Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υδραίου: Προτεραιότητα για εμάς το περιβάλλον - τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος
04 Ιουνίου 2020 / 19:24

Μήνυμα της Δημάρχου Μερόπης Υδραίου για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η 5η Ιουνίου, ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί ημερομηνία υπενθύμισης των προβλημάτων που βιώνει ο πλανήτης μας.
Δεν είμαστε ιδιοκτήτες αλλά μέρος του φυσικού πλούτου αυτού του πλανήτη.

Η επιβίωση και παραμονή του πάνω σε αυτόν, εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα του αέρα που αναπνέει και του νερού που πίνει, από τη θερμοκρασία του πλανήτη και από την επιβίωση όλων των άλλων ζωικών και φυτικών ειδών. Το περιβάλλον, μετά την πανδημία του κορωνοϊού, χρειάζεται προστασία και αποκατάσταση.  Η φύση δεν αντέχει άλλο! 

Η βιωσιμότητα του πλανήτη αποτελεί τη μεγαλύτερη ηθική, πολιτική και κοινωνικοοικονομική δοκιμασία της εποχής μας.

Στα πλαίσια της αλληλεγγύης των γενεών, η ανάπτυξη και το περιβάλλον αποτελούν όρους αλληλένδετους. Κάθε ενέργεια που γίνεται για χάρη της ανάπτυξης, πρέπει πλέον να εξετάζεται  από την πλευρά των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων.

Σ΄ αυτήν την προσπάθεια χρειάζεται πολυεπίπεδη συμμέτοχη όλων των φορέων  του Δημοσίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  και του ιδιωτικού τομέα, που συμμετέχουν στην αναπτυξιακή διαδικασία.  Κυρίως όμως χρειάζεται η ενημέρωση, ώστε να υπάρξει ευαισθητοποίηση, κινητοποίηση και ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών.

Για να πετύχουμε στη μάχη αυτή πρέπει να τοποθετήσουμε το περιβάλλον στο κέντρο των πολιτικών μας επιδιώξεων.

Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας  και Διαποντίων, έχει εναρμονίσει  την πολιτική του στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των αναγκών των δημοτών και των επισκεπτών μας, χωρίς την υπονόμευση των μελλοντικών αναγκών του νησιού μας.

Συμμετέχουμε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, με στόχο την ευαισθητοποίηση  του κοινού για το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων,  στην καθημερινή διαχείριση των στερεών αποβλήτων, αλλά και την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στην ανακύκλωση και τη  βελτίωση της καθαρότητας των ανακυκλώσιμων.

Η Δημοτική Αρχή έχει τοποθετήσει τα θέματα περιβάλλοντος σε άμεση προτεραιότητα, και έχει υιοθετήσει πρωτοπόρες και συγκεκριμένες δράσεις.

Σε αυτή τη λογική, καλούμε όλους τους δημότες να συνεργαστούν και να συμβάλλουν στη γενικότερη προσπάθεια, για πόλεις φιλικές προς το περιβάλλον, ανθρώπινες και λειτουργικές.

Έχουμε  καταφέρει  μέσα σε 9 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μας, σημαντικά πράγματα στην  διαχείριση των  των Στερεών Αποβλήτων.

Η επίτευξη του επιθυμητού στόχου που είναι να καταφέρει ο Δήμος να διασφαλίσει για κάθε ξεχωριστό ρεύμα αποβλήτων που παράγεται εντός των ορίων του, την αρτιότερη λύση στο συντομότερο χρονικό διάστημα έχει ήδη ξεκινήσει, επιτυγχάνοντας έως σήμερα:

1. Για πρώτη φορά, την δημιουργία δημοτικού δικτύου συλλογής μπαταριών σε όλες τις κοινότητες του νέου Δήμου.

2. Την δημιουργία δικτύου συλλογής μελανοδοχείων - τόνερ στα δημοτικά κτίρια της πόλης της Κέρκυρας.

3. Σε λίγες μέρες  ξεκινάει η επαναδημιουργία και διεύρυνση του δημοτικού δικτύου συλλογής και ανακύκλωσης Λαμπτήρων, του  δημοτικού δικτύου συλλογής και ανακύκλωσης Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών.

4. Πετύχαμε την διάσωση όλων των σχετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης για την προμήθεια του απαραίτητου νέου εξοπλισμού «Διαλογής στην Πηγή» και χωριστής συλλογής των διαφορετικών ρευμάτων αποβλήτων οικιακού τύπου, τα οποία ήταν έτοιμα να χαθούν  και καταθέσαμε  συμπληρωματικές προτάσεων για ένταξη σε νέα.

5. Αποτελούμε  τον πρώτο Δήμο στο Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα ο οποίος θα δημιουργήσει δημοτικό δίκτυο συλλογής και ανακύκλωσης αποτσίγαρων, αποτρέποντας την περαιτέρω μόλυνση των θαλασσών και του αστικού τοπίου από το συγκεκριμένο επικίνδυνο στερεό απόβλητο.

6. Επίσης μέσω του ΦοΔΣΑ  καταφέραμε να πετύχουμε την έγκριση  για μεταφορά των απορριμμάτων σε νόμιμο αποδέκτη μέχρι και την ολοκλήρωση του εργοστάσιου, το οποίο θα δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του έτους,  καθώς και την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. 
           
Στόχος της δημοτικής αρχής στο σύνολό της είναι να μετατραπεί από παράδειγμα προς αποφυγήν, όπως χαρακτηριζόταν έως σήμερα, σε παράδειγμα προς μίμηση και να καταφέρει να επιτύχει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία αλλά κυρίως απέναντι στους δημότες, που την εμπιστεύτηκαν. Να οδηγήσει τον νέο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων στον 21ο αιώνα, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας  τις πλέον σύγχρονες μεθόδους  Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων.

Όλοι μαζί, Δήμος, θεσμικοί φορείς και πολίτες, είμαι βέβαιη  ότι μπορούμε να βρίσκουμε τους τρόπους και τις διαδικασίες, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν . Σε αυτή τη λογική καλώ όλους τους δημότες να συνεργαστούν και να συμβάλλουν στη γενικότερη προσπάθεια για αρμονική συμβίωση με τη φύση, για μια Κέρκυρα  φιλική στο περιβάλλον, ανθρώπινη και λειτουργική.
 
Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι η σύγχρονη «μεγάλη ιδέα» όχι μόνο για τις πόλεις μας, αλλά για τη χώρα και τον κόσμο και σ’ αυτή πρέπει να στρατευτεί κάθε  πολίτης.