Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υπέρ των εποχικών εργαζομένων στον επισιτισμό - τουρισμό

ξενοδοχοϋπάλληλοι
23 Ιουνίου 2020 / 18:04
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Θέμα της κοινωνίας και των θεσμών της και όχι αποκλειστικά και μόνο του συνδικαλισμού να γίνει η αμοιβή της μισθωτής εργασίας στον τουρισμό. Αυτό υποστηρίζεται καθημερινά από όλο και περισσότερους πολίτες άμεσα ή έμμεσα πληττόμενους από την ύφεση.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι συνέπειες της εποχικότητας στη μισθωτή εργασία σε συνδυασμό με την οικονομική ύφεση ελέω πανδημίας, απειλούν να τινάξουν στον αέρα την τοπική οικονομία. Πριν συμβεί αυτό, σπέρνουν την ανησυχία στους εργαζόμενους, που τα φέρνουν βόλτα ολοένα και δυσκολότερα. Δεν είναι μόνον οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, που πλήττονται λόγω των ξενοδοχείων που δεν θα ανοίξουν ή στην καλύτερη περίπτωση θα δουλέψουν ελάχιστα. Είναι οι χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι σε ολόκληρη τη γκάμα των τουριστικών - επιτιστικών επαγγελμάτων. Σ' αυτήν ανήκουν οι εργαζόμενοι εδάφους στο αεροδρόμιο, Ι. Καποδίστριας, οδηγοί, λεωφορείων και ταξί, ξεναγοί, όλοι στις επιχειρήσεις επισιτισμού - τουρισμού. Και άλλοι πολλοί, πολλών κλάδων, που συνήθως έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, συγκέντρωναν ένσημα ώστε να πάρουν ανεργία τη χειμερινή περίοδο και κατά κανόνα επαναπροσλαβάνονταν με την έναρξη της νέας σεζόν. Φέτος αυτός ο «ενάρετος» εργασιακός κύκλος έσπασε με την εμφάνιση του δύσμορφου κορονοϊού, την πανδημία και την καραντίνα που την ακολούθησε.
Οι άνθρωποι αυτοί, κάθε ηλικίας, οικογενειάρχες με παιδιά και εγγόνια, βεβαίως και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις, πήραν την πρώτη και τελευταία ενίσχυσή τους τη Μ. εβδομάδα. Ήγουν 800! Και σύμφωνα με τις νεότερες υποσχέσεις εφόσον δεν πιάσουν δουλειά, θα παίρνουν επίδομα ανεργίας 400 το μήνα. Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Και σα να μην έφτανε αυτό, η πλατφόρμα της δήλωσης/εγγραφής των δικαιούχων υπολογίζεται ν' ανοίξει από 1ης Ιουλίου έτσι ώστε οι πρώτες εκκροές να γίνουν από 17 του μηνός. Αυτά θα είναι και τα πρώτα λεφτά που θα πάρει κάποιος ύστερα από τη Μ. εβδομάδα! Κι ο Σεπτέμβριος; Και μετά τον Σεπτέμβριο; Κι η ανεργία; Με τι ένσημα ο άνεργος θα βεβαιώσει την παράταση του δικαιώματός του στο επίδομα, τον φετινό Χειμώνα;
Αυτή η ανησυχία εκπέμπεται προς τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, με την προσδοκία να το κάνουν δικό τους πρόβλημα. Πριν αυτό γίνει ιογενής, οικονομική λοίμωξη και προσβάλλει ολόκληρο τον πληθυσμό. Τότε πιστεύεται ότι το πρόβλημα θα μεταλλαχθεί σε κάτι σοβαρότερο με λύσεις δυσκολότερες. Τώρα είναι η στιγμή της συνδικαλιστικής απαίτησης και της πολιτικής λύσης, λένε οι γνωρίζοντες με έκδηλη την αγωνία.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.