Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επερώτηση Ποζίδη προς Κράτσα: «Πόσα χρήματα έδωσε η Π.Ι.Ν. για το Σύστημα Υγείας στα νησιά του Ιονίου;»

Ποζίδης Παναγιώτης
04 Ιουνίου 2020 / 11:01

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Επτανησιακής Πρωτοβουλίας» ρωτά την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για την οικονομική συμβολή της Π.Ι.Ν. στην αγορά του μηχανήματος μοριακού ελέγχου στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, για το αν θα υπάρξουν ανάλογες προσφορές στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Περιφέρειας, αλλά και πώς διεκδικεί η Περιφερειακή Αρχή την καλύτερη στελέχωση των δομών υγείας στα νησιά του Ιονίου

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Επερώτηση προς την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, με θέμα την ανάγκη οικονομικής στήριξης των δομών υγείας από την Π.Ι.Ν.», κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη «Επτανησιακή Πρωτοβουλία», Παναγιώτης Ποζίδης.

Η επερώτηση του κου Ποζίδη έχει ως εξής:

«Κυρία Περιφερειάρχη,

Τους τελευταίους μήνες η χώρα μας, όπως και η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή υγειονομική κρίσιμη με τεράστιες επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της κοινωνίας.

Στην περιφέρειά μας, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και η κάλυψη των αναγκών των πολιτών και των επισκεπτών των νησιών μας, εξαιτίας των μεγάλων υστερήσεων που υπάρχουν σε διάφορους τομείς, που η κυβερνητική πολιτική δεν καλύπτει.

Πριν λίγες ημέρες παρακολουθήσαμε έκπληκτοι τον πανηγυρικό χαρακτήρα της «επιτυχίας» θεσμικών φορέων της Κέρκυρας (Βουλευτής Κέρκυρας του κυβερνώντος κόμματος, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Κέρκυρας, Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας) να παραδώσουν (;) το μηχάνημα GeneXpert με τη μέθοδο αυτοματοποιημένου PCR, για την ανίχνευση κορωνοϊού στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, συνοδευόμενο από 200 αντιδραστήρια, που αντιστοιχούν σε ίσο αριθμό ελέγχων. 

Τα χρήματα για την αγορά του συγκεντρώθηκαν από δωρεές πολιτών και φορέων, που κατατέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό που ανοίχτηκε, με κύριο διαχειριστή τον Ιατρικό Σύλλογο Κέρκυρας, ώστε να γίνει πράξη αυτή η πολύ σημαντική αγορά μηχανήματος μοριακού ελέγχου, αν και υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την ουσιαστική λειτουργία του (μηχάνημα κλειστού τύπου με αντιδραστήρια συγκεκριμένης εταιρείας, προσωπικό κ.ά).

Όλοι αντιλαμβανόμαστε την επικοινωνιακή εκμετάλλευση του γεγονότος από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που ο θεσμικός τους ρόλους επέβαλε να μεριμνήσουν για τον εξοπλισμό του νοσοκομείου με δαπάνες του κράτους ή τουλάχιστον με την υποστήριξη και τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, που μπορεί να συμβάλλει επικουρικά.

Αναρωτιέται, λοιπόν, κάθε πολίτης: γιατί δόθηκε τόσο μεγάλη δημοσιότητα στην παράδοση - παραλαβή του υλικού εκπροσώπων φορέων που δεν είχαν ουσιαστική οικονομική συμμετοχή σε αυτήν την προσφορά των πολιτών;

Παράλληλα επιδιώκεται  από εκπροσώπους φορέων η καλλιέργεια μιας κουλτούρας υποχρέωσης επιπλέον συνεισφοράς των πολιτών για την κάλυψη βασικών αναγκών, που η παροχή τους αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση της κυβέρνησης.

Με δεδομένο ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που συνεχώς προηγείται σε οργάνωση και στήριξη των κοινωνικών δομών της, προμηθεύτηκε ήδη με δικές της δαπάνες τρία μηχανήματα μοριακών εξετάσεων (PCR) για τα νοσοκομεία των νησιών της Ρόδου, της Κω και της Λέρου, ενώ άμεσα ακολουθεί η παράδοση τεσσάρων ακόμα μηχανημάτων που θα κατανεμηθούν με γεωγραφικά κριτήρια, για να εξοπλιστούν τα Νοσοκομεία της Σύρου (Ερμούπολη), της Νάξου, της Σαντορίνης και της Καλύμνου, ως «έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, ιατρούς και νοσηλευτές, υποστηρίζοντας με πράξεις το έργο τους και θωρακίζοντας τόσο αυτούς όσο και τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών μας» (περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος)

Με δεδομένο ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προσφέρει ταυτόχρονα δύο θαλάμους αρνητικής πίεσης, που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση διακομιδής ασθενούς με Covid-19.

Με δεδομένο ότι κατά την εκτίμησή μου οι διαφορετικές πρακτικές ερμηνεύουν την υστέρηση που υπάρχει στην περιφέρειά μας, αφού διαφαίνεται ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα της περιφερειακής αρχής η στήριξη των δημοσίων αγαθών, δεν υπάρχουν ιεραρχήσεις και στρατηγικός σχεδιασμός που να δημιουργεί το υπόβαθρο για την ανάπτυξη και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και επικρατεί μια επικοινωνιακή διαχείριση, που προκαλεί προσωρινή ευφορία.

Με δεδομένο ότι κατά την εκτίμησή μου δε στηρίζεται η δημόσια υγεία από την περιφερειακή αρχή, δεν οργανώνεται και δεν υπάρχει συνολικότερο, επεξεργασμένο αναπτυξιακό σχέδιο, που να είναι αποτέλεσμα διαλόγου και συνεργασίας.

Παρακαλώ για την ενημέρωσή σας για τα εξής:

1. Ποια είναι η οικονομική συμβολή της περιφέρειας στην αγορά του συγκεκριμένου χρήσιμου μηχανήματος μοριακού ελέγχου και ποιο είναι (αν γνωρίζετε) το συνολικό κόστος του;

2. Η περιφέρεια θα καλύψει το κόστος αγοράς των αναγκαίων αντιδραστηρίων για να γίνονται έλεγχοι, αφού δεν είναι δυνατή η κάλυψή τους από τον προϋπολογισμό του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας;

3. Αν έχει χορηγηθεί άλλος εξοπλισμός ή αναλώσιμα και ποιου κόστους από την περιφέρεια στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και στα άλλα νοσοκομεία της περιφέρειάς μας.

4. Πόσα χρήματα και ποια είδη διατέθηκαν από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας στα νησιά της περιφέρειας;

5. Αν υπάρχει πρόθεση από την περιφερειακή αρχή να προμηθευτεί και να διαθέσει ανάλογα μηχανήματα στα υπόλοιπα νοσοκομεία των πρωτευουσών των Π.Ε, ώστε να ενισχυθεί η θωράκισή τους;

6. Με ποιο τρόπο σχεδιάζει να διεκδικήσει η περιφερειακή αρχή την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στελέχωσης και των ελλείψεων εξοπλισμού και υποδομών των δομών υγείας της περιφέρειάς μας από την κυβέρνηση;»