Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Περιοδεία «ΛΑ.ΣΥ.» στο Καβαλούρι & σε σχολεία της Β. Κέρκυρας

«ΛΑ.ΣΥ.»
16 Ιουνίου 2020 / 17:11

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Βορρά, την προσεχή Παρασκευή (19/6), τα προβλήματα του Καβαλουρίου, αλλά και τα θέματα της Παιδείας, για τα οποία μάλιστα, θα κατατεθεί αίτημα ειδικής συνεδρίασης

ΒΟΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ.  Κλιμάκιο της «ΛΑ.ΣΥ.» του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας αποτελούμενο από τον Κώστα Ρούσσινο, επικεφαλής της παράταξης και δημοτικό σύμβουλο, τον Βάρθη Μπάνο, την Ελένη Ανδριοπούλου και την Ελένη Ξάνθου, πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες επίσκεψη στο Καβαλούρι και περιοδεία σε σχολεία της περιοχής.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας:


Α. ΣΤΟ ΚΑΒΑΛΟΥΡΙ 

Η επίσκεψη στο Καβαλούρι έγινε ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του χωριού κ. Θανάση Μαρτίνου. Στο πλαίσιο της ο πρόεδρος ενημέρωσε για τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της κοινότητας και συγκεκριμένα γιατην έλλειψη νερού το καλοκαίρι, τον ανεπαρκή φωτισμό, την ανάγκη βελτίωσης του αγροτικού και δημοτικού οδικού δικτύουκαι την πρόταση για ανάπλαση του δημοτικού χώρου στο κέντρο του χωριού δίπλα από το ιστορικό αρχοντικό Γιαλλινά.

Από την πλευρά της «ΛΑ.ΣΥ.», ο επικεφαλής της δεσμεύτηκε για την ανάδειξη και στήριξη των ζητημάτων του χωριού ενώ παράλληλα ενημέρωσε για διάφορες πρωτοβουλίες της παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο που αφορούν το Καβαλούρι.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην πρόταση για χορήγηση της παγίας που δικαιούται το χωριό, η οποία αν και ψηφίστηκε από το Δ.Σ.ο δήμαρχος δεν την υλοποίησε και στην εισήγηση χρηματοδότησης της αγροτικής και δημοτικής οδοποιίας από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ που όμως παρακάμφθηκαν από τον δήμαρχο με την προώθηση των δικών του επιλογών χωρίς μάλιστα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τέλος επισήμανε πως το παράδειγμα του δήμου της Πάτρας δείχνει ότι με τη «ΛΑ.ΣΥ.» οι ανάγκες του λαού υπάρχουν περιθώρια να μπαίνουν μπροστά.


Β. ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Στο πλαίσιο δύο περιοδειών σε σχολεία του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας η «ΛΑ.ΣΥ.» επισκέφτηκε συνολικά τις 14 από τις 25 δομές που λειτουργούν και συγκεκριμένα τα Λύκεια Αγρού και Κασσιώπης, τα Γυμνάσια Αγρού, Καρουσάδων, Θιναλίου και Κασσιώπης, τα Σχολικά Κέντρα Αγρού, Πλάτωνα, Καρουσάδων, Κασσιώπης και Θιναλίου, τα Νηπιαγωγεία Αγρού και Θιναλίου και τον Παιδικό Σταθμό Σφακερών.

Στα περισσότερα σχολεία τα στελέχη της παράταξης συνόδευσε η εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας κ. Ασπασία Πρωτοψάλτη. Αντίστοιχες περιοδείες σε όλες σχεδόν τις εκπαιδευτικές δομές η «ΛΑ.ΣΥ.» είχε κάνει και στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς.

Από την συζήτηση που υπήρξε με τους διευθυντές προέκυψε ότι κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους ουσιαστικά δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από το Δήμο ενώ τα σχολεία βρέθηκαν σε οικονομική ασφυξία αφού τα χρήματα για τα λειτουργικά του 2019 δεν έχουν δοθεί ακόμη. Επίσης επιβεβαιώθηκαν τα κτηριολογικά προβλήματα που είχαν καταγραφεί και το Σεπτέμβριο του 2019 ενώ οι εκπαιδευτικοίεξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού στο νέο σχολικό έτος καθώς και για τα προβλήματα καθαριότητας.

Ο επικεφαλής της «ΛΑ.ΣΥ.» ενημέρωσε τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας για τις ενέργειες της παράταξης για τα προβλήματα των σχολείων. Αναφέρθηκε στο αίτημα για πραγματοποίηση μίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου αποκλειστικά για την παιδεία με προσκεκλημένους όλους τους φορείς των σχολείων που αν και έχει τεθεί από τον Οκτώβριο του 2019 δεν έχει ακόμη ικανοποιηθεί.

Επίσης αναφέρθηκε στην πρόταση για παρεμβάσεις στα σχολεία από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 400.000 ευρώ που απορρίφθηκε από το δήμαρχο και για τις πρωτοβουλίες ανάδειξης των προβλημάτων του προσωπικού καθαριότητας.

Τέλος συμμερίστηκε τον προβληματισμό των εκπαιδευτικών  σε περίπτωση που υπάρξει νέο κύμα πανδημίας αλλά και για αντιεκπαιδευτικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.


Γ. ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

Την Παρασκευή 19 Ιουνίου η «ΛΑ.ΣΥ.» αξιοποιώντας τις δυνατότητες του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου θα πάρει διπλή πρωτοβουλία:

1.  ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ θα θέσει τα ζητήματα του Καβαλουρίου και το αίτημα για ορισμό συνεδρίασηςτου ΔΣ αποκλειστικά για την παιδεία.

2. ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ θα εισηγηθεί τη λήψη μέτρων για την διασφάλιση καλύτερων συνθηκών λειτουργίας της καθαριότητας στα σχολεία.

Βασικό στοιχείο της πρότασης της είναι η μονιμοποίηση του προσωπικού καθαριότητα, η ύπαρξη καθαριότητας και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, η μισθολογική αναβάθμιση των καθαριστριών, η άμεση αποπληρωμή των καθυστερημένων δεδουλευμένων, η μέγιστη δυνατή οικονομική ενίσχυσή των καθαριστριών για την επιπλέον προσφερόμενη εργασία εξαιτίας του κορωνοϊού και η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας.