Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι καλούν τους επαγγελματίες σε συγκέντρωση την Πέμπτη 25 Ιουνίου

Ξενοδοχοϋπάλληλοι
23 Ιουνίου 2020 / 14:33

Ανοιχτή επιστολή στους αυτοαπασχολούμενους μικροεπαγγελματίες της Κέρκυρας την Πέμπτη 25 Ιουνίου 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Προτείνουν να κλείσουν τα μαγαζιά 11.00πμ-13.00μμ

Το τρίμηνο ΜΑΡΤΗ-ΙΟΥΝΗ του 2020 με τους αγώνες μας επαναφέραμε στην Κέρκυρα 50 εκατομμύρια ευρώ, συνεχίζουμε για να επιστρέψει ολόκληρο το εργατικό εισόδημα
( 150.000.000 ευρώ) που μας κλέβουν με πρόσχημα τον κορονοϊό.

Σύμμαχοι,
Σας προσφωνούμε έτσι γιατί παρότι η φύση της εργασίας αυτοαπασχολούμενου επαγγελματία και εργαζόμενου είναι διαφορετική, στην πραγματικότητα βιώνουμε τις ίδιες δυσκολίες και ανήκουμε μαζί με τους φτωχομεσαίους αγρότες στους βιοπαλαιστές της ζωής.

Απέναντι μας έχουμε κοινό εχθρό, είναι οι ολιγάρχες και οι μονοπωλιακοί όμιλοι που απομυζούν τον κόπο και τον ιδρώτα μας, συσσωρεύοντας τον παραγόμενο από εμάς πλούτο στα θησαυροφυλάκιά τους.

Η κυρίαρχη πολιτική έχει πετύχει τη διάσπαση των παραγωγών του πλούτου ενώ με την τακτική σαλαμοποίησης εφαρμόζουν εξοντωτικά μέτρα σε βάρος των λαϊκών ομάδων.
- Τα λουκέτα στις μικρές επιχειρήσεις μετακυλύουν τις συνέπειες τους  στους εργαζόμενους με απολύσεις και ανεργία.
- Το ξεκλήρισμα των αγροτών μετακυλύει τις συνέπειες του στους μικροεπαγγελματίες και τους εργαζόμενους με συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, λουκέτα, απολύσεις και ανεργία.
- Οι μειώσεις στους μισθούς, τα επιδόματα ανεργίας, η εντατικοποίηση της εργασίας και η μείωση του αριθμού των εργαζομένων στις μεγάλες  επιχειρήσεις, η μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων έφερε απώλειες εισοδήματος για τους εργαζόμενους και μετακυλύει τις συνέπειες στους μικροεπαγγελματίες και όλα τα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται έμμεσα με τον τουρισμό, αφού η αγορά της Κέρκυρας κινείται με βάση το εισόδημα των απασχολουμένων στον τουρισμό.(εργαζομένων – μικροεπαγγελματιών)

Οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι στον τουρισμό, οι μεγαλέμποροι, τα πολυκαταστήματα, οι τραπεζίτες , συσσωρεύουν όλο τον παραγόμενο πλούτο και δεν τον επιστρέφουν στην τοπική οικονομία.
Σήμερα το Συνδικάτο μας και οι ταξικές δυνάμεις δίνουμε μια τεράστια μάχη για τα δικαιώματα μας και τα εισοδήματά μας, όμως τα εισοδήματα αυτά δεν είναι μόνο δικά μας, είναι όλης της Κέρκυρας γιατί δαπανώνται μέχρι το τελευταίο σεντ στην τοπική οικονομία.

Η πρώτη εξαγγελία της κυβέρνησης για δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας αφορούσε ελάχιστους επιδοτούμενους που τελείωνε το επίδομα τους από 17 έως 31 Μαρτίου του 2020.

Με τον αγώνα μας υποχρεώσαμε την κυβέρνηση να δώσει την δίμηνη παράταση σε όλους.
Δηλαδή  11.000 επιδοτούμενοι άνεργοι επί 800 ευρώ =8.800.000 ευρώ.
Αν αθροίσουμε αυτούς που πήραν ειδικό εποχικό επίδομα, την αναλογία δώρου  αυτού του διμήνου και τα 80 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί, το τελικό ποσό υπολογίζεται σε 12.000.000 ευρώ που επιστρέφει στην τοπική οικονομία από τους αγώνες μας μέσα στην πανδημία. 

Στις πρόσφατες εξαγγελίες της η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι εποχιακοί στον τουρισμό θα λάβουν τρεις μήνες επίδομα ανεργίας, δηλαδή 1.200 ευρώ ετησίως και χωρίς να σημαίνει ότι ακόμη και αυτή η εξαγγελία δεν ήρθε κάτω από την πίεση των αγώνων, ανοίξαμε νέο κύκλο κινητοποιήσεων που υποχρεώνει την κυβέρνηση να αναδιπλωθεί αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της επαναπρόσληψης  (κάτι για το οποίο πολλοί μας κατηγόρησαν ότι με κλειστές επιχειρήσεις ήταν παράλογο το αίτημα) και εντάσσοντας μέρος  των εργαζομένων  του  τουρισμού, στο μηχανισμό στήριξης με συνολικό εισόδημα 3.300 ευρώ.

Η απόφαση αυτή αφορά 7.000 Κερκυραίους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, τα τουριστικά καταλύματα  και τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων αφήνει απέξω τον επισιτισμό και τον υπόλοιπο τουρισμό. Το σύνολο του εισοδήματος που επιστρέφει στους εργαζόμενους και μέσω των εργαζομένων στην τοπική οικονομία  μέσα από αυτό το μικρό βήμα των αγώνων μας ανέρχεται περί τα 23.000.000 ευρώ από ξενοδοχοϋπάλληλους, εργαζόμενους καταλυμάτων και οδηγούς , ενώ περί τα 15.000.000 ευρώ  επιστρέφουν από το 3μηνο επίδομα των υπόλοιπων εργαζομένων στον επισιτισμό- τουρισμό.

Το εισόδημα αυτό όμως που καταφέραμε και επαναφέραμε στην Κέρκυρα δεν μπορεί να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης αφού ένας ξενοδοχοϋπάλληλος εποχικός όπως και ένας εργαζόμενος στον επισιτισμό-τουρισμό  υπό κανονικές συνθήκες  έχει ετήσιο εισόδημα περί τα 7.000 ευρώ κατά μέσο όρο , με το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν τα βγάζει πέρα, πόσο δε μάλλον με τα 3.300 ευρώ ή τα 1.200 ευρώ ετησίως.

Γι΄αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα μας και δεν θα σταματήσουμε μέχρι την ικανοποίηση του συνόλου των άμεσων αιτημάτων μας, τα οποία συγκροτούν ένα ελάχιστο πλαίσιο για την επιβίωση και απέχουν από τα σταθερά μας αιτήματα για κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.

Οι ‘’παρελάσεις’’ μας και οι ‘’ενοχλητικές’’ ντουντούκες έφεραν το 3μηνο Μάρτης- Ιούνιος  στην Κέρκυρα τουλάχιστον 50.000.000 ευρώ τόσο για τους ξενοδοχοϋπάλληλους όσο και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους  στον επισιτισμό-τουρισμό που έχουν εξαιρεθεί από την στήριξη των 3.300 ευρώ και καλούνται να ζήσουν με 1.200 ευρώ ετησίως!!!

Το εισόδημα των εργαζομένων με μισθωτή εργασία στον τουρισμό στην Κέρκυρα σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας ανέρχεται στα 140 έως 150 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα με τους αγώνες μας έχουν επιστρέψει 50 εκατομμύρια ευρώ. Αν δεν συνεχίσουμε πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ θα χαθούν από τους κερκυραίους εργαζόμενους και από την τοπική οικονομία.

Όπως γίνεται κατανοητό ο αγώνας αυτός δεν είναι μόνο αγώνας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εργαζομένων στα τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα , είναι αγώνας για ολόκληρο τον κερκυραϊκό λαό γιατί αν εκτός του εισοδήματος που θα χαθεί από την χαμένη τουριστική σαιζόν προστεθεί και η απώλεια 100 εκατομμυρίων ευρώ από το εργατικό εισόδημα που διαχέονταν όλο  στην τοπική οικονομία , τότε οι συνέπειες θα είναι δραματικές για όλους.

Οι μονοπωλιακοί όμιλοι των ξενοδοχείων, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων, των μεγαλοκαταστηματαρχών, των τραπεζιτών,  των μεγαλοεργολάβων, των μεγαλοκαναλαρχών και όλα τα αρπακτικά της ολιγαρχίας του πλούτου, εξαμολύθηκαν για να ξεκοκαλίσουν τα 32 δις ευρώ που προέρχονται από την φορολογία των Ελλήνων, των Ευρωπαίων εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων .
Ο  μικροεπαγγελματίας, ο μικρός αγρότης, ο εργαζόμενος και ο  άνεργος
θα πληρώσουν το μάρμαρο αν μείνουν  θεατές.
Γι αυτό ΟΛΟΙ στον αγώνα.
Έναν αγώνα που δεν πρέπει να δώσουμε οι εργαζόμενοι μόνοι μας.

ΟΛΗ Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΟΥΝΗ.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΛΕΙΣΤΕ 2 ΩΡΕΣ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΑ-ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΧΡΕΗ. 


25 ΙΟΥΝΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
11:00 ΕΩΣ 13:00 ΟΛΑ ΚΛΕΙΣΤΑ
ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.