Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κοινή επιστολή Φ.Ε.Κ. & «Μάντζαρος» στον Πρωθυπουργό

Φιλαρμονικές
09 Ιουνίου 2020 / 16:00

Άρση του μέτρου απαγόρευσης της χρήσης πνευστών οργάνων, αλλά και καθορισμό σαφούς πλαισίου κανόνων για πρόβες και συναυλίες (κυρίως εκπαιδευτικού χαρακτήρα), ζητούν οι δύο παλαιότερες Φιλαρμονικές της Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Κοινή επιστολή απέστειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας και της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος» στον Πρωθυπουργό, την Υπουργό Πολιτισμού, τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Υγείας, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥ (με παράλληλα κοινοποίηση στους τρεις βουλευτές της Κέρκυρας και τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων), με την οποία ζητούν να αρθούν οι απαγορεύσεις, οι οποίες ισχύουν σε ότι αφορά τη χρήση οργάνων (πνευστά) στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και να καθοριστούν κανόνες για τις πρόβες και τα μαθήματα, καθώς -όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην κοινή ανακοίνωσή τους- τίθεται πλέον θέμα βιωσιμότητας των Φιλαρμονικών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Φ.Ε.Κ. και της «Μάντζαρος» έχει ως ακολούθως:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμοι κυρία & κύριοι Υπουργοί,

Οι δύο Φιλαρμονικές που σας Υποβάλλουν την παρούσα είναι ιστορικά και μακραίωνα σωματεία (ν.π.ι.δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) της πόλεως της Κέρκυρας, εκ των οποίων το πρώτο από αυτά «Παλαιά Φιλαρμονική» έχει ιδρυθεί την 12η Σεπτεμβρίου του 1840, το δε δεύτερο από αυτά «Φιλαρμονική “Μάντζαρος”» έχει ιδρυθεί την 04η Νοεμβρίου του 1890. Ως γίνεται αντιληπτό είναι από τα αρχαιότερα πνευματικά ιδρύματα, όχι μόνο της Κέρκυρας, αλλά της Ελλάδος.

Το κάθε ένα από αυτά τα σωματεία από την ίδρυσή του έως και σήμερα λειτουργεί συνεχώς και αδιάκοπα, με μοναδική εξαίρεση στην ιστορία τους την περίοδο του κορωνοϊού, δηλαδή από τα μέσα Μαρτίου 2020 και έως και σήμερα. Μάλιστα είναι αξιοσημείωτο ότι τα ιδρύματά μας αυτά δεν έπαυσαν την λειτουργία τους ούτε κατά την διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ούτε καν κατά την διάρκεια της Ιταλο – Γερμανικής κατοχής.

Σκοπός των σωματείων μας είναι η παροχή δωρεάν μουσικής παιδείας
προς την νεολαία της Κέρκυρας, αλλά και η διαπαιδαγώγηση της νεολαίας αυτής μέσα στους κόλπους τους. Είναι λοιπόν, ξεκάθαρα, εκτός από πολιτιστικά σωματεία, και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Επίσης αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η βασική δραστηριότητα των Φιλαρμονικών διεξάγεται από το Μουσικό Σώμα αυτών, το οποίο αποτελείται από πνευστά και κρουστά όργανα και που αριθμεί σε πλήρη ανάπτυξη, περί τους 300 μουσικούς για κάθε μπάντα.

Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι, πέρα από κάθε άλλη δραστηριότητα των Φιλαρμονικών μας, αυτή της μπάντας είναι η πιο σημαντική, όταν μάλιστα αυτή είναι που έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα μακραίωνα θρησκευτικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου μας, τόσο ώστε να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος τους.

Περιττό δε να αναφέρουμε το πόσο μεγάλη είναι, συν τοις άλλοις, η συμβολή των Φιλαρμονικών μας στον Τουρισμό, ο οποίος εσχάτως και μαστιζόμενος από αυτήν την πρωτοφανή κρίση, είναι το ζητούμενο και το μεγάλο στοίχημα για τον τόπο μας.

Όλη αυτή λοιπόν η πολυετής και αδιάκοπη δραστηριότητα, διεκόπη για πρώτη φορά φέτος, με την επιβολή των απαγορευτικών μέτρων για τον κορωνοϊό. Πράγμα βέβαια απολύτως κατανοητό, αφού δεν θα μπορούσαν οι Φιλαρμονικές να αποτελέσουν εξαίρεση στα προληπτικά και τόσο σημαντικά μέτρα περιορισμού της πανδημίας, για τη δραστική και έγκαιρη λήψη των οποίων, κι εμείς οφείλουμε να σας συγχαρούμε.

Πλην όμως ήδη από την 14/05/2020, οπότε και άρχισαν σταδιακά να αίρονται τα απαγορευτικά μέτρα, τουλάχιστον στον τομέα που εμείς δραστηριοποιούμεθα (οράτε σχετικές εγκυκλίους του ΥΠΠΟΑ από 14 & 15/05/2020), προέκυψε πλήρης απαγόρευση της χρήσης των πνευστών και των κρουστών οργάνων, τουλάχιστον σε επίπεδο μαθησιακό – εκπαιδευτικό. Αυτό σε ένα αρχικό στάδιο μπορούσε να είναι και κατανοητό, όμως προ ολίγων ημερών ανανεώθηκε και τροποποιήθηκε με ΚΥΑ η από 15/05/2020 εγκύκλιος, η οποία καίτοι επέτρεψε, με κάποια πρόνοια, την χρήση των κρουστών, παρατείνει την απαγόρευση των πνευστών οργάνων. Επιπλέον μόλις την 07/06/2020, νέα ΚΥΑ, επιτρέπει την διενέργεια μαθημάτων πνευστών οργάνων ΜΟΝΟ για μαθητές οι οποίοι προετοιμάζονται για πανελλαδικές εξετάσεις και εισαγωγή στις Μουσικές Σχολές των Πανεπιστημίων μας, με μέτρα πρόνοιας, όπως 3 μέτρα απόσταση διδασκάλου – μαθητή, χρήση μάσκας από τον
διδάσκαλο κλπ (επομένως αφορά 7δεία & Μουσικές Σχολές και όχι εμάς).

Σημειωτέον ότι τα μαθήματα των πνευστών οργάνων, λόγω της τεχνικής με την οποίαν χρησιμοποιούνται τα όργανα αυτά, δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται διαδικτυακά, όπως ήδη εφαρμόζουμε στα μαθήματα θεωρητικών.

Αυτή είναι μία τραγική πραγματικότητα για τις Φιλαρμονικές μας, καθότι πλέον έχουν περιέλθει σε μαρασμό, αφού με αυτές τις απαγορεύσεις δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν. Έχουν εισέλθει σε ένα τέλμα, δεν μπορούν να εκτελέσουν τις διδακτικές τους υποχρεώσεις απέναντι στους μαθητές (υπ’ όψιν ότι το μουσικό σώμα της κάθε Φιλαρμονικής περιλαμβάνει κατά 95% πνευστά και κατά 5% κρουστά όργανα), ενώ δεν έχει διασαφηνιστεί με ακρίβεια ο τρόπος που, τουλάχιστον τμήματα (πχ. των 10 η περισσοτέρων ατόμων) του μουσικού σώματος μπορούν να πραγματοποιούν δοκιμές ή μικρές εκδηλώσεις, εσωτερικά ή υπαίθρια.

Οι δε προϋποθέσεις που θέτει η από 14/05/2020 Εγκύκλιος του ΥΠΠΟΑ για τις εσωτερικές δοκιμές (πρόβες) είναι ανέφικτες και από οικονομικής και από πρακτικής απόψεως.

Κατόπιν των ανωτέρω λοιπόν γίνεται εναργώς αντιληπτό ότι το πρόβλημα για εμάς, δεν είναι απλά πρόβλημα λειτουργίας των σχολών μας. αλλά πραγματικό πρόβλημα επιβιώσεως των Ιδρυμάτων μας.

Εξ’ αυτού του λόγου και επειδή έχουμε τεράστια ευθύνη έναντι της αιώνιας ιστορίας μας, καθίσταται αναγκαίο να σας επισημάνουμε ότι:

α) Χρειάζεται άμεσα να επιτρέψετε την χρήση πνευστών οργάνων κατά την διενέργεια μαθημάτων, θεσπίζοντας κατάλληλα και εφικτά μέτρα προστασίας της υγείας και των διδασκάλων και των μαθητών και

β) Χρειάζεται επίσης άμεσα να θεσπίσετε σαφές πλαίσιο διενέργειας δοκιμών (προβών) και μικρών εκδηλώσεων (συναυλιών) με συμμετοχή πνευστών και κρουστών οργάνων, ορίζοντας τον αριθμό των συμμετεχόντων για εσωτερικούς και για εξωτερικούς χώρους αντίστοιχα και ταυτόχρονα ορίζοντας το πλαίσιο προστασίας των συμμετεχόντων (μουσικών – κοινού), με μέτρα όμως τα οποία θα είναι εφικτά, πρακτικά, ωφέλιμα και πραγματοποιήσιμα.

Παρακαλούμε για την ευαισθησία σας στα παραπάνω ζητήματα και την κατά το δυνατόν άμεση ανταπόκριση σας».