Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Kάδους συλλογής αποτσίγαρων αποκτά η Κέρκυρα - ο πρώτος στην Ανουντσιάτα (video)

Gopa-free
05 Ιουνίου 2020 / 11:59

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην Πλατεία Ανουντσιάτα τοποθετήθηκε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο πρώτος κάδος συλλογής αποτσίγαρων προς ανακύκλωση.

Η δράση ενημέρωσης έγινε παρουσία της Δημάρχου Μ. Υδραίου, του αρμόδιου Αντιδήμαρχου Καθαριότητας Γ. Σερεμέτη, του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκου Καλόγερου και του εκπροσώπου της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Cigaret Cycle AMKE Γιώργου Σακελλαρίου, που έχει αναλάβει το έργο παροχής και ανάπτυξης του δικτύου κάδων. 



Η τοποθέτηση κάδων ειδικών προδιαγραφών συλλογής αποτσίγαρων γίνεται για πρώτη φορά στη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά, στο πλαίσιο δράσεων με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας προβλέπεται να τοποθετηθούν 40 κάδοι συλλογής αποτσίγαρων.
Τα αποτσίγαρα αυτά, αφού συλλέγονται, μεταφέρονται σε εργοστάσιο στο εξωτερικό για επεξεργασία και ανακύκλωση. Σημειώνεται ότι τα έσοδα που προκύπτουν από τη δραστηριότητά θα διατίθενται σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής και όρασης, με προτεραιότητα στους ντόπιους συμπολίτες μας. 



Το gopafree είναι ένα νέο εγχείρημα με στόχο την ανακύκλωση αποτσίγαρων σε όλη την Ελλάδα, καθώς και την ευαισθητοποίηση όλων για τους κινδύνους περιβαλλοντικής μόλυνσης από τα αποτσίγαρα.


Το δελτίο Τύπου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων

Οι πρώτοι κάδοι συλλογής αποτσίγαρων τοποθετήθηκαν συμβολικά σήμερα Παρασκευή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σε κεντρικά σημεία της πόλης της Κέρκυρας παρουσία της Δημάρχου Μερόπης Υδραίου, του Αντιδήμαρχου Καθαριότητας Γιάννη Σερεμέτη και του διευθυντή της Cigaret Cycle ΑΜΚΕ με την οποία συνεργάστηκε ο Δήμος για την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος.

Για πρώτη φορά Δήμος στη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά εφαρμόζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο για την Κεντρική Κέρκυρα και τα Διαπόντια προβλέπει σε πρώτο στάδιο την τοποθέτηση 40 κάδων συλλογής αποτσίγαρων, επιστήλιων και επιδαπέδιων.

Η δράση έγινε στην πλατεία Ανουντσιάτα, όπου πέραν της τοποθέτησης των ειδικών κάδων μοιράστηκε και ενημερωτικό υλικό στους δημότες. Σημειώνεται ότι τα αποτσίγαρα είναι μία από τις πιο επικίνδυνες και “ύπουλες” μορφές περιβαλλοντικής μόλυνσης γιατί δεν είναι βιοδιασπώμενες. Αποδομούνται με πολύ αργό ρυθμό, ενώ περιέχουν πλήθος τοξικών χημικών ουσιών και πλαστικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Όπως επεσήμανε ο κ. Γιώργος Σακελλαρίδης, διευθυντής της Cigaret Cycle ΑΜΚΕ,  μόνο ένα τσιγάρο σε περίπου επτά λίτρα νερό είναι θανατηφόρο για μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε γλυκό και αλμυρό νερό. Αποκαρδιωτικά είναι και τα στατιστικά στοιχεία στη χώρα μας σχετικά με τα αποτσίγαρα καθώς “παράγουμε” περίπου 22 δις αποτσίγαρα ή αλλιώς, 3.500 τόνους, ενώ, το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς παραλιών είναι γόπες.

Ανταποδοτικό πρόγραμμα το gopafree
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα gopafree το οποίο από σήμερα ξεκίνησε να εφαρμόζεται στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, η Cigaret Cycle με την παροχή 40 ειδικών κάδων στο Δήμο παρέχει την τεχνογνωσία και την δυνατότητα για τον διαχωρισμό των αποτσίγαρων από τα υπόλοιπα απορρίμματα.
Όπως επεσήμανε ο κ. Σακελλαρίου, τα αποτσίγαρα που θα συλλέγονται μέσω του εν λόγω προγράμματος, θα διαχωριστούν με ειδική διαδικασία και από αυτά θα παραχθούν νέα ανακυκλωμένα βιομηχανικά προϊόντα, όπως πλαστικές παλέτες κ.α. ενώ τα υπολείμματα χαρτιού, καπνού και η τέφρα κομποστοποιούνται και παράγεται λίπασμα.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι, όπως έκανε γνωστό ο κ. Σακελλαρίου, μέρος των εσόδων από την πώληση της ανακυκλώσιμης αυτής ύλης που προκύπτει από τα αποτσίγαρα θα διατεθεί στην αγορά γυαλιών και ακουστικών σε συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης και ακοής με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Ο κ. Σακελλαρίου ευχαρίστησε τη Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο για το ενδιαφέρον το οποίο επέδειξαν αλλά και για τη συνεργασία και παράλληλα τους συνεχάρη για την πρωτοβουλία την οποία πήραν για την προώθηση και εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος στην Κέρκυρα. Εξάλλου, για πρώτη φορά Δήμος εφαρμόζει συγκροτημένα το εν λόγω πρόγραμμα στη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά.

Μ. Υδραίου

Στον ανταποδοτικό χαρακτήρα του προγράμματος αλλά και στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης όλων για τους κινδύνους περιβαλλοντικής μόλυνσης από τα αποτσίγαρα αναφέρθηκε η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου η οποία χαρακτήρισε τόσο συμβολική λόγω ημέρας την σημερινή δράση όσο και ουσιαστική. Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων δήλωσε μεταξύ άλλων και τα εξής:

“Ο Δήμος μας καινοτομεί και πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά και εγκαινιάζει αυτό το πρόγραμμα το οποίο για πρώτη φορά εφαρμόζεται στην περιοχή μας οργανωμένα και συντονισμένα. Τα αποτσίγαρα που θα συλλέγονται, θα αποστέλλονται στην εταιρεία με την οποία έχουμε τη χαρά να εγκαινιάζουμε σήμερα την συνεργασία αυτή και από εκεί με μέριμνα του δικού της προσωπικού θα κατευθύνονται στο εξωτερικό για την απαιτούμενη επεξεργασία. Το όφελος από την συλλογή αυτή για την περιοχή μας θεωρώ ότι είναι μεγάλο καθώς το ανταποδοτικό σκέλος του προγράμματος θα αφορά σε πολίτες της Κέρκυρας. Εκφράζω την ιδιαίτερη χαρά μου για τον κοινοφελή χαρακτήρα της συγκεκριμένης δράσης αλλά και για την περαιτέρω προστασία του περιβάλλοντος και του κονόχρηστου χώρου.

Είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στον τομέα αυτό, ήδη έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στην προσπάθεια οργανωμένου σχεδίου ανακύκλωσης και διαλογής στην πήγη αλλά έπονται και σειρά άλλων ενεργειών, έργων και δράσεων. Στόχος μας είναι η εφαρμογή και άλλων προγραμμάτων ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή.

Σύντομα θα ανακοινώσουμε και άλλα προγράμματα εφαρμογής και ανάπτυξης επιπλέον ρευμάτων ανακύκλωσης ενώ ήδη προγραμματίζουμε και ειδική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή εμπεριέχει ως ένοια και πράξη και συλλογική ευθύνη. Είναι ευθύνη μας αλλά και ευθύνη όλων να προστατεύσουμε το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον μας το οποίο πρέπει να κληροδοτήσουμε καλύτερο στην επόμενη γενιά”.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας

Ως συνειδητός μη καπνιστής, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Γιάννης Σερεμέτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος εκφράζοντας την ευχή η συγκεκριμένη δράση να καταργηθεί στην πράξη από την απόρριψη της εθιστικής αυτής συνήθειας από τους ίδιους τους πολίτες. Ωστόσο, όπως τόνισε, ο Δήμος δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες που είναι καπνιστές, να μη ρυπαίνουν το αστικό μας περιβάλλον και συγχρόνως να συμβάλλουν σε ένα κοινοφελή σκοπό.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας επεσήμανε ιδιαίτερα την προσπάθεια την οποία έχει καταβάλει κατά τη διάρκεια της ολιγόμηνης μέχρι στιγμής θητείας της η δημοτική αρχή και η αρμόδια υπηρεσία για την βελτίωση της εικόνας του Δήμου αλλά και την διαχείριση των απορριμμάτων. Παράλληλα όμως τόνισε την ανάγκη συμμετοχής και σύμπραξης στην όλη προσπάθεια και των ίδιων των πολιτών καθώς μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε απτά αποτελέσματα.