Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η πρώτη live εμφάνιση της Φ.Ε. Μάντζαρος μετά την καραντίνα! (video)

Φ.Ε. Μάντζαρος
22 Ιουνίου 2020 / 09:09

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής έδωσε το σύνθημα για να παιανίσει ξανά στους δρόμους της Κέρκυρας η Φιλαρμονική Μάντζαρος.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η φιλαρμονική έδινε το "παρών" μόνον διαδικτυακά, ενώ χθες τίμησε την παγκόσμια ημέρα της Μουσικής, με την Μπάντα Κρουστών που παιάνισε στους δρόμους της πόλης.

Η παγκόσμια ημέρα της Μουσικής άρχισε να γιορτάζεται από τις 21 Ιουνίου 1982 στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Πολιτισμού, Ζακ Λανγκ, ο οποίος είχε σκοπό να "βγάλει έξω στους δρόμους όλους τους μουσικούς".

Πράγματι, την αμέσως επόμενη χρονιά 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί, κατέκλυσαν τους χώρους της πόλης, παρουσιάζοντας αφιλοκερδώς, συναυλίες κάθε είδους μουσικής, σε μία ανεπανάληπτη γιορτή. Και έτσι καθιερώθηκε. 
Στην Αθήνα, η παγκόσμια ημέρα της Μουσικής ξεκίνησε να εορτάζεται το 1984 επι Υπουργίας Πολιτισμού της αείμνηστης Μελινας Μερκουρη. 

Στην Κέρκυρα η ημέρα αυτή πρωτογιορταστηκε το 2014, με πρωτοβουλία της Φιλαρμονικής "Μάντζαρος" και του Αρχιμουσικού της Σωκράτη Άνθη και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο. 



Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ιωάννης Τριβιζας σημειώνει «Φέτος και μετά από την περιπέτεια των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορονοϊου (που εν μέρει ακόμα ισχύουν) είμαστε πολύ ευτυχείς που αυτή τη μέρα την τιμήσαμε, με δια ζώσης παρουσία των κρουστών μας οργάνων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας. Είναι ουσιαστικά η πρώτη τέτοια δράση που πραγματοποιείται μετά από μήνες υποχρεωτικής απραξίας.

Είμαστε σίγουροι ότι με την ενέργεια μας αυτή δώσαμε ξεχωριστή χαρά στους συμπολίτες μας που πέρασαν και θα περάσουν μια δύσκολη περίοδο. Ευχόμαστε η ίδια μέρα του χρόνου να μας βρει ευτυχείς, υγιείς, ενωμένους και τις μπάντες μας σε πλήρη ανάπτυξη να γιορτάζουν τη Μουσική, όπως της αρμόζει»
.