξεχνάμε ότι όσοι εργάζονται στον Επισιτισμό – Τουρισμό στην πατρίδα μας αποτελούν τη ψυχή της ελληνικής φιλοξενίας, της οποίας το οξυγόνο λιγοστεύει, όσο τα μέτρα «ανακούφισης» παραμένουν μία εικονική πραγματικότητα.
Γιατί τα λέω όλα αυτά αγαπητοί συμπολίτες μου; Θεωρώ ότι η κοινωνική συνοχή «τελεί εν κινδύνω»!

Θεωρώ ότι ο ρόλος μας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Βουλευτών των νησιών μας, αυτή τη χρονική περίοδο δεν είναι άλλος από την πλήρη εναρμόνιση των ενεργειών μας με τη φωνή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του τόπου μας. Οφείλουμε να λάβουμε όλοι σαφείς θέσεις απέναντι στο τεράστιο αυτό κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα, το οποίο τείνει να πάρει τη μορφή λαίλαπας με απρόβλεπτες συνέπειες για την κοινωνική συνοχή των νησιών μας.

Η Περιφέρεια και οι Δήμοι των νησιών μας, πιστεύω με απόλυτο τρόπο, ότι πρέπει να είναι συμμέτοχοι στην αντιμετώπιση της κατάστασης, καθιστώντας το ζήτημα πρωτεύον καθήκον και πυρήνα των αρμοδιοτήτων τους. Το περιφερειακό συμβούλιο και τα δημοτικά συμβούλιά μας, που εκφράζουν με άμεσο τρόπο τα λαϊκά συμφέροντα, οφείλουν να λάβουν μέτρα στήριξης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και να αξιώσουν από την κυβέρνηση συνθήκες υπέρβασης της σημερινής κρίσης για την τοπική μας οικονομία, τις επιχειρήσεις μας και τους εργαζόμενούς μας.
Καθήκον και χρέος μας είναι να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. 
 
 
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ»