Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη Δήμαρχο οι χημικές αναλύσεις από τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου

ΧΥΤΑ Τεμπλονίου
12 Ιουνίου 2020 / 09:51

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κοινοποίηση των αποτελεσμάτων των χημικών αναλύσεων των ακατέργαστων σταγγισμάτων στον Τεμπλόνι,

έκανε ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Τεμπλονίου στη Δημοτική και την Περιφερειακή Αρχή καθώς και στους επικεφαλής όλων των παρατάξεων και το σύνολο των δημοτικών συμβούλων.

Ο Σύλλογος, μετά την ευρεία δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της χημικής ανάλυσης που έκανε με δική του πρωτοβουλία, ζητά τα γίνει επανέλεγχος και επιβεβαίωση των στοιχείων από τον Φορέα Διαχείρισης, από επιστήμονες δημοσίου Πανεπιστημίου, το ΙΓΜΕ, τη ΔΕΥΑΚ κλπ.

Ζητούν επίσης να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα αυτά αλλά και να γίνουν ενέργειες για την απορρύπανση της περιοχής. 

Η επιστολή γνωστοποίησης 

Μετά τον πολυετή αγώνα μας για το έγκλημα που συντελείται στο κατ ευφημισμό ΧΥΤΑ Τεμπλονίου μέσα στις διάφορες δράσεις μας είχαμε εναποθέσει τις ελπίδες μας για το κομμάτι της ηθικής δικαίωσης στην δικαιοσύνη αφού η εκάστοτε διοίκηση Α και Β βαθμού αδιαφορούσε.
Δυστυχώς όμως διαψευστήκαμε!!!

Μετά την έκδοση του απαλλακτικού βουλεύματος από το δικαστικό συμβούλιο και έχοντας υψηλό το αίσθημα ευθύνης τόσο απέναντι στην κοινωνία αλλά και στις επόμενες γενιές  θεωρήσαμε  υποχρέωσή μας και καθήκον μας να πάρουμε την πρωτοβουλία και να προβούμε σε αναλύσεις ακατέργαστων στραγγιδίων που διοχετεύονται  εδώ και για μια εικοσαετία στο παρακείμενο ρέμα με τελικό αποδέκτη την λίμνη Μπρετάνου (τον κατά τα άλλα προστατευόμενο νησιοτικό υδροβιότοπο). 

Σήμερα λοιπόν μετά λύπης μας σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων αυτών και απαιτούμε:
1) Άμεσα ο φορέας διαχείρισης να μας παρουσιάσει δημόσια τα αποτελέσματα των αναλύσεων που είναι υποχρεωμένος να κάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα όπως άλλωστε προβλέπεται μέσα από την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την ΑΕΠΟ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία.
2) Να γίνει εκτεταμένος έλεγχος από δημόσιο φορέα Πανεπιστήμιο ΙΓΝΕ κλπ. στον υπόγειο και επιφανειακό υδροφόρο ορίζοντα στο έδαφος στο υπέδαφος καθώς και στην ατμόσφαιρα. 
3) Να προσδιοριστεί η αιτία της παρουσίας  των ακατέργαστων στραγγισμάτων στο ρέμα και να σταματήσει η διαρροή.
4)  Την άμεση απορρύπανση από την βαρύτατη μόλυνση που συμβαίνει στην περιοχή.
5) Η ΔΕΥΑΚ να προβεί άμεσα σε έλεγχο ανίχνευσης βαρέων μετάλλων των γεωτρήσεων των οποίων τροφοδοτεί το δίκτυο ύδρευσης  της ευρήτερης περιοχής και να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα.

Θεωρούμε ότι τα υποβληθέντα αιτήματα θα υιοθετηθούν από το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων αφού αυτά αναφέρονται στην προστασία του περιβάλλοντος και κατ' επέκταση της δημόσιας υγείας.

Σας καταθέτουμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων.
 
Εκ του ΔΣ
Η Πρόεδρος                                            Η Γραμματέας
Μάγδα Παπανικολοπούλου                   Κατερίνα Κακαρούγκα
 
Κοινοποίηση
α) Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Περιφερειάρχη κυρία Κράτσα Ρόδη Τσαγκαροπούλου, Αντιπεριφερειάρχη περιβάλλοντος Ιωάννου Σπυρίδων, κλιμάκιο ελέγχου ΠΕΣΧΩ
β ) στου Δημάρχους Βόρειας Κέρκυρας Μαχειμάρη Γεώργιο, Νότιας Κέρκυρας Λέσση Κωνσταντίνο και Παξών Βλαχόπουλο Σπυρίδων
γ) τους βουλευτές του Νομού Κέρκυρας   Γκίκα Στέφανο, Αυλωνίτη Αλέξανδρο , Μπιάνκη Δημήτριο
δ) Εισαγγελία πρωτοδικών Κέρκυρας, Εισαγγελία εφετών Κέρκυρας Εισαγγελία Αρείου Πάγου 
ε) Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ΥΠΕΚΑ  
στ) τον Ιατρικό Σύλλογο Κέρκυρας
ζ) το Τεχνικό επιμελητήριο Κέρκυρας
η) τους Περιβαλλοντικούς φορείς και συλλόγους της Κέρκυρας.