Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο μεγάλος και διαρκής κίνδυνος είναι η Τουρκία

Γιώργος Καρύδης
03 Ιουνίου 2020 / 12:34

Ο κορωνοϊός μπόρα είναι και θα περάσει. Η τουρκική επιθετικότητα όμως όχι. Γράφει Ο Γιώργος Καρύδης

Η πανδημία του  κορωναϊού και οι επιπτώσεις της απέσπασαν την προσοχή πολλών κι έβαλαν σε δεύτερη μοίρα τα εθνικά θέματα και κυρίως την διαρκώς αυξανόμενη προκλητικότητα κι επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος της χώρας. Ο κορωναϊός  κάποια στιγμή θα εκλείψει, οι τουρκικές διεκδικήσεις στον Έβρο και στο Αιγαίο όμως ποτέ!

Μάλιστα φέτος στις 29 Μαΐου διοργανώθηκε πανηγυρική φιέστα  από τον Ερντογάν για τα 567 χρόνια από την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Διαβάστηκε το κοράνι στην Άγια- Σοφιά κι ο τούρκος πρόεδρος στο μήνυμά του δήλωσε με σαφήνεια πως ‘’Θα βάλουμε πλώρη για ακόμη μεγαλύτερους στόχους’’!

Η ιστορία για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία προαναγγέλλει τις επεκτατικές κινήσεις της.
Τελευταία ακούμε, προκειμένου να ενισχυθεί  ο εφησυχασμός,  ότι η τουρκική οικονομία έχει πολλά προβλήματα και κινδυνεύει με κατάρρευση. Αυτό θεωρούμε πως δεν πρόκειται να συμβεί.

Να θυμίσουμε πως η Τουρκία διαθέτει την 19η ισχυρότερη οικονομία στον πλανήτη.  ι αυτό άλλωστε περιλαμβάνεται στους G20 και συμμετέχει στις αποφάσεις που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Διαθέτει ευρεία παραγωγική δραστηριότητα και υψηλή διεθνή ανταγωνιστικότητα  σε τομείς όπως ο αγροτικός ( λ.χ. όσπρια, φυτικά ροφήματα, παραγωγή ροδιού κ.ά )  και ο βιομηχανικός  ( λ.χ. ηλεκτρικές συσκευές, τηλεοράσεις, αυτοκίνητα, στρατιωτικός εξοπλισμός κ.ά), ενώ και η πολυπληθής καταναλωτική της βάση, αποτρέπουν την οποιασδήποτε μορφής οικονομική πτώση.

Παράλληλα η Τουρκία επιχειρεί και την πολιτιστική οθωμανική εξάπλωση με την χρηματοδότηση τουρκικών σίριαλ για προβολή στη χώρα μας πετυχαίνοντας την τηλεοπτική τους κάλυψη από ελληνικά ΜΜΕ. Το δυστύχημα είναι η υψηλή θεαματικότητα που έχουν στο ελληνικό τηλεοπτικό κοινό.

Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι η Τουρκία σταθερά, συστηματικά κι οργανωμένα επιδιώκει την ανασύσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας στα πλαίσια της οποίας είναι η συρρίκνωση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας και η αλλαγή των συνόρων σε βάρος της Ελλάδας. Ακριβώς γι αυτό ο Ερντογάν αμφισβητεί ανοιχτά τις συνθήκες της Λωζάννης και των Σεβρών κι όχι μόνο.
Η σύναψη του γνωστού τουρκολυβικού συμφώνου Ερντογάν – Σάρατζ εξαφανίζει στους χάρτες τα ελληνικά νησιά που υπάρχουν στην περιοχή για να επικαλεστεί, ότι δεν υπάρχει ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ βόρεια της Λιβύης!
Οι πρόσφατες υπερπτήσεις πολεμικών αεροσκαφών της Τουρκίας πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά όπως Ρόδο, Σάμο, Λήμνο, κ.ά. δεν αποτελούν πλέον, όπως εύσχημα λέμε, παραβίαση του  ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά ευθεία προσβολή των συνόρων ξένου κράτους. Η έκδοση πρόσφατων τουρκικών navtex με την παράνομη δέσμευση περιοχών από το Καστελόριζο μέχρι νότια της Κρήτης για προκλητικές ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, καθώς και ο προγραμματισμός  αποστολής τουρκικών ερευνητικών σκαφών για παράνομες γεωτρήσεις μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης, συνιστούν καταπάτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.

Το να περιορίζεται η επίσημη αντίδραση της Ελλάδας σε διπλωματικά ταξίδια, διαβήματα, δηλώσεις και  ανακοινώσεις διαμαρτυρίας για παραβιάσεις του διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών, κάνει τους τούρκους να τρίβουν τα χέρια τους. Πόσο μάλλον όταν γίνονται και ατυχείς πολιτικές δηλώσεις από αξιωματούχους υψηλού επιπέδου,  ότι η Τουρκία είναι ‘’φίλη χώρα’’!  
Οι διπλωματικές κινήσεις, παρότι ελλειμματικές σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος,  είναι αναγκαίες και χρήσιμες, αλλά δεν αρκούν. Αυτό συμβαίνει διότι οι συνεχείς τουρκικές αξιώσεις και διεκδικήσεις καταχωρούνται διεθνώς ως δεδομένα και συνεπώς ως θέματα προς συζήτηση.

Η Ελλάδα εξακολουθώντας από τα μέσα κυρίως της δεκαετίας του 90 τη λανθασμένη τακτική, του κατευνασμού και της υποχώρησης, για να υπάρχει δήθεν σταθερότητα και ησυχία στην περιοχή, αποθρασύνει ολοένα και περισσότερο τους τούρκους. Έτσι όμως θα οδηγηθεί σε διαπραγμάτευση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων!

Απαιτείται κατά συνέπεια η άμεση ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ και η μονομερής γνωστοποίησή της  στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα οφείλει  να  καταθέσει συντεταγμένες και χάρτες σ’ όλα τα διεθνή φόρα για τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ συμπεριλαμβανομένων των νησιών της.
Η ελληνική πολιτική ηγεσία οφείλει επιτέλους  να θέσει  με σαφήνεια κόκκινες γραμμές και να κάνει γνωστό ότι η καταπάτησή τους θα θεωρηθεί για την Ελλάδα casus belli. Προϋπόθεση για αυτό  βέβαια είναι ο σχεδιασμός, η στρατιωτική προετοιμασία και η πειστικότητα ότι είμαστε διατεθειμένοι να προβούμε σε στρατιωτικές ενέργειες.

Οι έλληνες πιλότοι  της πολεμικής μας αεροπορίας, που θεωρούνται οι καλύτεροι στο ΝΑΤΟ, πραγματοποιούν καθημερινά επικίνδυνες αναχαιτίσεις επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους. Το ίδιο και τα ελληνικά πολεμικά πλοία στο Αιγαίο, που βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή. Η εθνική άμυνα ωστόσο χρειάζεται διαρκή ενίσχυση κι εκσυγχρονισμό, γιατί αποδυναμώθηκε τα τελευταία χρόνια. Επίσης πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό απ΄ όλους, ότι στρατιωτική βοήθεια δεν πρόκειται να μας παράσχει κανείς. Ούτε ΝΑΤΟ, ούτε ΗΠΑ, ούτε ΕΕ. Οφείλουμε να βασιστούμε αποκλειστικά στις δικές μας δυνάμεις.

Οι ώρες είναι κρίσιμες και θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της πατρίδας. Τα κέντρα λήψης των αποφάσεων στην Ελλάδα οφείλουν να εμφανίσουν την σκληρή πραγματικότητα στους Έλληνες και να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους.
Αν έχουν επιλέξει την παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στους τούρκους για ‘’ να έχουμε την ησυχία μας’’ να το πουν ευθέως στον ελληνικό λαό, προκειμένου να καθορίσει την παραπέρα πορεία του.