Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο Αργοστόλι η έδρα του νέου ΦΟΔΣΑ - Μπιάγκης: Κυβερνητικό «πραξικόπημα»

Δημήτρης Μπιάγκης
08 Ιουνίου 2020 / 12:11

«Ένοχη “σιγή ιχθύος” από Κράτσα, κερκυραϊκούς Δήμους και κομματικά στελέχη» υπογραμμίζει ο βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μπιάγκης.

Η ανακοίνωση του βουλευτή

«Ένοχη “σιγή ιχθύος” για το πραξικόπημα της έδρας του ΦΟ.Δ.Σ.Α. – Υπουργοί και Καππάτος αποφάσισαν, εμείς;»
 
Η κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Χατζηδάκη και Εσωτερικών κ. Θοδωρικάκου να ορίσουν ως έδρα του Ειδικού Διαβαθμικού ΦΟ.Δ.Σ.Α. Ιονίων Νήσων τον Δήμο Αργοστολίου και τον Νομό Κεφαλονιάς & Ιθάκης, αλλά και η ένοχη «σιγή ιχθύος» που ακολούθησε αυτή την απόφαση από τα κομματικά στελέχη της Ν.Δ. στην Κέρκυρα, αποδεικνύνει για ακόμα μια φορά την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε στο νησί μας κάθε ενέργεια υποβάθμισης της περιοχής μας.

Όταν σ’ αυτό το νέο όργανο που δημιουργείται, οι δήμοι του νομού μας κατέχουν το 50% των μετοχών του νέου φορέα, αλλά κι όταν ο βασικός μέτοχος αυτού, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, που εδρεύει - μέχρι ώρας - στην Κέρκυρα, κατέχει το 40%, είναι απορίας άξιο, πως αποφασίζεται χωρίς καμία επίσημη αμφισβήτηση, η έδρα του νέου φορέα να πάει στην Κεφαλονιά.

Αναμφίβολα, τούτη η απόφαση, αποτελεί ουσιαστικά αντισταθμιστική κυβερνητική εξαγγελία, ώστε να κατασταλεί μια και καλή ο όποιος αντικυβερνητικός αντίλογος στην άλλη πλευρά του Ιονίου για την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας τέτοιας δομής στα Επτάνησα. Πόσο μάλλον, όταν η Κεφαλονιά έχει επιλύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων εδώ και καιρό, ενώ η Κέρκυρα, αντιμετωπίζει εξαιρετικά θέματα που αφορούν τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων που χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης, αγαστή συνεργασία μεταξύ των τοπικών φορέων, συνεχή και παραγωγικό διάλογο με την τοπική κοινωνία, ουσιαστική γνώση των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, προβλημάτων που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από απόσταση αλλά όντας στην καρδιά του προβλήματος.

Απορίας άξιο, πως τόσο η Περιφερειακή Αρχή, όσο και οι Δημοτικές Αρχές των δήμων του νομού μας δεν έχουν αντιταχθεί σε τούτη την απόφαση, που αποτελεί «κυβερνητικό πραξικόπημα» και θέτει σε κίνδυνο τον σχεδιασμό και το μέλλον της περιοχής μας στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Είτε υπομένουν στωικά τις κυβερνητικές επιλογές ως κομματικοί ταγοί, είτε έχουν αποδεχθεί το επιχείρημα της άλλης πλευράς, πως οι ασκούντες διοίκηση στον τόπο μας διαχρονικά απέτυχαν να διαχειριστούν το πρόβλημα και αδυνατούν να το διαχειριστούν και στο μέλλον.