Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανύπαρκτες οι κρατήσεις στα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Ρόδος
10 Ιουνίου 2020 / 16:16

Χαμένη χαρακτήρισε τη σεζόν ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας, Παναγιώτης Τοκούζης κάνοντας παράλληλα λόγο για τραγική κατάσταση σε ότι αφορά τη ρευστότητα των επιχειρήσεων

ΡΟΔΟΣ (ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ).  Σε απόγνωση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων της Ρόδου και κατ’ επέκταση όλης της χώρας, καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον για διακοπές από τουρίστες φέτος λόγω του φόβου εξάπλωσης του κορωνοϊού και λόγω των οδηγιών που εξέδωσαν τα κράτη προς τους πολίτες τους.

Οι κρατήσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες, ενώ όσες είχαν γίνει τους προηγούμενους μήνες σταδιακά ακυρώνονται με αποτέλεσμα, οι επιχειρηματίες να βρίσκονται σε δίλημμα για το αν ανοίξουν τα δωμάτιά τους ή όχι, πιεζόμενοι από τις οικονομικές υποχρεώσεις αλλά και από την έλλειψη ρευστότητας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας επιχειρηματιών τουριστικών καταλυμάτων Ελλάδας Παναγιώτης Τοκούζης, με δηλώσεις του, επεσήμανε ότι η φετινή σεζόν είναι χαμένη, ενώ σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα έκανε λόγο για τραγική κατάσταση.

«Δυστυχώς, η κατάσταση έως αυτή τη στιγμή από ό,τι φαίνεται είναι τραγική στον τουρισμό. Η σεζόν είναι χαμένη… είχαμε ελπίδα έως και πριν από ένα μήνα πως οι μικρές επιχειρήσεις και τα μικρά καταλύματα ενδεχομένως να έπαιρναν λίγο περισσότερο από την πίτα που αναμέναμε για φέτος.

Τα πράγματα δυστυχώς δεν είναι έτσι… μικροί μεγάλοι έχουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα και εδώ και τρεις τέσσερις μήνες το μόνο που βλέπουμε είναι ακυρώσεις χωρίς κρατήσεις. Δε φτάνουν όμως μόνο αυτά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα επιπλέον κόστη που προστέθηκαν λόγω των μέτρων που προβλέπουν τα πρωτόκολλα και τα οποία υποχρεωτικά πρέπει να εφαρμοστούν.

Από την άλλη ο επιχειρηματίας αναρωτιέται τελικά αν αξίζει τον κόπο να ανοίξει ή να παραμείνει κλειστός» δήλωσε ο κ. Τοκούζης.

Σε αδιέξοδο οι επιχειρηματίες...

Μάλιστα, τόνισε ότι για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν υπάρχουν κρατήσεις,  ενώ οι πληρότητες που έχουν τα καταλύματα είναι όπως είπε σε μονοψήφιο αριθμό, αλλά παρ’ όλα αυτά «ο επιχειρηματίας υποχρεωτικά προχωρά και ετοιμάζεται να ανοίξει γιατί ρευστότητα δεν υπάρχει», όπως δήλωσε προσθέτοντας ότι παρά τις εξαγγελίες για τα προγράμματα δανειοδότησης μέσω των τραπεζών οι επιχειρηματίες ανακάλυψαν ότι σταμάτησαν να δίνονται πριν καν ξεκινήσουν κάτι που θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο.

«Οι τράπεζες προσπαθούν τελικά να πλασάρουν τα δικά τους δάνεια και το υπουργείο πρέπει να παρέμβει άμεσα σε αυτό το θέμα. Είναι μία τραγική κατάσταση όσον αφορά τη ρευστότητα και τις επιχειρήσεις γιατί, όπως είπαμε λόγω ρευστότητας επιλέγουν να ανοίξουν όλοι αλλά στο τέλος είναι σίγουροι ότι τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο θα είναι οι επιχειρήσεις ...«μέσα». Αντί να βγάλουν δηλαδή θα βάλουν και από την τσέπη» είπε ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ.

Προβληματίζει η στάση των χωρών

Καλύτερα είναι όπως δείχνουν τα πράγματα για το Σεπτέμβριο. «Ο Σεπτέμβριος είναι ο μόνος μήνας που… κρατά λίγο. Υπάρχουν κάποιες κρατήσεις, και οι προκρατήσεις που υπήρχαν δεν έχουν ακυρωθεί. Αλλά ο Ιούλιος πρέπει να θεωρείται χαμένος μήνας, ενώ και ο Αύγουστος στα επίπεδα του Ιουλίου θα κυμανθεί εκτός και αν αλλάξει η κατάσταση και αρχίσει ο τουρίστας να κάνει κρατήσεις προς το τέλος Ιουλίου.

Είναι και τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση της Γερμανίας από τις μεγαλύτερες αγορές της χώρας μας και οι εξαγγελίες που έχουν κάνει ότι δεν θα επαναπατρίσουν κανέναν από αυτούς που θα επιλέξουν να κάνουν διακοπές καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι ανατρεπτικό για να πάει κάποιος διακοπές.

Σε ότι αφορά την Αγγλία δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα τι θα γίνει με την καραντίνα, η Ιταλία είναι μία χαμένη αγορά και έτσι θεωρούμε ότι φέτος θα είμαστε πολύ τυχεροί αν λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις το Σεπτέμβριο με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους» υπογράμμισε επίσης ο κ. Τοκούζης.



Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι η ίδια κατάσταση ισχύει σε όλη τη χώρα, και ότι ήδη σε περιοχές, όπως είναι η Κεφαλονιά και η Λευκάδα αλλά και στην Κρήτη, εκεί οι τ.ο και τα γραφεία ειδικά από Σερβία και ανατολικές χώρες εδώ και δύο μήνες άρχισαν να κάνουν αλλαγές στα συμβόλαια. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τα υπόλοιπα ο επιχειρηματίας έχει να αντιμετωπίσει και τη μείωση των τιμών.

Σημειώνεται ότι το ίδιο φαινόμενο υπάρχει και στις κρατήσεις μέσω διαδικτύου. Αυτοί που θα επιλέξουν να ανοίξουν και ειδικά οι μεγαλύτερες μονάδες οι οποίες βλέπουν να έχουν πολύ χαμηλές πληρότητες θα αναγκαστούν σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΣΕΤΚΕ εκ των πραγμάτων να ρίξουν τις τιμές τόσο χαμηλά μήπως και μπορέσουν να βγάλουν κάποια από τα λειτουργικά τους έξοδα.

Ανησυχία για τα πρωτόκολλα

Αναφερόμενος στην τήρηση των πρωτοκόλλων ο κ. Τοκούζης τόνισε ότι  πρόκειται για άλλο ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι μικροί επιχειρηματίες, καθώς κάποιοι τουρίστες ζητούν να μάθουν από τις επιχειρήσεις ποια μέτρα λαμβάνουν για την ασφάλειά τους.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή, καθώς δεν είναι μετρήσιμα τα αποτελέσματα, αφού κάποιος μπορεί να έρθει για διακοπές μία εβδομάδα να έχει φέρει τον ιό μαζί του και φεύγοντας να ανακαλύψει πως νόσησε και να ρίξει την ευθύνη στο κατάλυμα που θα είναι και ο εύκολος στόχος και αν κάνει το σφάλμα και δεν τηρήσει κατά γράμμα το πρωτόκολλο θα έχει να αντιμετωπίσει ο επιχειρηματίας το πρόβλημα των αποζημιώσεων που θα απαιτηθούν όχι από το ελληνικό δημόσιο αλλά από τη χώρα που θα προέρχεται ο κάθε πελάτης».

Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με την κατηγοριοποίηση των περιοχών που έγινε από το υπουργείο Τουρισμού απάντησε ότι αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος. «Θεωρώ όμως ότι δεν πρόφτασε να γίνει ζημιά ευτυχώς γιατί έγινε γρήγορα αντιληπτό και… «μαζεύτηκε» από το υπουργείο.
Αυτού του είδους οι ανακοινώσεις θα πρέπει να εξετάζονται πολύ πριν βγουν. Από όσο γνωρίζω ήταν μία οδηγία του ΕΟΔΥ προς το υπουργείο Τουρισμού και κακώς το υπουργείο το διέρρευσε».


πηγή:  εφημερίδα Η Ροδιακή