Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το ψήφισμα που κατάθεσε ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων για τους συμβασιούχους καθαριότητας στα σχολεία

Συμβασιούχοι
10 Ιουνίου 2020 / 10:26

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ψήφισμα για τους συμβασιούχους εργαζομένους στην καθαριότητα των σχολειων κατάθεσε ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ψήφισε δική της πρόταση.

Το ψήφισμα
Σήμερα, υπάρχουν ελάχιστοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων με μόνιμες θέσεις εργασίας. Στην πλειονότητά τους δουλεύουν με το απαράδεκτο καθεστώς των συμβάσεων έργου με εξευτελιστικούς μισθούς. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης της Παιδείας και της πολιτικής της αδιοριστίας, που έχουν επιλέξει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ).

Οι σχέσεις εργασίας και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα των σχολείων είναι τραγικές! Η εντατικοποίηση "τσακίζει κόκαλα" (μεταφορικά και κυριολεκτικά)! Πολλές είναι οι περιπτώσεις εργαζόμενων που αναγκάζονται, για να κάνουν την δουλειά τους, να αγοράζουν με τον πενιχρό μισθό τους ακόμα και τα καθαριστικά! Με πενιχρά μέσα ατομικής προστασίας απαραίτητα όχι μόνο τώρα, την περίοδο της πανδημίας αλλά συνολικότερα καθώς καθημερινά έρχονται σε επαφή με καθαριστικά που επιβαρύνουν την υγεία τους.  Έτσι αντισηπτικά, ποδιές μιας χρήσης, γάντια, μάσκες είναι ανύπαρκτα ή δίνονται με το σταγονόμετρο. Χρειάστηκε η κινητοποίηση της προηγούμενης εβδομάδας για να τους δοθούν δυο μάσκες παραπάνω!!!

Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων έχει δεχτεί καταγγελίες ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν ακόμη και εκβιασμοί για να αναλάβουν και καθήκοντα που δεν προβλέπονται από την σύμβασή τους όπως το άνοιγμα των σχολείων το πρωί! ή να αποδεχτούν να δουλεύουν συγκεκριμένες ώρες-ωράριο, περισσότερο από όσο προβλέπεται. Με την απειλή της απόλυσης, της μη ανανέωσης της σύμβασης ή τον εκβιασμό ότι θα φέρουν στην θέση τους εργολάβους!

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες! Επίσης, περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητη η συνεχής καθαριότητα των χώρων των σχολείων! Η ομηρία και η αβεβαιότητα που βιώνουν οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα των σχολείων έχει επιπτώσεις στην δημόσια υγεία! Η πραγματική λύση είναι μία. Εδώ και τώρα οι συμβάσεις των εργαζόμενων να μετατραπούν σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας, με δικαιώματα! Εδώ και τώρα οι Δήμοι και η Κυβέρνηση να διασφαλίσουν την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζόμενων. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η υγείας των παιδιών μας, της κοινωνίας ολόκληρης! Οποιαδήποτε άλλη "λύση" (επεκτάσεις, συμβάσεις ορισμένου χρόνου κ.λπ.) δεν έχει σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων, των μαθητών, των εκπαιδευτικών, της κοινωνίας ολόκληρης παρά στοχεύουν στην αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, στην ανακύκλωση της ανεργίας!

Ζητάμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων να δηλώσει τη στήριξή του, να προχωρήσει σε όλες της απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα παρακάτω αιτήματα:
- μονιμοποίηση-σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των σχολείων
- νέες προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων για καθαριότητα
- το κράτος να προμηθεύσει τώρα τους εργαζόμενους με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας
- το κράτος να προμηθεύσει τώρα τους εργαζόμενους με τα απαραίτητα σύγχρονα μέσα για να κάνουν τη δουλειά τους
- κανείς από τους ήδη εργαζόμενους να μην χάσει τη δουλειά του
- αύξηση του μισθού και καμία καθυστέρηση στην καταβολή του
- να σταματήσουν τώρα οι απειλές, η τρομοκρατία και η εκμετάλλευση των εργαζομένων