Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δήμος Βόρειας Κέρκυρας:Το περιβάλλον, η ανακύκλωση, είναι η σύγχρονη «μεγάλη ιδέα» μας

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
05 Ιουνίου 2020 / 08:50

Μήνυμα της Αντιδημάρχου Κυκλικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος Σπυριδούλας Κόκκαλη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η  προστασία του περιβάλλοντος, η ανακύκλωση  γίνεται η σύγχρονη «μεγάλη ιδέα» για το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας . Και σ’ αυτή έμπρακτα στρατεύεται κάθε άνθρωπος.

Οι παγκόσμιοι επέτειοι μας υποχρεώνουν κάθε χρόνο να κάνουμε έναν απολογισμό και μια υπενθύμιση των προτεραιοτήτων και εκκρεμοτήτων σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο. Η σημερινή ημέρα λοιπόν  δε μπορεί να έχει απλά επετειακό χαρακτήρα. Αντίθετα, όσο ποτέ, πρέπει να αποτελέσει ημέρα περίσκεψης, συναίσθησης των ευθυνών μας, ευαισθητοποίησης ,αφύπνισης αλλά και εγρήγορσης. Κι όχι μόνο.

Βρισκόμαστε σε μια χρονική στιγμή  που ο πλανήτης γη ταλαιπωρείται από πικρές καταστάσεις με οδυνηρά αποτελέσματα, κι αναφερόμαστε στην κρίση της πανδημίας αλλά και στην  κρίση την περιβαλλοντική. Και οι δυο παράγοντες σημείο αναφοράς έχουν την ανθρώπινη υπόσταση, τη ζωή .
Με την εκδήλωση της πανδημίας  η ανθρωπότητα αναγνώρισε πως κανένας πολιτισμός δε μπορεί να επιβιώσει χωρίς αφενός την αλλαγή του τρόπου σκέψης και των προτεραιοτήτων ,την παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση της, αφετέρου της αναγκαιότητας οχύρωσης του Συστήματος Υγείας .Το ίδιο πρέπει να ισχύσει περισσότερο από ποτέ και για την αντιμετώπιση ων περιβαλλοντικών κινδύνων  και της  κλιματικής αλλαγής. Να οχυρωθεί η προστασία του περιβάλλοντος για να μπορέσει -παραφράζοντας το ποίημα του μεγάλου δημιουργού Νίκου Γκάτσου «να ξαναβγεί στο μπαλκόνι της η Περσεφόνη , να ξαναφυτρώσει, η άγρια μέντα και  της γης το πρώτο κυκλάμινο.»

Στη βάση του παραπάνω προβληματισμού βέβαια, δεν είδαμε να κινείται  το πρόσφατο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και το οποίο στην πραγματική του «μετάφραση» καταγράφει  την Απορρύθμιση του πλαισίου περιβαλλοντικής αδειοδότησης, την Αποδυνάμωση τοπικών αρχών και την Κατάργηση της προστασίας των περιοχών NATURA. Κι όχι μόνο, στο όνομα της ανάπτυξης υπονομεύει την ποιότητα ζωής και  επιτρέπει την «τσιμεντοποίηση» του φυσικού πλούτου (χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή ΕΡΗΜΙΤΗΣ ).
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος  σίγουρα , μας βρίσκει όλους πιο συνειδητοποιημένους περιβαλλοντικά ,πιο ενημερωμένους, τόσο για τους κινδύνους που μας  απειλούν, όσο και τις ενέργειες που απαιτούνται για να μετριαστούν αυτοί οι κίνδυνοι.

Σ αυτή την κατεύθυνση η Δημοτική Αρχή Βόρειας Κέρκυρας, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση  των δημοτών για το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων, στην προώθηση του έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ενσωμάτωση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, στην καθημερινή διαχείριση των στερεών αποβλήτων, αλλά και στην αύξηση της συμμετοχής  των πολιτών στην ανακύκλωση και τη  βελτίωση της καθαρότητας των ανακυκλώσιμων. Από την πρώτη στιγμή , έχει αναγάγει σε πρώτιστο μέλημα της, τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης, με βασικά σημεία και αρχές :

1. Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ. Είναι συνειδητή κίνηση με βασική αρχή : «Reduce – Reuse – Recycle»  «ΜΕΙΩΝΩ-ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ». Στην εποχή της οικονομικής κρίσης είναι   μονόδρομος αφου συμβάλει τα μέγιστα στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων , γεγονός που αποσκοπεί στη σταδιακή  μείωση των ποσοτήτων των απορριμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ με την παράλληλη αύξηση των ανακυκλώσιμων υλικών. 

2. Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ συνεργασίας  με τους προέδρους και τα τοπικά συμβούλια, την εκπαιδευτική κοινότητα στο σύνολο της, τις συλλογικότητες , τους εθελοντές, ενεργούς πολίτες, μάχιμους δημιουργικούς και αποφασισμένους για ένα καλύτερο αύριο.

3. Το έργο της ανακύκλωσης ευρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς εγρήγορσης, ευαισθητοποιεί  και ενισχύεται από τους δημότες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, τους εθελοντές, «εν δράσει».
Στα εδαφικά όρια του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας  λειτουργούν 21 ΓΩΝΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, ένα μικρό πράσινο σημείο και είναι υπο κατασκευή ακόμα 4 γωνιές , ενώ γίνεται αποκομιδή σε τακτά διαστήματα του ανακυκλώσιμου υλικού από επιχειρήσεις.

4.Προβολή ,προώθηση και στήριξη της ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ μέσα από τις γωνιές ανακύκλωσης.
Η επαναχρησιμοποίηση αφενός συμβάλλει στη μείωση των αποβλήτων, αφετέρου προσφέρει κοινωνικό έργο καθώς πολλοί δημότες αποκτούν αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Ευχόμαστε η διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, να συνεχιστεί και να ενταθεί, ώστε να οδηγήσει σε ένα νέο τρόπο ζωής, βασισμένο στο σεβασμό του «φυσικού» κόσμου που μας περιβάλλει.
Η προστασία του περιβάλλοντος, η ανακύκλωση  γίνεται η σύγχρονη «μεγάλη ιδέα» για το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας .

«Μη μου σκοτώσετε το νερό. Μη μου σκοτώσετε τα δέντρα…Σας παρακαλούμε: ….Αφήστε τα έντομα να βρίσκουνε τ’ άνθη τους».
Νικηφόρος Βρεττάκος