Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γεμάτο το νησί με σωματεία, αλλά χωρίς ομάδα

Μπάσκετ
09 Ιουνίου 2020 / 18:28
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αυτό που συμβαίνει την τελευταία διετία στο μπάσκετ της Κέρκυρας δεν έχει προηγούμενο.

Πολλές παρέες φτιάχνουν ένα σωματείο και παίρνουν μέρος στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΒΔΕ, χωρίς νόημα και προοπτική. Και αυτό γιατί στο σύνολό τους, παίζουν παλαίμαχοι αθλητές, κάποιοι που έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια, κάποιοι που έχουν περάσει τα 30-35 προ πολλού, ενώ ακαδημίες και προοπτική να βγουν αθλητές που θα φτάσουν ψηλά, υπάρχει μόνο από 1-2 σωματεία.
Στο σύνολο, πάνω από μια ντουζίνα, με τον Φαίακα να μένει στη Γ΄ Εθνική, λόγω αναδιάρθρωσης, παρόλο που στο πρωτάθλημα δεν κέρδισε ούτε ένα παιχνίδι. Όμως αυτό είναι θετικό για τον απλούστατο λόγο ότι έπαιξε και θα παίξει με νεανική ομάδα και εδώ υπάρχει προοπτική έστω ένα παιδί να προχωρήσει σε ανώτερες κατηγορίες.
Μην ξεχνάμε ότι μέσα από τις τάξεις του Φαίακα «ξεπήδησαν» οι Χρυσικόπουλος και Σκόρδιλης, δυο παιδιά που παίζουν στην Α1 και μάλιστα είναι μέλη της Εθνικής ομάδας, με συμμετοχές σε επίσημα παιχνίδια ακόμα και τον Φεβρουάριο του 2020, πριν τη διακοπή λόγω πανδημίας.
Αυτά τα παιδιά δείχνουν τον δρόμο και όχι τα «γερασμένα» παλικάρια που στελεχώνουν τις νέες ομάδες που δημιουργήθηκαν. Όχι ότι δεν έχουν και αυτοί δικαίωμα στην άθληση, στους αγώνες, να φοράνε μια αθλητική φανέλα και να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, αλλά για πόσο, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ακαδημίες και μέλλον;
Σημαντικό κομμάτι είναι το οικονομικό, αφού βλέπουμε ομάδες «κομήτες» στην Α1 όπως η Λήμνος και η Αμαλιάδα, αλλά με 13-14 ομάδες και τον μεγαλύτερο εκπρόσωπο της Κέρκυρας να είναι στη Γ΄ Εθνική, λέει πολλά για τις συνθήκες και την κατάσταση του κερκυραϊκού μπάσκετ. Μην ξεχνάμε ότι τη δεκαετία του ΄80, πάνω από 35 χρόνια ήταν ο Φαίακας στη Β΄ Εθνική και μια δεκαετία πριν, ο Κερκυραϊκός στην ίδια κατηγορία.
Είναι ρεκόρ στη χώρα ο αριθμός των ομάδων σε σχέση με τους κατοίκους του νησιού, όπως και το να υπάρχουν δυο όμιλοι από τους τέσσερις της Γ΄ ΕΣΚΑΒΔΕ με κερκυραϊκές ομάδες και δυο που συγκροτούν οι τέσσερις νομοί της Ηπείρου συν την Αιτωλοακαρνανία.
Λέμε ότι δικαίωμα στην άθληση έχουν όλοι, αλλά πρέπει να υπάρχει και ένα μέτρο, όπως επίσης να καταλάβουμε ότι το κερκυραϊκό μπάσκετ μένει τόσο χαμηλά γιατί δε λειτουργούμε σωστά. Μερικές ομάδες έχουν Ακαδημίες, αυτό είναι θετικό, αλλά πέραν αυτού, τίποτα ιδιαίτερο. Χρειάζεται να δοθούν ώρες προπόνησης σε όλους στο πολύπαθο κλειστό,  παρόλο που υπάρχουν ομάδες χάντμπολ στην Α1 και Α2, βόλεϊ στη Β΄ Εθνική κλπ.
Μακάρι να το δουν πιο σωστά όλα αυτά τα σωματεία και να εξασφαλίσουν χώρους, να δημιουργήσουν ακαδημίες και να βάλουν τις βάσεις ώστε η ομάδα τους να έχει προοπτικές για το μέλλον.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια