Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σεμινάρια για τους επαγγελματίες του Τουρισμού ζητά από τη Ρόδη Κράτσα ο Π. Ποζίδης

Υγειονομικά πρωτόκολλα
05 Ιουνίου 2020 / 09:59

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επιστολή-πρόταση κατέθεσε στην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Ποζίδης,

για την ανάγκη οργάνωσης(εξ αποστάσεως) σεμιναρίων για επιχειρηματίες και εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα για τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Άλλες Περιφέρειες ττης χώρας έχουν ήδη αναλάβει την οργάνωση τέτοιων σεμιναρίων για τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε επιχειρηματίες, στελέχη και εργαζομένους σε όλο το φάσμα των επαγγελματιών του τουρισμού, αναφέρει στην επιστολή του ο Π. Ποζίδης. 

 Οι κατηγορίες στις οποίες πρέπει να πραγματοποιηθεί αυτού του είδους η τηλεκπαίδευση μπορεί να αφορά, ενδεικτικά:  τα τουριστικά καταλύματα, την εστίαση (καφέ, μπαρ και εστιατόρια) και τις τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών, τουριστικά και γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων.

Αναλυτικά η επιστολή του Π.Ποζίδη
 
Κυρία περιφερειάρχη,
Στο άρθρο 3 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 1881/29.5.2020 (Φ.Ε.Κ 2084/Β/30.5.2020) με θέμα: «Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19», που αφορά στην εκπαίδευση για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων των τουριστικών καταλυμάτων προβλέπεται ότι:
1. Η παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος για τα υγειονομικά πρωτόκολλα των τουριστικών καταλυμάτων είναι υποχρεωτική και συνδέεται με την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία κάθε επιχείρησης.
2. Η διαδικασία της πιστοποιημένης εκπαίδευσης τελεί υπό την ευθύνη του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο μπορεί να αναθέτει στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) και συνεργαζόμενους φορείς την εκτέλεσή της.
Με ανακοίνωση του Υπουργείου Τουρισμού με θέμα «Φορείς που μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης σε εργαζόμενους του τουριστικού κλάδου για τα υγειονομικά πρωτόκολλα των τουριστικών καταλυμάτων» ορίζεται ότι «η δυνατότητα παροχής εκπαίδευσης για τα υγειονομικά πρωτόκολλα δίνεται στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, καθώς και σε άλλους φορείς, όπως οι Περιφέρειες και τα Επιμελητήρια, με την ΚΥΑ υπ’ αρ. 1881/30-05-2020 …».

Ήδη Περιφέρειες της χώρας μας οργανώνουν δωρεάν σεμινάρια για τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε επιχειρηματίες, στελέχη και εργαζομένους σε όλο το φάσμα των επαγγελματιών του τουρισμού με σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Οι κατηγορίες στις οποίες πρέπει να πραγματοποιηθεί αυτού του είδους η τηλεκπαίδευση μπορεί να αφορά, ενδεικτικά: τα τουριστικά καταλύματα, την εστίαση (καφέ, μπαρ και εστιατόρια) και τις τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών, τουριστικά και γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων.
Την οργάνωση αυτής της δράσης μπορούν να αναλάβουν Κέντρα Δια Βίου Μάθησης με  εκπαιδευτές που μπορεί να είναι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, επόπτες υγείας, στελέχη της Περιφέρειας κ.ά.

Ανάλογα προγράμματα, ενδεικτικά, ξεκίνησαν οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (για 2.000 ανθρώπους του τουρισμού σε πρώτη φάση), η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην οποία υποβλήθηκαν ήδη 18.040 αιτήσεις από 42 νησιά της περιφέρειας, που σύμφωνα με απόφαση του περιφερειάρχη θα ικανοποιηθούν όλες.

Ο Σύλλογος ενοικιαζομένων επιπλωμένων διαμερισμάτων και εξοχικών κατοικιών Παξών πρότεινε να πραγματοποιηθούν σεμινάρια που, για τα τουριστικά καταλύματα πρέπει να περιλαμβάνουν εκπαίδευση στις πηγές και στους τρόπους μετάδοσης του κορωνοιού και ειδικότερα:
-  Τα γενικά στοιχεία  του υγειονομικού πρωτοκόλλου  για τα τουριστικά καταλύματα.
- Ανάπτυξη σχεδίου δράσης και διαχείρισης ύποπτου κρούσματος.
- Βασικά προστατευτικά μέτρα πελατών και επιχείρησης.
- Μέτρα ενίσχυσης υπηρεσιών υγιεινής σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους.
- Οδηγίες για τις υπηρεσίες υποδοχής, λινοθηκών και πλυντηρίων, εστίασης, spa, κοινοχρήστων εγκαταστάσεων, χώρων αναψυχής, κολυμβητικών δεξαμενών, διατάξεων παραλίας, λειτουργία κλιματιστικών και αερισμού χώρων, transfer πελατών, κ.ά.

Κυρία περιφερειάρχη,
Την κρίσιμη αυτή ώρα είναι μεγάλη ανάγκη η στήριξη των ανθρώπων του τουρισμού, η θωράκισή τους με ουσιαστικές και πρακτικές γνώσεις και η επαγγελματική ενημέρωσή τους, κάτι που καθημερινά διατυπώνεται ως αίτημά τους.

Είναι απαραίτητο να οργανωθούν άμεσα από την περιφέρειά μας ανάλογες εξ αποστάσεως εκπαιδευτικές δράσεις για τη διασφάλιση της ποιότητας του τουρισμού μας, ώστε οι επισκέπτες και οι κάτοικοι των νησιών μας να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς, κάτι που απαιτεί την πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Η συμβολή μας αυτή θα είναι καταλυτική για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στα τουριστικά επαγγέλματα στα Ιόνια νησιά, αφού θα βοηθήσει στην προστασία των ίδιων, αλλά και όλων των κατοίκων και των επισκεπτών του τόπου μας.
Σας καλώ, λοιπόν, σήμερα κιόλας να εξετάσετε όλες τις δυνατότητες άμεσης έναρξης των διαδικασιών αυτών και της εκπαιδευτικής εξ αποστάσεως δράσης (σεμιναριακού τύπου), ώστε να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος και να είμαστε όλοι έτοιμοι για την τουριστική περίοδο που ήδη  διανύουμε.
Στην κατεύθυνση αυτή είμαι στη διάθεσή σας για να υποστηρίξω κάθε πρωτοβουλία σας.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος
Παναγιώτης Ποζίδης