Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρόθυμοι για διακοπές - έστω και με καραντίνα, δηλώνουν οι Βρετανοί

Βρετανία
03 Ιουνίου 2020 / 12:00

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η Μεγάλη Βρετανία, η δεύτερη πιο μεγάλη "δεξαμενή" εσόδων και επισκεπτών για τον ελληνικό Τουρισμό μετά τη Γερμανία,

δεν περιλήφθηκε στη λίστα του υπουργείου Τουρισμού με τις 29 χώρες για τις οποίες ανοίγουν τα σύνορα από τις 15 Ιουνίου.

Εντούτοις, οι Βρετανοί τουρίστες εμφανίζονται, όπως κατέγραφαν τα βρετανικά μέσα, αισιόδοξοι πως θα καταφέρουν να επισκεφτούν την Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι, ακόμη κι αν θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για μια εβδομάδα και να υποβάλλονται σε τεστ κορονοϊού κατά την άφιξή τους.

Δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός
Την ίδια ώρα, οι ελληνικοί προορισμοί βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των Βρετανών για φέτος. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η TUI, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μεταξύ των προορισμών που σκοπεύουν να κάνουν διακοπές μετά την άρση των περιορισμών.

Πρώτη στις προτιμήσεις ήρθε η Ισπανία, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Ιταλία. Η έρευνα, που έγινε σε δείγμα δύο χιλιάδων Βρετανών, έδειξε επίσης πως από όσους δήλωσαν πως θα πάνε διακοπές, το 45% απάντησε πως θέλει να κάνει διακοπές πριν από το καλοκαίρι του 2021.

Όπως σημειώνουν παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς, η είσοδος των Βρετανών τουριστών, ακόμη και με υποχρεωτική καραντίνα, αντιμετωπίζεται επί του παρόντος με σκεπτικισμό, λόγω της πολιτικής που ακολούθησε η χώρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και του υψηλού αριθμού θανάτων (πάνω από 49 χιλιάδες).

Προβληματισμός για τα έσοδα
Στο σκέλος των εσόδων εντούτοις, ο προβληματισμός είναι εξίσου μεγάλος, δεδομένου πως η τουριστική ζήτηση από τη βρετανική αγορά διαφαίνεται μεγάλη. Είναι δε χαρακτηριστικό πως μόνο την προηγούμενη χρονιά, ήρθαν στην Ελλάδα 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες από τη Μεγάλη Βρετανία, αφήνοντας 2,564 δισ. ευρώ.

Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ανήλθε στα 733 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, η μέση διάρκεια παραμονής ήταν 8,7 ημέρες, ενώ οι προορισμοί με την υψηλότερη δημοτικότητα είναι τα Ιόνια νησιά, το νότιο Αιγαίο και η Κρήτη.

Υπενθυμίζεται πως τη λίστα με τις 29 χώρες για τις οποίες θα επιτρέπονται οι αεροπορικές πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης χωρίς καραντίνα απαρτίζουν οι εξής χώρες: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο,  Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία. Εκτός έχουν μείνει ακόμη τρεις σημαντικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Γαλλία.

Πηγή: capital.gr / Βίκυ Κουρλιμπίνη